Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Διοικητής ΟΠΕΚΑ: Αυτές θα είναι οι «έξτρα» πληρωμές επιδομάτων του Δεκεμβρίου -Πώς θα γίνουν


Ποια τα επιπλέον ποσά που αναμένεται να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ τον μήνα Δεκέμβριο και τι ακριβώς γίνεται με την προπληρωμένη κάρτα που προβλέπει το νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, περιέγραψε ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ, Κωνσταντίνος Γλούμης Ατσαλάκης......



Δεκέμβρης… πληρωμών!


Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος στην ΕΡΤ, ο Δεκέμβρης είναι ένας από τους μήνες που καταβάλλονται τα περισσότερα επιδόματα τακτικά, αλλά όπως ανακοινώθηκε και από την κυβέρνηση θα καταβληθεί και ένα επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, μια έκτακτη παροχή δηλαδή για κάποιες κατηγορίες δικαιούχων των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ.


Ειδικότερα, θα δοθεί μία αύξηση 200 ευρώ στους δικαιούχους των αναπηρικών επιδομάτων, επιπλέον της τακτικής δόσης που θα πάρουν για το επίδομα τους και θα δοθεί επίσης μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση του επιδόματος παιδιού που αφορά σε πάνω από 800.000 οικογένειες.

«Το επιπλέον ποσό που θα λάβουν για το Δεκέμβριο θα είναι από 175 ευρώ έως και 1.400 ευρώ -ανάλογα τη σύνθεση του νοικοκυριού και τα οικονομικά στοιχεία της οικογένειας- και απευθύνεται κυρίως στις μεγαλύτερες οικογένειες, δηλαδή στις οικογένειες με περισσότερα παιδιά. Στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα δοθεί 50% αύξηση στη μηνιαία δόση και στους ανασφάλιστους υπερήλικες θα δοθεί 150 ευρώ προσαύξηση στο επίδομα που ήδη λαμβάνουν» ανέφερε ο κ. Γλούμης Ατσαλάκης, ενώ σημείωσε πως θα γίνει αυτοματοποιημένη η διαδικασία. Στους ήδη υπάρχοντες δικαιούχους του Νοεμβρίου θα δοθεί η επιπλέον αύξηση χωρίς καμία επιπλέον διαδικασία, θα καταβληθεί μαζί με την τακτική καταβολή του Δεκεμβρίου.


«Το 23 ήταν μια χρονιά στην οποία και λόγω της αύξησης του κόστους ζωής υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις σε διάφορα επιδόματα, τακτικές αυξήσεις, όχι μόνο δηλαδή το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που καταβάλλεται τώρα στο τέλος του έτους. Δόθηκε αύξηση από 1η Γενάρη του 23 στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Το Μάιο είχαμε 8% αύξηση τακτική, ξαναλέω, μηνιαίως σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας, η οποία έχει ενσωματωθεί πλέον κανονικά στα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι. Eπίσης από 1η Δεκεμβρίου και αυτό είναι σημαντικό, θα εφαρμοστεί μια αύξηση 8% στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο έχει διπλή μετάφραση. Δηλαδή θα αυξηθεί και το ποσό το οποίο λαμβάνουν οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου, αλλά θα αυξηθούν και οι δικαιούχοι ουσιαστικά, γιατί συσχετίζεται με το εισόδημα το οποίο περιλαμβάνεται εντός του πλαισίου του επιδόματος. Επομένως, υπάρχει μια διεύρυνση και μια ενίσχυση της στήριξης προς τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Προφανώς αυτό είναι κάτι το οποίο έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Όποτε υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, κυρίως προς το τέλος του έτους, υπάρχει μια επιστροφή και στους πολίτες», επισήμανε ο Διοικητής του ΟΠΕΚΑ.


Η προπληρωμένη κάρτα

Σχετικά με την προπληρωμένη κάρτα που έρχεται με το νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είναι ένα σύστημα το οποίο ήδη εφαρμόζεται στην περίπτωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εδώ και πέντε χρόνια, σημείωσε.


«Το πρόγραμμα της προπληρωμένης κάρτας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάπτυξης, προβλέπει την πλειοψηφία των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ να καταβάλλονται σταδιακά μέσω προπληρωμένης κάρτας. Έτσι, οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το 50%, το μισό δηλαδή του επιδόματος τους σε ηλεκτρονικές πληρωμές και αγορές και να κάνουν ανάληψη το υπόλοιπο. (…) Αρχικά, ένας σκοπός είναι η ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τους πολίτες. Αλλά πέραν αυτού, ουσιαστικά δημιουργούμε και μια ενοποιημένη διαδικασία. Διότι πλέον σε μία κάρτα όλα τα επιδόματα που μπορεί κάποιος δικαιούχος να σωρεύει θα εμφανίζονται σε αυτήν και θα διευκολύνουν και τον ίδιο τον πολίτη αλλά και τους φορείς που τα χορηγούν, τον ΟΠΕΚΑ και τη ΔΥΠΑ δηλαδή» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Σημείωσε, ότι εξαιρούνται από την προπληρωμένη κάρτα τα άτομα με αναπηρία και οι δικαιούχοι των επιδομάτων αναπηρίας. Εξαιρούνται οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που λαμβάνουν τις παροχές, το επίδομα και τη σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα. «Οπότε εκεί δεν θα εφαρμοστεί. Κατά τα άλλα, στα υπόλοιπα θα εφαρμοστεί. Μιλάμε για μια ενοποιημένη διαδικασία. Ξαναλέω, διευκολύνει και τους πολίτες γιατί θα έχουν μια κάρτα για όλα αυτά και θα διευκολύνει και τους δημόσιους φορείς. Και να πω και κάτι ακόμα, ότι προβλέπονται και κίνητρα για όσους χρησιμοποιούν την προπληρωμένη κάρτα και επιλέγουν να μην κάνουν ανάληψη του υπολοίπου ποσού, στη μορφή της φορολοταρίας που έχει η ΑΑΔΕ» είπε καταλήγοντας ο Διοικητής του ΟΠΕΚΑ.

aftodioikisi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο