Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

1) Πιστοποίηση 11 επί πλέον φυτοϋγειονομικών ελεγκτών για τη στήριξη των εξαγωγών, 2) Εγκρίθηκε από την ΕΕ ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΥΠΑΑΤ για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022


Πιστοποίηση 11 επί πλέον φυτοϋγειονομικών ελεγκτών για τη στήριξη των εξαγωγών


Στην πιστοποίηση ένδεκα (11) επί πλέον φυτοϋγειονομικών ελεγκτών από USDA/APHIS για την ενίσχυση των εξαγωγών φρέσκων φρούτων στην αγορά των ΗΠΑ, προχώρησε το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ.......

Η χώρα μας εξάγει στις ΗΠΑ ακτινίδια, σταφύλια, εσπεριδοειδή και ρόδια. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξαγωγή τους είναι να υπόκεινται σε ψυχρή μεταχείριση (coldtreatment), βάσει εγκεκριμένων πρωτοκόλλων της αρμόδιας φυτοϋγειονομικής υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Τα πρωτόκολλα εφαρμόζονται κι επισήμως από φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της χώρας μας, εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους από το USDA/APHIS.

Ο αριθμός των Ελλήνων φυτοϋγειονομικών ελεγκτών που είναι πιστοποιημένοι μετά την εκπαίδευση που έγινε στην Ελλάδα το 2016 από το USDA/APHIS δεν επαρκούσε πλέον για την κάλυψη των εξαγωγικών απαιτήσεων της χώρας.

Το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ, αναγνωρίζοντας της ανάγκη για την εκπαίδευση – πιστοποίηση των φυτοϋγειονομικών ελεγκτών της χώρας μας πάνω στην διαδικασία της Ψυχρής Μεταχείρισης αλλά και για την στήριξη τωνελληνικών εξαγωγών νωπών φρούτων προς ΗΠΑ και άλλες χώρες (σημειώνουμε ότι η διαδικασία της ψυχρής μεταχείρισης απαιτείται και κατά την εξαγωγή ακτινιδίων και εσπεριδοειδών και σε άλλες χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, Ταϊλάνδη, Κορέα, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κ.α), για την οριστική επίλυση του προβλήματος ήρθε σε επικοινωνία και συνεννόηση με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και εξασφάλισε την εκπαίδευση επιπλέον φυτοϋγειονομικών ελεγκτών των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) της Χώρας, ώστε να μην υπάρξουν ξανά οι δυσάρεστες καταστάσεις της περυσινής περιόδου.

Στον ασφυκτικά λίγο χρόνο που είχε στην διάθεση του το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, καθώς και λόγω της δυσκολίας που δημιούργησε η πανδημία του COVID-19, προχώρησε στην προετοιμασία καιυλοποίηση της εκπαίδευσης διαδικτυακά.

Με την εκπαίδευση πιστοποιήθηκαν συνολικά έντεκα (11) φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της χώραςκαι ειδικότερα:

• Τέσσερις (4) στην ΠΕ Πέλλας

• Δύο (2) στην ΠΕ Ημαθίας

• Ένας (1) στην ΠΕ Ιωαννίνων

• Δύο (2) στην ΠΕ Καβάλας και

• Δύο (2) στην ΠΕ Θεσσαλονίκης

Οι 11 νέοι πιστοποιημένοι ελεγκτές προστίθενται στους ήδη 24 πιστοποιημένους σε ολόκληρητη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 35.


Ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός, έδωσε τα συγχαρητήριά του στο Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και στη Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, για την ταχύτητα και ευελιξία που επέδειξε στην αντιμετώπιση του προβλήματος.


Εγκρίθηκε από την ΕΕ ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΥΠΑΑΤ

για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022 – Λιβανός: Στόχος μας η ανάπτυξη και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα



Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η 9η τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, με την οποία δεσμεύονται οι πρόσθετοι πόροι της μεταβατικής περιόδου 2021-2022 ύψους πάνω από 2 δις ευρώ σε όρους δημόσιας δαπάνης (1,6 δις ευρώ κοινοτικής συμμετοχής).

Οι νέοι πόροι κατανέμονται σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις του ΠΑΑ με ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο, στη βάση μια ολοκληρωμένης πρότασης που κατέθεσε το ΥΠΑΑΤ στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ.Ειδικότερα, με τη συγκεκριμένη τροποποίηση δόθηκε το πράσινο φως για τη χρηματοδότησημέτρων του ΠΑΑ που στοχεύουν:

§ στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα, όπως οι νέοι γεωργοί που ήδη προκηρύχθηκαν, τα σχέδια βελτίωσης, τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα υποδομής, η αγροτική οδοποιία, η ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή, καθώς και νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία.

§ στην προστασία του περιβάλλοντος, το μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, όπως η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η μείωση των νιτρικών στη γεωργία, η δάσωση γεωργικών γαιών, η ευζωία των ζώων, η πρόληψη και η αποκατάσταση του παραγωγικού δυναμικού από καταστροφικά συμβάντα.

§ στη τόνωση του γεωργικού εισοδήματος και στη συνολικότερη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, όπως η πιλοτική εφαρμογή μέτρου διαχείρισης κινδύνων, η εξισωτική αποζημίωση για τη συνέχιση στήριξης της γεωργικής δραστηριότητας στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, καθώς καιη χρηματοδοτική ενίσχυση των τοπικών προγραμμάτων LEADER.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός σε δήλωση του αναφέρει τα εξής:

«Η έγκριση της 9ης τροποποίησης του ΠΑΑ από την Ε.Ε. αποτελεί το επισφράγισμα μιας εντατικής και πολύμηνης προσπάθειας που καταβάλλαμε προκειμένου να σχεδιάσουμε ένα φιλόδοξο και ταυτόχρονα ρεαλιστικό πλάνο αξιοποίησης τωνπρόσθετων πόρων ύψους 2 δις ευρώ δημόσιας δαπάνης της μεταβατικής περιόδου 2021-2022.

Πρόκειται για ένα πλάνο που αποσκοπεί στην άμεση και στοχευμένη στήριξη της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή μας τομέα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία,μέσα από μέτρα πολιτικής που θα διασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση και προσαρμογή στο νέο παραγωγικό μοντέλο της ΚΑΠ 2023-2027 προς μια περισσότερο ανθεκτική, βιώσιμη, πράσινη και ψηφιακή Γεωργία.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ την Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών και τις Διαχειριστικές Αρχές του ΠΑΑ για την άρτια προετοιμασία και επιτυχή διαβούλευση της τροποποίησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε. Επιτροπής».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο