Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Στον Αράκυνθο περιπολούν για… φόλες στα κυνηγόσκυλα!

 


Προσλήψεις και κίνητρα για διαχείριση των δασών λέει το ΥΠΕΝ αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση” στον Αράκυνθο περιπολούν για… φόλες στα κυνηγόσκυλα!.....

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Με αρκετά πανηγυρικό, είναι αλήθεια, κλίμα, το ΥΠΕΝ έδωσε στη δημοσιότητα τα επτά βασικά χαρακτηριστικά που έχει η πρόταση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας, πριν από μια εβδομάδα περίπου. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σε ειδική συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε τα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας με βασικές τις επικαιροποιημένες διαχειριστικές μελέτες.


Το μεγαλόπνοο σχέδιο προβλέπει να συντάσσονται διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση -με επικαιροποιημένες τεχνικές προδιαγραφές, που θα λαμβάνουν την έγκριση από την αρμόδια δασική υπηρεσία. Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα παρακολουθούνται και θα υλοποιούνται αυτές οι διαχειριστικές μελέτες, καθώς και όλες οι άλλες εργασίες της δασικής υπηρεσίας.

Εννοείται ότι για την υλοποίηση της… μεταρρύθμισης θα ενισχυθεί η δασική υπηρεσία με μόνιμο (500 στελέχη) και εποχικό προσωπικό (1.200 στελέχη ετησίως, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία) και θα αναβαθμίζονται σταδιακά τα μέσα και οι υποδομές της από το πρόγραμμα «έξυπνο δάσος» π.χ. laptop, tablet, δορυφορικό internet, αισθητήρες, drones, 300 οχήματα ΑΙΓΙΣ, κ.λπ..


Ο Γιάννης Σελιμάς

Δεν συμμερίζεται πάντως τον όλο ενθουσιασμό ο Γιάννης Σελιμάς, προϊστάμενος στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου & Προστατευόμενων περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, μέλος στην Ομάδα Τοπικής Δράσης της Αιτωλικής Αναπτυξιακής και μέλος της Επιτροπής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Δήμου Θέρμου. «Οι αλλαγές που εξαγγέλλονται έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τα δασαρχεία, τα οποία θα πάρουν πάνω τους όλο το βάρος. Εμείς, με απόφαση των τελευταίων κυβερνήσεων περιοριζόμαστε σε θέματα υπηρεσιακά, χωρίς Δ.Σ. και χωρίς παρεμβατικό και ουσιαστικό ρόλο. Όλα έρχονται από το Υπουργείο και από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. που κρίνει ακόμη και τα προγράμματα που προσπαθεί, για παράδειγμα, να χρηματοδοτήσει ο δήμος Αγρινίου για τον περιπατητικό τουρισμό στον Αράκυνθο. Αυτό το βουνό είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση ενός μέρους που θα μπορούσαν πολλά να γίνουν. Ακόμη και στις γιορτές κάστανου να υπάρχει κάτι πιο πανελλήνιο και πιο οργανωμένο», δηλώνει με προφανή απογοήτευση.


Σύμφωνα με τον ίδιο ο ρόλος της Μονάδας όπου προΐσταται από τον κομβικό ρόλο που είχε, πλέον έχει περιοριστεί σε… περιπολίες. «Περιπολούμε στον Αράκυνθο γιατί κάποιοι βάζουν φόλες για τα σκυλιά, που πάνε στην περιοχή από κυνηγούς(σ.σ κυρίως από Αγρίνιο) όταν αρχίζει η περίοδος του κυνηγιού για μπεκάτσες! Φυλάμε να μην δηλητηριαστούν τα σκυλιά και μετά τα όρνια που μπορεί να φάνε από τα κουφάρια τους! », εξηγεί ο κ. Σελιμάς.


Τα βασικά σημεία της (υπερ)φιλόδοξης μεταρρύθμισης

1. Επιδότηση της απόληψης δασικής πιστοποιημένης βιομάζας που θα προκύπτει από τις εγκεκριμένες διαχειριστικές μελέτες, με κριτήριο την προστασία και την ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων. Όσο πιο δύσκολη είναι η απόληψη της βιομάζας και όσο περισσότερο συνεισφέρει στην πρόληψη, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση. Θα παρέχεται ετησίως, με βάση τα τιμολόγια πώλησης της απολαμβανόμενης βιομάζας. Για το σχεδιασμό του συστήματος επιδότησης θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι σχετικές παράμετροι, όπως ο τύπος ξυλείας, η τελική χρήση, ο βαθμός δυσκολίας απόληψης (π.χ. κλίση δάσους, δυνατότητα πρόσβασης, ειδικά χαρακτηριστικά αναγλύφου), κ.ά.


2. «Αδερφοποίηση» δασών Βορρά-Νότου αφού από τα 76 εκατομμύρια στρέμματα, που είναι η συνολική έκταση των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας, περίπου τα μισά δεν τελούν υπό διαχείριση -κυρίως τα δάση στη Νότια Ελλάδα. Γι’ αυτό και προτείνεται να «αδελφοποιηθούν» με τα διαχειριζόμενα του Βορρά. Αυτό σημαίνει, πως οι προσκλήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση και την παραγωγική εκμετάλλευση αυτών, θα αφορούν από κοινού «αδερφοποιημένα» δασικά οικοσυστήματα της Βόρειας και της Νότιας Ελλάδας.


3. Σύστημα δημιουργίας Carbon Credits με δημιουργία εθελοντικής αγοράς απορροφήσεων CO2, μέσω χρηματιστηρίου, από έργα δάσωσης, αναδάσωσης ή βελτίωσης διαχείρισης δασών. Οι απορροφήσεις CO2 υπολογίζονται με βάση κοινούς κανόνες, που θα θέσει το Κράτος -ανάλογα με το είδος του έργου, το είδος βλάστησης και την κλιματική ζώνη- και θα πιστοποιούνται από ειδικά διαπιστευμένες εταιρείες αναγνωρισμένου κύρους.


4. Υποχρεωτικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας, καθώς μαζί με την εκάστοτε διαχειριστική μελέτη θα εφαρμόζεται, υποχρεωτικά, η αντίστοιχη εγκεκριμένη αντιπυρική μελέτη.


5. Νέα υβριδικά συνεργατικά σχήματα. Θα αξιοποιηθούν οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας (ΔΑΣΕ), οι οποίοι ανέρχονται σήμερα σε 293, για όλες τις διαδικασίες απόληψης των προϊόντων βιομάζας στα δημόσια δάση είτε αυτοτελώς είτε μέσω της υποχρεωτικής συνεργασίας με τους ΔΑΣΕ, με τη μορφή υβριδικών συνεργατικών σχημάτων εταιρειών που διαχειρίζονται και προσθέτουν αξία στην πιστοποιημένη βιομάζα (επεξεργασία ξύλου, παραγωγή βιοκαυσίμων κ.λπ.). Επιδίωξη, η πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε εξοπλισμό, που θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της απόληψης της βιομάζας.


«Η ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, θα οδηγήσει σε καθαρισμό και έργα πρόληψης, μειώνοντας τους κινδύνους πυρκαγιάς, που φέρνει η επελαύνουσα κλιματική κρίση. Παράλληλα, θα στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα αυξηθεί η φορολογητέα ύλη και θα μειωθεί η παράτυπη οικονομία. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, που δημιουργεί μια νέα δυναμική, από την οποία θα προκύπτουν μόνιμοι πόροι για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των δασών μας» δήλωσε χαρακτηριστικά- και μάλλον υπεραισιόδοξα-ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκη.


Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο