Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: Είναι το τραγούδι η «γλώσσα της ψυχής». -ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 6:30 Σας περιμένουμε Γερανίου 44, 5ος όροφος, όπου γίνεται η παρουσίαση του βιβλίου.

"Είναι το τραγούδι η «γλώσσα της ψυχής» και την κάνει να πετάει και να παίρνει δρόμους αλλόκοτους. Πως θα ήταν η ελληνική γλώσσα χωρίς το δημοτικό τραγούδι; Πώς η ελληνική ποίηση; Πως ο ελληνικός πολιτισμός;
Η εκφορά της γλώσσας, η μουσικότητα, τα οράματα του λαού παίρνουν σάρκα και οστά απ’ αυτό το τραγούδι και ενίοτε γίνονται δύναμη για να 'ραγίσουν τα λιθάρια' όπως εύστοχα επισημαίνει ο ποιητής της Ρωμιοσύνης.
Τούτο το τραγούδι είναι ζωντανό. Γεννάει αξίες, κώδικες τιμής, πολιτισμό. Με τούτο ημερεύει, διασκεδάζει και κλαίει στις μεγάλες συμφορές. Με τούτο γεννιέται, πολεμάει και πεθαίνει. Τον συντροφεύει τον ανταριάζει σε κάθε στιγμή και μερικές φορές τον κάνει να κλαίει . Στην κούνια, στο χωράφι, στην τάβλα, στην ξενιτιά, στην απόγνωση ... Είναι η 'μοίρα της Ρωμιοσύνης' Είναι ένας ζωντανός οργανισμός το τραγούδι που έχει μέσα του –όχι μονάχα τη δύναμη της ζωής- αλλά κυρίως τη δύναμη να εμπνέει και να γίνεται η αφετηρία δημιουργίας για κάθε τέχνη και κάθε γενεά. Με πυξίδα το δημοτικό τραγούδι φτάσαμε σήμερα απο τα έπη του Διγενή Ακρίτα, στον Νίκο Γκάτσο. Βρήκαμε τη δύναμη να στυλώσουμε τα πόδια μας ''πάνω στην αγιασμένη πέτρα''.
Πώς όμως θα συνεχίσει αυτή η πορεία ; Ποιά η πυξίδα; Με ποια έμπνευση και ποιά προοπτική;
ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο