Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής με μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητας Καλυβίων το «Φεστιβάλ Πορτοκαλιού» που διοργάνωσαν ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Καλυβίων και τοπικούς συλλόγους.......
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχοι Αγρινίου, Μαρία Παπαγεωργίου και Κώστας Καλαντζής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννος Φαρμάκης, ο Πρόεδρος Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου, οι τοπικοί σύμβουλοι, Θανάσης Καραγιώργος και Θανάσης Κερασιώτης, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Καλυβίων, Κώστας Α. Ζαπαντιώτης, ομάδα εθελοντριών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παραρτ. Αγρινίου, που έκαναν θερμομετρήσεις και ελέγχους covid-19, καθώς και πολλοί κάτοικοι.
Ο δήμος Αγρινίου υποστηρίζει έμπρακτα αντίστοιχες προσπάθειες που υλοποιούν φορείς και σύλλογοι για την ανάδειξη τοπικών προϊόντων της περιοχής μας, είπε στον σύντομο χαιρετισμό της η κα Παπαγεωργίου, ενώ ο κος Καλαντζής, επεσήμανε την ανάγκη παραμονής των νέων ανθρώπων στον τόπο τους ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και πρόοδος στην ύπαιθρο και ο κος Φαρμάκης τόνισε την μεγάλη υπεραξία που δημιουργείται για την τοπική αγροτική οικονομία από την πώληση και προώθηση στις αγορές, των παραγόμενων εσπεριδοειδών των Καλυβίων.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, κος Δημήτριος Αναστασίου, ευχαρίστησε τον δήμο Αγρινίου για την υποστήριξη που προσέφερε για την επιτυχή διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης και μίλησε για την αξία και την προσφορά των εσπεριδοειδών στην περιοχή μας.
Ακολούθησε μικρή θεατρική παράσταση με τίτλο «Φρουτοπόλεμος» από το παιδικό χορευτικό τμήμα. Η Χορωδία Καλυβίων «Άγιος Νικόλαος» με Χοράρχη τον Νικόλαο Στρατόπουλο, παρουσίασαν τραγούδια, ενώ το Εφηβικό και το τμήμα Ενηλίκων της χορευτικής ομάδας Καλυβίων «Άγιος Νικόλαος» χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.
Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα εσπεριδοειδή με ωτογραφικό υλικό από τον κο Πανταζόπουλο Γεώργιο.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η κα Γεωργία Πούτα.
Προσφέρθηκαν επίσης γλυκίσματα, χυμοί και εδέσματα από το Σύλλογο Γυναικών Καλυβίων «η Δήμητρα».
Η ομιλία του Προέδρου Κοινότητας Καλυβίων Δ. Αναστασίου:
«Η Ελληνική γη είναι μια από τις πλέον ευνοικές για την καλλιέργεια και εκμετάλλευση της δενδροκομίας. Μάλιστα δε, ελάχιστες χώρες της γης παρουσιάζονται με ανάλογες ευνοϊκές συνθήκες κλίματος και εδάφους, για την καλλιέργεια της ελιάς, του σταφυλιού και της πορτοκαλιάς, πασίγνωστης άλλωστε της «ποιητικώ τω τρόπο»: «Η χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα και κοκκινίζει η σταφυλή και θάλλει η ελαία, δεν είν’ άλλη παρά η Γη Ελληνίς».
Να τονισθεί, ότι όλα τα δενδροκομικά (ελληνικά) προϊόντα είναι ανώτερης ποιότητας: καρποί εύχυμοι, εύγευστοι, υγιεινοί, συνεκτικοί σε θρεπτικά συστατικά, αρωματικοί, εντυπωσιακών χρωμάτων. Η ανάγλυφη όψη των εδαφών, η γειτνίαση με την θάλασσα, το εύκρατο κλίμα, με τον άπλετο και διαυγή φωτισμό και οι παρατεταμένες θερινές περίοδοι, ευνοούν την διάδοση της πορτοκαλλιέργειας. Ένα τέτοιο γεωγραφικό διαμέρισμα είναι και η Ακαρνανική γη.
Η καλλιέργεια του πορτοκαλιού άρχισε την περίοδο του μεσοπολέμου όταν έγινε δυνατή η άρδευση της πεδιάδας με νερό από τις ανορύξεις πηγαδιών και σήμερα αποτελεί το 45% των καλλιεργειών στην περιοχή μας.
Η πορτοκαλιά εισήχθη από την Κίνα, ή κατά μια άλλη εκδοχή από την Ινδία και διαδόθηκε από τους Πορτογάλους τον 10Ο αιώνα.
Η πορτοκαλιά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, αειθαλές φυτό, που ανήκει στην τάξη των Σαπινδωδών και στην οικογένεια των Εσπεριδοειδών (Hesperidaceae).
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 160 ποικιλίες πορτοκαλιάς. Οι πιο σημαντικές όμως είναι: Ναβαλίνα, Βαλέντσια, Χίου, Άρτας, Σουλτανί του Φόδελε, Σαγκουίνι Μέρλιν.
Η σπουδαιότητα της πορτοκαλλιέργειας
Όλα τα Εσπεριδοειδή ευδοκιμούν, ως προσοδοφόρες καλλιέργειες, σε τοποθεσίες, στις οποίες οι παγετοί είναι σπάνιοι ή άγνωστοι. Τα Εσπεριδοειδή είναι καρποφόρα, βιομηχανικού ενδιαφέροντος (το άνθη για την παραγωγή αιθέριων ελαίων, οι καρποί στην ζαχαροπλαστική, αρωματοποιία, φαρμακευτική), και κυρίως καλλωπιστικά. Η πορτοκαλιά, αυτό το γνωστότατο μικρού μεγέθους δένδρο, με την σφαιρική κόμη, στολίζεται με την παραγωγή των άφθονων λευκών ανθέων του και των γλυκόχυμων καρπών του. Καλλιεργείται για τους πολύτιμους καρπούς του, τους γευστικότατους και αρωματικούς, αλλά και υγιεινούς – θρεπτικούς, οι οποίοι περιέχουν στον πλουσιότατο χυμό τους βιταμίνες, μεταλλικά άλατα σάκχαρα, οξέα. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, πολλοί από τους νέο-Έλληνες, αγνοούν ή περιφρονούν την σπουδαιότητα του πορτοκαλιού».
Το φεστιβάλ υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Καλυβίων, τον Σύλλογο Γυναικών Καλυβίων «Δήμητρα», την Χορευτική Ομάδα Καλυβίων και την Χορωδία Γυναικών Καλυβίων «Άγιος Νικόλαος».
Πηγή: kalyvia.gr
agriniopress.
ΦΕΣΤΙΒΆΛ ΓΊΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ Η ΑΓΡΌΤΕΣ ΠΟΥΛΑΝ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΥΣΤΥΧΏΣ ΣΉΜΕΡΑ ΤΑ ΠΟΤΡΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΑ ΧΩΡΆΦΙΑ...
ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ Η ΚΥΡΙΑ ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΎΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΉΜΑΡΧΟΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΆΘΕΣΗ ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ ΦΕΣΤΙΒΆΛ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΆΝΤΙΑ ΜΑΣ....
10 ΛΕΠΤΑ ΘΑ ΠΟΥΛΉΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΉΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΥΡΩ..
ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΦΕΣΤΙΒΆΛ.
ΜΠΡΆΒΟ ΣΑΣ....