Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Προβληματίζονται οι ειδικοί για το «Πάσχα στο χωριό»

Η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ και η τεράστια διασπορά


Θολό φαίνεται να παραμένει το τοπίο όσον αφορά το πώς θα κινηθεί η χώρα το Πάσχα και αν θα πραγματοποιηθεί η πολυσυζητημένη έξοδος στα χωριά....

Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων, η μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και η ανάγκη να ανοίξουν όλες οι σχολικές βαθμίδες μετά το Πάσχα προβληματίζουν τους ειδικούς, με αποτέλεσμα να κρατούν στάση αναμονής.

Ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, χαρακτήρισε στην πρωινή εκπομπή του OPEN «απελπιστική» την κατάσταση, σημειώνοντας τα εξής:

«Ο αριθμός των εισαγωγών είναι δυσβάστακτος, δεν βλέπουμε κορύφωση του τρίτου κύματος. Ο νεότερος ασθενής είναι 40 ο μεγαλύτερος 65, κάθε εφημερία είναι χειρότερη από την προηγούμενη, έχουμε μόνο 2 κλίνες ΜΕΘ, Παραδίδονται 18 κλίνες ΜΕΘ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αλλά δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί.

Τι θα κλείσει και όχι τι θα ανοίξει πρέπει να συζητάμε. Κάθε εφημερία σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, φροντίζουν οι άνθρωποι στις κλινικές να βοηθήσουν τους ασθενείς με μη μηχανικό τρόπο, αλλά πολλές φορές αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. Λέγαμε ότι θα φτάσει η κορύφωση και θα δούμε λίγο φως, όμως υπάρχει προοδευτική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Κανείς από όσους νοσηλεύουμε δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η διασπορά έχει πάρει τόσο τεράστιες διαστάσεις που ακόμη και στο ασανσέρ μπορεί να μολυνθείς, γιατί υπάρχει ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού και οι μεταλλάξεις έχουν δυσκολέψει τα πράγματα. Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να λειτουργήσει με προϋποθέσεις, αλλά η ψυχολογία είναι ότι τελειώσαμε και δεν ισχύει αυτό, θα το πληρώσουμε ακριβά, δεν τελειώσαμε με την πανδημία.

Αυτό που προέχει είναι ο χαμηλός αριθμός εμβολιασμένων και η ασφυξία στο σύστημα Υγείας, δεν έχουμε άλλη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες. Θα ήταν ολέθριο και καταστροφικό να χαλαρώσουμε, είναι άκυρο να το συζητάμε να ανοίξει κάτι το Πάσχα. Η Γερμανία με 8.000 κλίνες ΜΕΘ κλείνει, εμείς υποβαθμίζουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής».

Λινού: Θα προτιμούσα να υπάρχει κίνηση το Πάσχα
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, εξήγησε ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε έξαρση των κρουσμάτων. «Ήταν τα πάντα κλειστά και αυτό οδήγησε σε μια μεγάλη έξαρση τα αποτελέσματα της οποίας βλέπουμε τώρα στα νοσοκομεία. Σε επίπεδο κρουσμάτων έχουμε επιπέδωση και μείωση, έχουν αυξηθεί και τα τεστ, ο δείκτης θετικότητας είναι 4,7 – 4,8. Έχουμε αποκλιμάκωση, η οποία θα βελτιωθεί με τη δυνατότητα να είναι οι άνθρωποι έξω από τα σπίτια τους. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, αλλά θα βοηθήσει να είναι έξω οι άνθρωποι και να υπάρξει ένα σώμα ιχνηλάτησης για να γίνεται άμεσα».

Όσον αφορά στη χρήση των self test, η κυρία Λινού είπε: «Δεν έχω δει μελέτη που να αξιολογεί την αξιοπιστία των self test στην Ελλάδα. Είναι χρήσιμο, αλλά πρέπει τα κρούσματα να ιχνηλατηθούν άμεσα και να επιβεβαιώνεται η θετικότητα του τεστ. Να ενημερώνεται ο κύκλος του ακόμη και άτομα με τα οποία βρέθηκε για 15 λεπτά και να μπαίνουν σε καραντίνα».

«Αν δεν τηρούνται αποστάσεις, όπως στα σχολεία, δεν μπορεί να προχωρήσει η ιχνηλάτηση ούτε να μειωθεί η διασπορά. Η παράδοση εκτός είναι ασφαλής, αλλά στα σχολεία έπρεπε να υπάρξει μείωση των παιδιών στις τάξεις και αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων. Καμία συνάντηση σε εσωτερικό χώρο έλεγε ο Φάουτσι εδώ και 4 μήνες. Μέσα στο σπίτι τον ιό τον έφερε ο εργαζόμενος και όσοι μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αποτέλεσμα να μολυνθεί όλη η οικογένεια και επειδή όλα ήταν κλειστά αυτό μεταφέρθηκε στο «διπλανό διαμέρισμα». Οι άνθρωποι, εκεί που φαίνεται αν φορούν τη μάσκα και τηρούν αποστάσεις τις τηρούν, στον εσωτερικό χώρο δεν τις τηρούν».

Αναφορικά με τη μετακίνηση το Πάσχα σχολίασε: «Eίναι πολύπλοκο το θέμα για το άνοιγμα το Πάσχα και είναι διαφορετικές οι συνθήκες σε κάθε χώρα. Το θέμα των νοσοκομείων δεν το έχουμε διαχειριστεί σωστά και δεν ενδυναμώσαμε το κομμάτι να περνούν το ήπιο κομμάτι της νόσου στο σπίτι οι ασθενείς. Η διαχείριση των ήπιων κρουσμάτων γίνεται από τους ιδιώτες γιατρούς, θα έπρεπε να το είχαμε αξιοποιήσει αυτό το κομμάτι. Με έντονη και κατάλληλη επικοινωνία από τον σωστό άνθρωπο κάθε φορά και έμφαση στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, θα προτιμούσα να υπάρχει κίνηση το Πάσχα, να μην μείνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Να ζητήσουμε η μετακίνηση να μη γίνει με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να έχουμε PCR test αρνητικά και επαρκείς πληροφορίες, μπορεί να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

Πηγή: newsbeast.gr
agriniopress

8 σχόλια:

  1. Προβληματισμός χωρίς ουσιαστικό πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Έχουμε να δούμε τους μεγάλους γονείς μας από το καλοκαίρι.

      Είναι ανίκανοι και παρατάσσουν το lockdown επ αόριστον.
      Να παραδεχθούν ότι κάνουν λάθος και να αλλάξουν τακτική.

      Διαγραφή
    2. οσα λοκ νταουν και γινουν η αγάπη για τους γονείς δέν αλλάζει.

      Διαγραφή
  2. και στις πόλεις να παραμείνουν όσοι παραμείνουν και δεν πάνε στα χωριά τους,
    δέν θα πάνε μια επίσκεψη κάπου σε φίλους, κουμπάρους και συγγενείς ?
    Αφήστε λοιπόν τον κόσμο να πάνε στα χωριά τους ελεύθερα και με ατομική αυξημεμη υπευθυνότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και στις πόλεις να παραμείνουν όσοι παραμείνουν και δεν πάνε στα χωριά τους,
    δέν θα πάνε μια επίσκεψη κάπου σε φίλους, κουμπάρους και συγγενείς ?
    Αφήστε λοιπόν τον κόσμο να πάνε στα χωριά τους ελεύθερα και με ατομική αυξημενη υπευθυνότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν γίνεται με τα κρούσματα στα ύψη να αφήσουν να πάνε στην επαρχία.Αν γίνει αυτό η κατάσταση στα χωριά θα γίνει ανεξέλεγκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί τότε αυτήν την εβδομάδα θα δεχτούμε από 30 χώρες παρακαλώ τουρίστες και χωρίς καραντίνα;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένας μήνας έμεινε για την βόλτα κ την μετακίνηση μας , δεν αντέχουμε??? και γράφουμε ότι μας κατέβει , βράζει ό τόπος που θά πάς??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο