Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Δήμος Ξηρομέρου: Όλες οι τοποθετήσεις από τη Λαϊκή συνέλευση κατοίκων και Δημοτών.



    Με αφορμή την εγκατάσταση νέας μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών στη παράκτια ζώνη Αστακού – Μύτικα και υλοποιώντας την πρόσφατη απόφαση 15 Νοεμβρίου 2023 του Δημοτικού Συμβουλίου για σειρά κινητοποιήσεων, ενάντια στην εφαρμογή της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, πραγματοποιήθηκε την 20 Νοεμβρίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Δημαρχείο Ξηρομέρου στην πόλη του Αστακού Λαϊκή συνέλευση κατοίκων και Δημοτών.

Δείτε τα βίντεο με τις τοποθετήσεις:



Η τοποθέτηση του κ. Ηλίας Γεωργαλη είχε ως κεντρική ιδέα την δύναμη της ρήξης, που όπως αναφέρει στην τοποθέτησή του θα πρέπει να έχουν από εδώ και στο εξής οι κινητοποιήσεις.
Συγκεκριμένα πρότεινε την πλήρη και οριστική σύγκρουση με τους φορείς(Υπουργεία, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη διοίκηση) που υποστηρίζουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τις «θνησιγενής» μονάδες και μετατρέπουν σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ψαριών την παράκτια ζώνη Αστακού – Μύτικα.
Επίσης ζητά την επανασυγκρότηση της επιτροπής αγώνα και το διαχωρισμό του Δήμου από την επιτροπή, καθώς σύμφωνα με την άποψη του ο Δήμος δεν μπορεί να είναι σε μορφές κινητοποιήσεων που έχουν δράσεις με συγκρουσιακούς όρους.

Δείτε την τοποθέτηση:


Στην τοποθέτησή του ο κ. Λιότσος έθεσε το θέμα με την επενδυτική δυναμική που μπορούν να αναπτύξουν οι μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών. Αναφορά έκανε και στους μεμονωμένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
Δείτε την τοποθέτηση του κ. Λιοτσου:



Η κα Πωλίνα Τριποτσέρη αναγνώρισε την μέχρι σήμερα προσφορά της επιτροπής αγώνα που έχει καταφέρει με τις ενέργειές της να κάνει γνωστή την θέση της τοπικής κοινωνίας. Έθιξε το θέμα της συμμετοχής των συλλόγων της περιοχής που πρέπει να έχουν ρόλο στις επόμενες ενέργειες.

Δείτε την τοποθέτηση της κας Τριποτσέρη:




Στην τοποθέτησή του ο κ. Κώστας Λίχνος, έθιξε το θέμα ότι κανένας δεν είναι κατά όλων των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών, και επισήμανε το θέμα με τους εργαζόμενους στον τομέα, αναδεικνύοντας ότι οι όποιες δράσεις θα πρέπει να είναι πάντα με γνώμονα την προστασία του μεροκάματου. Έθεσε το θέμα της προβολής του θέματος, μέσα από την συνεχή ενημέρωση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας αναφορά και στα λεγόμενα ματωμένα διαμάντια της Αφρικής, η εξόρυξη και το εμπόριο των οποίων τροφοδότησαν θανατηφόρες συγκρούσεις, χαµηλό βιοτικό επίπεδο και εξαθλίωση των ανθρώπων.


Δείτε την τοποθέτηση του κ. Λίχνου:



Στην τοποθέτησή του ο κ. Ελευθέριος Κατσαουνης, υποστήριξε ότι ο κάθε δημότης μπορεί να είναι μέλος στην επιτροπή και να έχει ενεργό συμμετοχή, επίσης επισημάνθηκε και ο ρόλος που θα πρέπει να έχουν οι σύλλογοι της περιοχής, με την ίδια ένταση όπως στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν με σκοπό πολιτιστικά δρώμενα.

Δείτε την τοποθέτηση του κ. Κατσαούνη:



Στην τοποθέτησή του ο κ. Αλέξης Γιωτης έκανε γνωστό πως τα κλουβιά στην περιοχή που έχει εγκριθεί υπάρχουν οκτώ(8) νέα, θέτοντας στη συνέχεια την πρόταση για μαύρες σημαίες στον Αστακό, Μύτικα, και τον αποκλεισμό στις γραμμές των επιβατικών πλοίων της περιοχής.

Δείτε την τοποθέτηση του κ. Γιωτη:




Στην τοποθέτησή του ο κ. Αθανάσιος Ζαρκαδούλας έθιξε το θέμα με την απουσία από την συνέλευση των επιχειρηματιών στο χώρο του τουρισμού.

Δείτε την τοποθέτηση του κ.Ζαρκαδούλα:




Η κα Βιβή Καλαιτζιδου έθεσε το θέμα ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών λαμβάνουν πάντα υπ όψη τη αποδοχή του κόσμου, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός του κόσμου είναι το κλειδί για να ακουστούν οι θέσεις που μπορεί να έχουν οι κάτοικοι.

Δείτε την τοποθέτηση της κας Καλαιτζιδου:



Η τοποθέτηση του κ. Λευτέρη Μαντζαρη:







Ο κ. Βασίλης Σούλας ζήτησε την υποστήριξη από τους νέους προέδρους κοινοτήτων, και των συλλόγων της περιοχής καθώς θεωρεί ότι εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα στην ενημέρωση και ενεργό συμμετοχή.

Δείτε την τοποθέτηση του κ.Σούλα:




Στην τοποθέτηση του ο κ. Λαζαρος Καλατζης ζήτησε προς τους παρευρισκόμενους και τον κόσμο, να γνωρίζει ότι δεν είναι μία τελειωμένη υπόθεση η συνέχιση των δράσεων ώστε να ακουστεί η γνώμη της τοπικής κοινωνίας στο θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών, εισπράττοντας το έντονο χειροκρότημα όλων όσων ήταν στην αίθουσα.

Δείτε την τοποθέτηση του κ. Καλατζη:




Ο κ. Δημητρης Κομπλιτσης στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στη ενεργό συμμετοχή του κόσμου σε παλαιότερες ενέργειες και την σημασία που έχει η συμμετοχή των δημοτών. Επίσης συμφώνησε με τον κ. Γεώργαλη για την αποστασιοποίηση που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στην επιτροπή αγώνα και το Δήμο Ξηρομέρου, καθώς ο ρόλος της θα πρέπει να είναι απέναντι στην ΠΟΑΥ και το κατά παραγγελία χωροταξικό που δημιουργήθηκε το 2011 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Τέλος αναφορά έκανε και στους εργαζομένους στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας τονίζοντας ότι δουλεύουν κάτω από καθεστώς δούλου.

Δείτε την τοποθέτηση του κ. Κομπλιτση:



Στην τοποθέτησή του ο δικηγόρος κ. Αλέξανδρος Φραίμης αναφέρθηκε σε νομικά θέματα όπως προσφυγές για τις κοινοτικές εκτάσεις που με νόμο αποτελούσαν εκμετάλλευση από τους κατοίκους των κοινοτήτων. Επίσης επισήμανε της σύννομες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Δείτε την τοποθέτηση του κ.Φραίμη:




Ο κ. Πανος Χολης έδωσε την άποψή του για τον όρο κινηματικές ενέργειες, που σημαίνει πρώτο ότι πρέπει να φύγουμε από τους καναπέδες και να βγούμε στους δρόμους όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, και δεύτερο οι νομικές ενέργειες και οι ενέργειες δημοσιοποίησης και προβολής μέσα από δημοσιεύσεις. Επίσης έκανε αναφορά για την ιστορία της δημιουργίας των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή.

Δείτε την τοποθέτηση του κ. Χολη:





Δείτε την αρχική εισήγηση της Λαϊκής συνέλευσης κατοίκων και Δημοτών:



Δείτε την τοποθέτηση του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Τριανταφυλλάκη:


1 σχόλιο:

  1. Ο καθένας ανέπτυξε το αφήγημά του και έφυγαν όλοι ευχαριστημένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο