ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Μας εστάλη από τον Σύλλογο Εμπεσιωτών στην Αθήνα ''ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ'', το φύλλο 187 & 188 της εφημερίδας ''Εμπεσιώτικη Φωνή'' που εκδίδουν επί 32 χρόνια. Εκεί περιέχεται μία πολύ ενδιαφέρουσα, εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, του συμπατριώτη μας Προέδρου της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας (ΠΑΝ.ΣΥ.) κ. Παναγιώτη Ηλ. Χολή, την οποία την βρήκαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σας προτείνουμε να την αναγνώσετε......
-----------------------------
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΑΝ.ΣΥ. (Τριτοβάθμιο όργανο των Πατριδοτοπικών, Ομοσπονδιών και Συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στην Αθήνα) απάντησε στα παρακάτω ερωτήματα:
Ερώτηση: κ. Χολή, θέλουμε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς, α) καταγωγή, β) Εργασία, γ) ο Σύλλογος και η Ομοσπονδία που προέρχεστε και δ) πόσα χρόνια υπηρετείτε το πολιτιστικό κίνημα;
Απάντηση: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να κάνουμε τούτη τη συνέντευξη. Είναι τιμή μου που οι σπουδαίες και πολύχρονες εφημερίδες σας θέλησαν να με φιλοξενήσουν ως Πρόεδρο της ΠΑΝ.ΣΥ.
Κατάγομαι από το Βασιλόπουλο Ξηρομέρου Αιτωλ/νίας. Από τα 18 μου χρόνια ζω στην Αθήνα και δραστηριοποιούμε, τα τελευταία 23χρονια, στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας καλλωπιστικών και άλλων φυτών ως ιδιοκτήτης δικής μου εταιρείας. Πριν την συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα εργαζόμουνα πάντα στον ιδιωτικό τομέα σε διάφορες επιχειρήσεις. Συγχρόνως επιχειρώ με διάφορες καλλιέργειες στο χωριό μου το οποίο δεν εγκατέλειψα ποτέ. Έχω 34 συνεχόμενα χρόνια ένσημα και όλα στον ιδιωτικό τομέα.
Στα πολιτιστικά, προέρχομαι από το σύλλογο του χωριού μου “ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΙΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ Η ΒΕΛΑ”, στον οποίο ήμουνα Πρόεδρος για τέσσερα χρόνια και απλό μέλος για άλλα έξι χρόνια. Είμαι μέλος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. την οποία υπηρέτησα ως Πρόεδρος τέσσερα χρόνια και άλλα δέκα χρόνια ως απλό μέλος. Συνολικά βρίσκομαι στους συλλόγους από τον 1992 και εθελοντικά προσφέρω ότι μπορώ στο ονομαζόμενο από εμάς πολιτιστικό κίνημα.
Ερώτηση: Είστε πρόεδρος στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΑΝ.ΣΥ., θέλετε να μας πείτε πως προέκυψε αυτό και πως ανταποκρίνεστε στο ρόλος σας;
Απάντηση: Πάντα με ενδιέφερε να προσφέρω στα κοινά. Χωρίς δεύτερες ή τρίτες σκέψεις για ίδιον όφελος. Μέσα από την παρουσία μου και την δραστηριότητα μου και με συλλογική συνεργασία με όλους όσους συμπατριώτες μου πέρασαν από το Κ.Σ. της ΠΑΝ.ΣΥ. ήρθε και η δική μου σειρά να προταθώ και για Πρόεδρος, Τόσο απλά!!!
Στο ρόλο του Προέδρου ανταποκρίνομαι σχετικά καλά, απ' ότι λένε οι συνεργάτες μου και τα μέλη των συνελεύσεων. Προσπαθούμε ως συλλογικότητα να προγραμματίζουμε τις δράσεις μας και να τις ολοκληρώνουμε με επιτυχία. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντα κατορθωτό ,αλλά προσπαθούμε. Μη ξεχνάτε ότι η ενασχόληση μας με τους συλλόγους είναι καθαρά εθελοντική και γίνεται εις βάρος του ελεύθερου χρόνου μας και πολλές φορές εις βάρος τις εργασίας μας και ίσως και τις οικογένειας μας,
Ερώτηση: Πότε ιδρύθηκε η ΠΑΝ.ΣΥ. και ποια ήταν η αφορμή της ίδρυσής της;
Απάντηση: Ιδρύθηκε το 1989 και ήταν απαίτηση των καιρών ώστε να αποτελέσει το τριτοβάθμιο όργανο των πέντε ομοσπονδιών, των αντίστοιχων επαρχιών του Νομού, που ήδη είχαν ιδρυθεί. Η ΠΑΝ.ΣΥ. θα είναι από τότε ο συνδετικός κρίκος των ομοσπονδιών και των συλλόγων για την καλύτερη και ποιο οργανωμένη επίτευξη των στόχων των καταστατικών τους.
Ερώτηση: Μιλήστε μας για τα υπόλοιπα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΑΝ.ΣΥ.
Απάντηση: Στα 14 χρόνια που είμαι Πρόεδρος είχα την τύχη να συνεργαστώ με πάρα πολλούς συμπατριώτες μου, ως μέλη των κεντρικών συμβουλίων. Με όλους η συνεργασία υπήρξε άψογη και πάντα μέσα στο πνεύμα της συλλογικής εργασίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το νέο Κ.Σ. ανανεώθηκε κατά το ήμισυ με νέα πρόσωπα ικανά να εγγυηθούν το καλύτερο μέλλον της ΠΑΝ.ΣΥ.
Ερώτηση: Η ΠΑΝ.ΣΥ. στεγάζεται σε ιδιόκτητα γραφεία στην Ομόνοια. Πείτε μας λίγα λόγια για την απόκτηση αυτών των γραφείων.
Απάντηση: Η στέγη του Αιτωλ/νάνα ήταν όνειρο των παλαιότερων μελών της ΠΑΝ.ΣΥ. και των ομοσπονδιών. Μετά από πολύχρονη προσπάθεια των Κεντρικών συμβουλίων της ΠΑΝ.ΣΥ, υπό την Προεδρία των κ.κ. Αλέκου Σάββα, Πάνου Τρυφιάτη και Αλέκου Καλοσπύρου αυτό κατέστη δυνατό τη διετία 2002-2004. Τα χρήματα αγοράς των γραφείων προήλθαν από ιδιωτικές δωρεές και με χορηγίες από κοινωφελής επιχειρήσεις του δημοσίου, με την αρωγή των κ.κ. Χρήστου Βερελή, Χρήστου Σμυρλή- Λιακατά, ...
Με την απόκτηση των γραφείων λύθηκε οριστικά ο βραχνάς των ενοικίων όλων των συλλόγων και των ομοσπονδιών και επειδή στεγαζόμαστε στον ίδιο χώρο έχουμε και καλύτερη συνεργασία με όλους.
Ερώτηση: Τι είναι για εσάς η παράδοση και αν η ΠΑΝ.ΣΥ. ανταποκρίθηκε στη διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης:
Απάντηση: Η παράδοση μας είναι η ταυτότητα της χώρας μας και κατά επέκταση των τοπικών κοινωνιών. Οι σύλλογοι στα καταστατικά τους έχουν ως βασικό στόχο την διατήρηση και διάδοση της παράδοσης και στις επόμενες γενιές. Οι σύλλογοι αποτελούν κυψέλες δημιουργίας του πολιτισμού μας και της διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτό φαίνεται μέσα από τις πολυάριθμες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που πραγματοποιούν είτε στην έδρα τους, την Αττική, είτε στην γενέτειρα που ρίχνεται και το μεγαλύτερο βάρος. Πολιτισμός επίσης δεν είναι μόνο η παράδοση και τα ήθη και έθιμα. Πολιτισμός είναι και κάθε τι γίνεται, στα πλαίσια της καλυτέρευσης της καθημερινότητας των πολιτών και του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Οι σύλλογοι εδώ έχουν λόγο και όταν ασχολούνται τα αποτελέσματα είναι μόνο θετικά. Η ΠΑΝ.ΣΥ. ως τριτοβάθμιο όργανο κινείται σε αυτές τις κατευθύνσεις και στηρίζει τις προσπάθειες των μελών της.
Ερώτηση: Διανύουμε οικονομική κρίση εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχει βοήθεια από το Υπουργείο Πολιτισμού ή από άλλους φορείς για την επίτευξη του έργου της ΠΑΝ.ΣΥ.;
Απάντηση: Όχι φυσικά!!! Εξάλλου ποτέ δεν θεσμοθετήθηκε από την πολιτεία η μόνιμη χρηματοδότηση των εκδηλώσεων των συλλόγωv.Στο παρελθόν οποιαδήποτε επιχορήγηση δινόταν, αυτό γίνονταν μετά από παρακάλια στους τοπικούς βουλευτές να μεσολαβήσουν σε κάποια υπηρεσία κάποιων υπουργείων. Με τη κρίση οι σύλλογοι μάθανε να επιβιώνουν με έσοδα που προέρχονται μόνο από τα μέλη τους και από εκδηλώσεις που πραγματοποιούν.. Ίσως αυτό να είναι και ποιο υγιές ως τακτική.
Ερώτηση: Ποια είναι τα έσοδα της ΠΑΝ.ΣΥ.;
Απάντηση: Τα έσοδα της προέρχονται μόνο από την ετήσια συνδρομή των πέντε ομοσπονδιών μελών της, από μικρές συνδρομές και δωρεές καλών φίλων και συμπατριωτών μας. Όμως προσπαθεί, όταν προγραμματίζει εκδηλώσεις, αυτές να δρομολογούνται εξασφαλίζοντας ότι τα έξοδα τους θα καλυφθούν από τα αντίστοιχα έσοδα που θα προέρχονται από ιδιωτικές χορηγίες ή δωρεές. Μέχρι σήμερα τα καταφέρνουμε, με καλό νοικοκυριό και στοχευμένες δράσεις. Δεν χρωστάμε σε κανέναν ούτε λεπτό.
Ερώτηση: Πείτε μας μερικές από τις σημαντικές δράσεις της ΠΑΝ.ΣΥ.;
Απάντηση: Πολλές. Δίνει το παρόν σε όλα τα θέματα - προβλήματα του νόμου με παρεμβάσεις της προς την κεντρική εξουσία. Πραγματοποιεί συνέδρια, ημερίδες, αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα του Νομού, εκδίδει βιβλία και παρουσιάζει βιβλία των συλλόγων μελών της. Ασχολήθηκε στο παρελθόν με θέματα όπως: την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτ. Ελλάδας στο Αγρίνιο, την ίδρυση Εφετείου, Μουσείου, της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου, της Ιόνιας Οδού και επαρχιακών οδών, προστασία του περιβάλλοντος, ανάδειξη των αρχαιοτήτων του Νομού μας. Εκθέσεις βιβλίου και έργα τοπικών συγγραφέων καθώς και βραβεύσεις εφημερίδων συλλόγων. Η Αιτωλοακαρνανική γιορτή - κοπή πίτας των ετεροδημοτών καθιερώθηκε κάθε χρόνο και θεσμοθετήθηκε η απονομή βραβείων και επαίνων σε προσωπικότητες που ξεχώριζαν με τις επιδόσεις τους και σε συλλογικούς φορείς, που διακρίθηκαν στο τομέα της κοινωνικής προσφοράς. Σταθερή η παρουσία της στον αγώνα κατά της εκτροπής του Αχελώου ποταμού και είναι πάντα στη διάθεση των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης να συνδράμει στα προβλήματα της που χρήζουν και της δική μας στήριξης.
Ερώτηση: Επετεύχθη όλα αυτά τα χρόνια ο σκοπός της ίδρυσης της Συνομοσπονδίας;
Απάντηση: Σύμφωνα με το καταστατικό της, επιτεύχθηκε. Άλλοτε με δυσκολίες άλλοτε όχι, οι στόχοι σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνονται.
Ερώτηση: Ποια είναι τα σχέδιά σας και του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΑΝ.ΣΥ. για το μέλλον, για τις επόμενες δραστηριότητες;
Απάντηση: Είναι γνωστό ότι η πανδημία του Κορωνοϊού, ήcovid-19 έχει αναστείλει σχεδόν όλες της δραστηριότητες των συλλόγων και τις ΠΑΝ.ΣΥ. περισσότερο. Η πανδημία όμως και όσο αυτή συνεχίζεται δεν επιτρέπει τον ακριβή προγραμματισμό μελλοντικών δράσεων και αυτό γιατί η εκδηλώσεις μας είναι κοινωνικές και μαζικές και απαιτούν τη συμμετοχή των συμπατριωτών μας.
Παρόλα αυτά στο νέο πρόγραμμα δράσεις που σχεδιάσαμε αναφέρονται: Παρουσίαση της έκδοσης από την ΠΑΝ.ΣΥ. του ιστορικού 3τομου βιβλίου του συγγραφέα Γιώργου Φερεντίνου. Έκδοση σε βιβλίο τα πρακτικά της ημερίδας που διοργανώσαμε για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Η τροποποίηση του καταστατικού μας είναι απαραίτητη για την μελλοντική εξέλιξη της συνομοσπονδίας μας. Διοργάνωση αναπτυξιακού συνεδρίου για το Νομό μας. Παρεμβάσεις σε θέματα που ταλαιπωρούν τη γενέτειρα, συμμετοχή και στήριξη των δράσεων των ομοσπονδιών μας.
Ερώτηση: Ποιος είναι ο αριθμός των Ομοσπονδιών που είναι μέλη της ΠΑΝ.ΣΥ, και ποιος είναι ο αριθμός των Συλλόγων μελών της κάθε Ομοσπονδίας, κατά την ίδρυσή της και ποιος σήμερα;
Απάντηση: Η ομοσπονδίες μέλη της ΠΑΝ.ΣΥ είναι πέντε: Ο.ΣΥ.ΒΑ., Ο.Π.ΣΥ.Ξ, Ο.ΣΥ.Ν., Ο.ΣΥ.Ε.Μ. Ο.ΣΥ.Τ. όσες και η παλιές επαρχίες του Νομού. Οι σύλλογοι στην αρχή της ίδρυσης μας ανέρχονταν στους 130 και όλοι ενεργοί, σήμερα όμως ενεργοί είναι περίπου οι 85. Κάποιες ομοσπονδίες έχουν μεγαλύτερη απώλεια συλλόγων και κάποιοι λιγότερη. Είναι δυστυχώς τα σημεία των καιρών που οι νέες γενιές δεν συμμετέχουν στους συλλόγους και δεν έχουν, δυστυχώς, βιώματα από τα χωριά μας μιας και δεν γεννήθηκαν εκεί.
Ερώτηση: Υπήρξε συνεργασία και ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα: Πνευματικά, Οικονομικά, Αναπτυξιακά, Περιβάλλοντος και Αρχαιολογίας;
Απάντηση: Όσες φορές ζητήθηκε, από την τοπική αυτοδιοίκηση, η συνεργασία μας σε διάφορα θέματα, αυτή δόθηκε απλόχερα με πολύ καλά αποτελέσματα και το αντίστροφο. Είναι γεγονός όμως ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη και δρα σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της. Η συνεργασία υπάρχει σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος και όχι ειδικού.
Ερώτηση: Υπήρξε συνεργασία με Επιστημονικές Εταιρείες μελετών και άλλα Επιστημονικά και Πολιτιστικά Σωματεία του Νομού μας;
Απάντηση: Πολύ μικρή η συνεργασία και αυτό γιατί δεν έτυχε ή δεν επιδιώχθηκε μια τέτοια συνεργασία και όσο μας αφορά κακώς δεν το κάναμε.
Ερώτηση: Ποια η συμμετοχή της ΠΑΝ.ΣΥ. σε Περιβαλλοντικά θέματα που απασχολούν τον Νομό μας, όπως: Μη εκτροπή του Αχελώου, Ανεμογεννήτριες, Φωτοβολταϊκά, Ιχθυοκαλλιέργειες (Π.Ο.Α.Υ.), κ.α.;
Απάντηση: Συμμετέχουμε έως και σήμερα στον Παναιτωλοακαρνανικό αγώνα κατά της εκτροπής του Αχελώου και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ζητήσαμε βέβαια να συμμετέχουμε στο συντονιστικό όργανο του Νομού αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Οι Α.Π.Ε. δεν είναι θέμα που θα έπρεπε να ασχολούμαστε ούτε οι Ιχθυοκαλλιέργειες. Είναι επενδύσεις παραγωγικές που χρειάζονται στη εθνική οικονομία και οι Α.Π.Ε βοηθούν και το υγιές περιβάλλον. Είμαστε όμως αναγκασμένοι να είμαστε επιφυλακτικοί και σε πολλές περιπτώσεις απέναντι. Το προβλημα αγαπητοί μου δεν είναι οι ίδιες οι επενδύσεις, που δεν είμαστε αρνητικοί σε αυτές, αλλά ο χωροταξικός σχεδιασμός τους και η απληστία ορισμένων επενδυτών που τα θέλουν όλα και χωρίς όριο. Ο σχεδιασμός είναι το πρόβλημα και όχι οι κοινωνίες. Οι κοινωνίες στην πλειοψηφία τους αντιδρούν γιατί δεν υπάρχει ορθός σχεδιασμός, που θα καλύπτει τα θέλω της και τις ανάγκες της. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας αφού οι τοπικές κοινωνίες και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μέλη της διαβούλευσης και η γνώμη τους δεν υπολογίζεται. Η εσκεμμένη έλλειψη γενικού χωροταξικού και τοπικών χωροταξικών δίνει την δυνατότητα στους υποψήφιους επενδυτές να σχεδιάζουν και να χρηματοδοτούν τα δικά τους ειδικά χωροταξικά, με τη Πολιτεία απαθή και πρόθυμη να τα εγκρίνει με κάθε κόστος. Στο πλαίσιο αυτό οριοθετούν και στοχοποιούν, από μόνοι τους, περιοχές που τους ενδιαφέρουν βάσει των δικών τους συμφερόντων, αγνοώντας επιδεικτικά τις τοπικές κοινωνίες και των δικών τους συμφερόντων. Αγνοούν επίσης και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον που έτσι και αλλιώς ελάχιστα ενδιαφέρονται.
Η Π.Ο.Α.Υ. ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ είναι ένα κραυγαλέο χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων ανέφερα ποιο πάνω. Καταλαμβάνουν με το ζόρι και με τσαμπουκά όλη τη θαλάσσια και χερσαία έκταση από Αστακό μέχρι Μύτικα και Κάλαμο (23.000 θαλάσσια στρέμματα και χιλιάδες στη χερσαία ζώνη) και μόνο για ιχθυοκαλλιέργειες. Δεν είναι αυταρχικό; Δεν είναι αντικοινωνικό; Δεν είναι η απόλυτη καταστροφή; Δεν εναντιώνεται στα συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη για ελεύθερη χρήση των ακτών; Δεν είναι αποτρεπτικό για την ελεύθερη ανάπτυξη άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων;
Σε όλα αυτά η ΠΑΝ.ΣΥ. δεν μπορεί να μένει απαθής και δεν μένει.
Ερώτηση: Πως βλέπετε το μέλλον της ΠΑΝ.ΣΥ. και γενικότερα του πατριδοτοπικού - πολιτιστικού κινήματος;
Απάντηση: Δεν είναι απαισιόδοξο. Το κίνημα θα υπάρχει. Με προβλήματα ή χωρίς αυτά θα υπάρχει. Απαραίτητο όμως για την μακροχρόνια βιωσιμότητα τους είναι η διορθώσεις των καταστατικών τους όπου χρειάζεται, εναρμονισμένα στο σήμερα και στα σημερινά δεδομένα. Απαραίτητο όμως κατά τη γνώμη μου είναι το πολιτιστικό κίνημα να ανοίξει ορίζοντες ενασχόλησης και στα προβλήματα που απασχολούν την καθημερινότητα μας.... γιατί πολιτισμός δεν είναι μόνο η παράδοση και τα ήθη. Πολιτισμός είναι κάθε τι που αγγίζει τον άνθρωπο στην καθημερινότητα του, που επηρεάζει τη ζωή του και καθορίζει το σύγχρονο μέλλον του.
Οι σύλλογοι λόγο της αντικειμενικότητας που τους διακατέχει, της άδολης εθελοντικής εργασίας, του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και του συλλογικού πνεύματος βρίσκονται ποιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες οι οποίες χρειάζονται τη στήριξη τους. Για τους λόγους αυτούς έχουμε υποχρέωση να τους κρατάμε ζωντανούς για να έχουμε ζωντανές κοινωνίες.
Ερώτηση: Πως κρίνετε την πορεία του Συλλόγου των Εμπεσιωτών στην Αθήνα "Ο Άγιος Θωμάς” στα 43 χρόνια της διαδρομής του;
Απάντηση: Απάντηση: από το 1992 παρακολουθώ από κοντά τις δραστηριότητες του συλλόγου σας και ομολογώ ότι παρά τα 43 χρόνια λειτουργίας του παραμένει το ίδιο ζωντανός και δραστήριος όπως τα πρώτα χρόνια. Είστε από τους λίγους συλλόγους του πολιτιστικού κινήματος του Νομού μας που συνεχίζετε την - πολυσχιδή δραστηριότητα σας σε θέματα πολιτισμού και της εθνικής μας παράδοσης. Ο σύλλογός σας παραμένει στυλοβάτης και των εκδηλώσεων της Ο.ΣΥ.ΒΑ. και φυσικά της ΠΑΝ.ΣΥ. δίνοντας το παρόν όταν του ζητηθεί και σας ευχαριστούμε γι' αυτό. Η αντοχή σας στο χρόνο στέλνει ελπιδοφόρο μήνυμα ότι πάντα θα υπάρχει μέλλον όταν υπάρχουν ζωντανά κύτταρα στη κοινωνία, όπως ο σύλλογός σας. Το χωριό σας είναι τυχερό που έχει τόσο επιτυχημένο και δραστήριο σύλλογο που αποτελεί εγγύηση για τα καλύτερα που σίγουρα θα έρθουν. Σας εύχομαι να συνεχίσετε να μεταλαμπαδεύετε την πολιτιστική μας κληρονομιά και να πράττετε το καλύτερο για την τοπική σας κοινωνία διατηρώντας τα αγνά, εθελοντικά και αντικειμενικά κριτήρια του αγώνα σας. Τους χαιρετισμούς μου στα αξιόλογα μέλη του συλλόγου σας.
Ερώτηση: Θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα σε όσους ασχολούνται στο πολιτιστικό – πατριδοτοπικό κίνημα της Αθήνας και του Νομού μας;
Απάντηση: Οι νέες γενιές να έρθουν κοντά στους συλλόγους ή στην ανάγκη ας ιδρύσουν νέους να τους αναλάβουν και να σχεδιάσουν την πορεία τους όπως εκείνοι νομίζουν. Μέσα από τέτοιες συλλογικότητες θα αναπτύξουν την κοινωνική τους δράση και τον εθελοντικό τους χαρακτήρα προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο προστατεύοντας τα συνταγματικά μας δικαιώματα. Κοινωνίες που δεν διεκδικούν το μέλλον τους είναι καταδικασμένες να απωλέσουν την ελευθερία τους και να επανέλθουν σε εποχές ραγιαδισμού.
Υ.Γ.: Η συνέντευξη του Προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΑΝ.ΣΥ., κ. Παναγιώτη Χολή, παραχωρήθηκε στις Εφημερίδες: "Εμπεσιώτικη Φωνή &''Χαλκιοπουλιτών Επικοινωνία" και αντίστοιχα στους υπεύθυνους έκδοσης και μελών των Συντακτικών Επιτροπών, Βασίλη Πατσαούρα και Ευάγγελο Τσιούνη, σε κοινές ερωτήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο