Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Η πανδημία έπληξε την εστίαση και έφερε αλυσιδωτά προβλήματα στους παραγωγούς!


     Η Ομιλία του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στο κοινοβούλιο για το Ν/Σ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων "Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/633 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων και λοιπές διατάξεις".

Το παρόν νομοσχέδιοενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη την ευρωπαϊκή Οδηγία 633/2019 αναφορικά με τις σχέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Στόχος να μπει ένα τέλος στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. 


Διότι συχνά, οι γεωργοί και οι μικρές επιχειρήσεις τροφίμων βρίσκονται στη θέση του αδύνατου.
Δεν διαθέτουν τη διαπραγματευτική δύναμη που χρειάζεται για να αμυνθούν ενάντια στις αθέμιτες πρακτικές των μεγάλων επιχειρήσεων, αναφέρει στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής.

Ολόκληρη η ομιλία:


Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,Κύριοι Υπουργοί,
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα κι ένα μεγάλο ευχαριστώ και μάλιστα μέσα στη δίνη του κορωνοϊού σε ιατρικό, νοσηλευτικό και εν γένει προσωπικό του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και των προνοιακών δομών, για τη μεγάλη τους προσφορά και το μεγάλο βάρος που σηκώνουν.
Κύριοι Υπουργοί, ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει πολλάκις την τροπολογία για την ένταξη των παραπάνω στα βαρέα και ανθυγιεινά. Καιρός λοιπόν η Κυβέρνηση να το κάνει πράξη.
 
Και έρχομαι στο Νομοσχέδιο.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το παρόν νομοσχέδιοενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη την ευρωπαϊκή Οδηγία 633/2019 αναφορικά με τις σχέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.
 
Στόχος να μπει ένα τέλος στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. 
Διότι συχνά, οι γεωργοί και οι μικρές επιχειρήσεις τροφίμων βρίσκονται στη θέση του αδύνατου.
Δεν διαθέτουν τη διαπραγματευτική δύναμη που χρειάζεται για να αμυνθούν ενάντια στις αθέμιτες πρακτικές των μεγάλων επιχειρήσεων.
 
Ως λύση στο πρόβλημα αυτό, έρχονται οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις για να προστατεύσουν και να θωρακίσουν τους μικρούς παραγωγούς.
Για να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή διαβίωση των μικρών παραγωγών χωρίς να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τους ισχυρούς της αγοράς.
 
Έτσι λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, οι ισχυροί εμπορικοί εταίροι, για παράδειγμα οι μεγάλοι όμιλοι σουπερμάρκετ για να το πω απλά, καλούνται να σταματήσουν να επιβάλλουν πρακτικές που λειτουργούν μόνο προς όφελός τους.
Όπως:
Να ακυρώνουν παραγγελίες την τελευταία στιγμή.
Να επιστρέφουν στον προμηθευτή προϊόντα που δεν πωλήθηκαν.
Να αρνούνται να κάνουν γραπτές συμβάσεις. 
Να χρεώνουν τον προμηθευτή για τις εκπτώσεις που οι ίδιοι δίνουν στον καταναλωτή.
Να απαιτούν να αναλάβει ο προμηθευτής το κόστος για τη διαφήμιση των προϊόντων.
 
Συνεπώς, πρόκειται για μια Οδηγία με μεγάλη σημασία για τη λειτουργία της αγοράς και για τη στήριξη των μικρών παραγωγών.
 
Ωστόσο, αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε ορισμένες παρατηρήσεις για τις διατάξεις του Νομοσχεδίου οι οποίες αναλύθηκαν με τον καλύτερο τρόπο και σήμερα και στην Επιτροπή από τον εισηγητή μας τον συνάδελφο Απόστολο Πάνα. 
Καταρχάς, στο άρθρο 1 δεν έχει διευκρινισθεί η έννοια «ετήσιος κύκλος εργασιών». 
Έτσι, δημιουργείται σύγχυση εάν είναι ο τζίρος της τελευταίας χρήσης ή για παράδειγμα ο μέσος όρος του τζίρου των τελευταίων χρήσεων.
Επίσης, προτείναμε τη δημιουργία Μητρώου Προμηθευτών Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων. 
Έτσι, θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά και το Υπουργείο αυτόματα θα γνωρίζει ποιές επιχειρήσεις υπάγονται στο νόμο.
Επίσης, στο άρθρο 3, ορίζεται πότε πρέπει να γίνεται η πληρωμή των προμηθευτών για τα προϊόντα που παραδίδουν.
Ωστόσο, δεν ορίζεται με σαφήνεια τι γίνεται όταν μεσολαβεί πληρωμή με χρεόγραφα,δηλαδή συνήθως επιταγές. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Όλη η αγορά λειτουργεί με μεταχρονολογημένες επιταγές. 
 
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το παρόν νομοσχέδιο ενσωματώνει ευρωπαϊκές ρυθμίσεις που θωρακίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από αθέμιτες πρακτικές.
 
Μη ξεχνάμε ωστόσο, ότι οι μικροί παραγωγοί της χώρας μας, αγρότες και κτηνοτρόφοι στηρίζουν την ύπαιθρο και την εθνική μας οικονομία μέσα σε συνθήκες αντίξοες.
 
Η πανδημία έπληξε την εστίαση και έφερε αλυσιδωτά προβλήματα στους παραγωγούς, περιορίζοντας τη διάθεση των προϊόντων τους και θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Οι τιμές που λαμβάνουν οι παραγωγοί για το κρέας και το γάλα έφτασαν να είναι κάτω από το κόστος και η Πολιτεία αδυνατεί να δώσει λύση.Έφτασε το νερό να είναι πιο ακριβό από το γάλα.
 
Αδυνατεί να θέσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τη συγκράτηση των τιμών και για τους ελέγχους και ρίχνει την ευθύνη στους κανόνες της αγοράς.
 
Ίδια κατάσταση και στους ελαιοπαραγωγούς και ιδίως τους παραγωγούς της ελιάς Καλαμών που βλέπουν τις τιμές να κατρακυλούν και τις ελληνοποιήσεις να εξαπλώνονται. Ένα πρόβλημα ιδιαίτερα μεγάλο στην εκλογική μου περιφέρεια, την Αιτωλοακαρνανία, όπου παράγεται το 60% της ποικιλίας Καλαμών στη χώρα.
 
Ακόμα και από τις ενισχύσεις λόγω της πανδημίας έμειναν εκτός, θέμα που είχαμε θέσει με τον κ. Λιβανό στον κ. Βορίδη. Η δε εξαγγελία του Υπουργείου μετά από όλα αυτά, για ενίσχυση στην ελιά Καλαμών και πάλι δεν καλύπτει όλους τους ελαιοπαραγωγούς όπως αυτοί της χονδροελιάς που έμειναν χωρίς ενίσχυση.
Στο χέρι σας κ. Υπουργέ είναι να δώσετε λύση σε χρόνια προβλήματα που ταλανίζουντον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα την πατρίδα μας την Αιτωλοακαρνανία.
 
Κι ενώ λοιπόν το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων συρρικνώνεται,την ίδια στιγμή συναντούν όλο και μεγαλύτερα εμπόδια στην  παραγωγή.
Στις ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι είδαν μέσα σε λίγους μόνο μήνες το κόστος τους να πολλαπλασιάζεται.
Ακόμα και η ανάρτηση των δασικών χαρτών ανατρέπει την καθημερινότητά τους. Εκτάσεις που καλλιεργούνται και ανήκουν σε ιδιώτες για γενιές, εμφανίζονται ως δασικές. Και οι πολίτες καλούνται να αποδείξουν τα αυτονόητα. Θέλουμε λύσεις. Επίσης, μέχρι σήμερα οι αγρότες, ζητούσαν από τα Δασαρχεία την παραχώρηση εκτάσεων για δημιουργία ποιμνιοστασίων κλπ. Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών όμως, είναι άγνωστο αν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.
 
Όσον αφορά στις επιδοτήσεις, πρόσφατα ζήσαμε το φιάσκο της πληρωμής μειωμένων ενισχύσεων κατά 10% στο τέλος του 2020 για 600.000 παραγωγούς. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις αρχές του έτους όπως καλά όλοι γνωρίζουμε, εμφανίζει εικόνα κατάρρευσης.
Η έκδοση διοικητικών πράξεων, οι διορθώσεις λαθών, οι πληρωμές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι πληρωμές νέων αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης, έχουν παγώσει. Με λίγα λόγια, το πρόγραμμα πληρωμών που γνώριζαν οι αγρότες για σειρά ετών δεν εκτελείται πια. 
 
Ολοκληρώνοντας κ. Υπουργέ, οι παραγωγοί της χώρας μας έχουν ανάγκη τη στήριξη της Πολιτείας, άμεσα, τώρα.
Να προστατευτούν από τους μεγάλους παίχτες της αγοράςόπως διασφαλίζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο που σήμερα συζητάμε, αλλά και να προστατευτεί η παραγωγή τους με ενισχύσεις, με αξιοπρεπείς τιμές, με δίκαιες πολιτικές στήριξής τους, χωρίς άλλα εμπόδια.
Δώστε λοιπόν λύση σήμερα στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα. Αύριο θα είναι αργά. Πιστεύετε ότι μπορείτε. Αυτό λοιπόν που πιστεύετε ότι μπορείτε, κάντε το πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο