Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Θανάσης Καββαδάς: «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα των δασικών χαρτών, εφαρμόζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους, προστατεύοντας το δάσος, αλλά και με σεβασμό στην ιδιοκτησία των πολιτών»

 
   Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η αυθημερόν επίσκεψη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεωργίου Αμυρά, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, στη Λευκάδα, με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών και τη διαδικασία αναθεώρησής τους που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Απαντώντας σε πρόσκληση του Βουλευτή Ν. Λευκάδας Θανάση Καββαδά, ο Υφυπουργός, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα και τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λευκάδας κ. Ανδρέα Κτενά, βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στο Μεγανήσι, όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Παύλο Δάγλα και εκπροσώπους του νησιού. Κατόπιν επισκέφθηκε το Δασαρχείο όπου συναντήθηκε με τον Δασάρχη Λευκάδας κ. Ευάγγελο Σκάρπο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη με τη συμμετοχή αιρετών και εκπροσώπων φορέων της Λευκάδας με θέμα τους δασικούς χάρτες. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συνέντευξη τύπου του Υφυπουργού, του Γενικού Γραμματέα, της Περιφερειάρχη κ. Ρόδης Κράτσα, του Βουλευτή κ.Καββαδά και του Δημάρχου κ. Χαράλαμπου Καλού.
Μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ.Καββαδάς δήλωσε:
«Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά διότι, σε συνέχεια της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουμε όλο αυτό το διάστημα, αποδέχθηκε άμεσα την πρόσκλησή μου και βρέθηκε στη Λευκάδα και το Μεγανήσι, προκειμένου να ακούσει και να δει από κοντά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τους αναρτημένους δασικούς χάρτες.
Πέρα από τη συνεργασία μας, η επίσκεψη του Υφυπουργού στην Λευκάδα οφείλεται και στις ιδιαιτερότητες του Νομού μας σε σχέση με τους δασικούς χάρτες. Πρώτο και κυριότερο, ένα θέμα που έχω θίξει και αναδείξει επανειλημμένα, είναι οι δασωμένοι αγροί. Στη Λευκάδα το 14,8% των εκτάσεων που αποτυπώνονται στους χάρτες είναι δασωμένοι αγροί που εγκαταλείφθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρούνται από το κράτος δασικά.
Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αδικία, καθώς μιλάμε για αγρούς που καλλιεργούνταν επί χρόνια, που έχουν μέσα αιωνόβιες ελιές, πηγάδια, αλώνια, ξερολιθιές – τεκμήρια δηλαδή που αποδεικνύουν ότι δεν είναι δάσος ωστόσο οι ιδιοκτήτες τους στερούνται του δικαιώματος να τις αξιοποιήσουν.
Η δεύτερη και πολύ σημαντική ιδιαιτερότητα της Λευκάδας, που χαρακτηρίζει όλα τα Ιόνια Νησιά και σχετίζεται έμμεσα με τους δασικούς χάρτες, αλλά επηρεάζει σοβαρά και θέματα Κτηματολογίου, είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς που ισχύει στα Επτάνησα, όπου δεν υπάρχει τεκμήριο κυριότητας του ελληνικού δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος μπορεί να διεκδικήσει δασικές εκτάσεις μόνο στην περίπτωση που διαθέτει τίτλους κυριότητας. Ωστόσο, παρόλο που το κράτος οφείλει να αποδείξει ότι μια έκταση του ανήκει, είναι αμέτρητες οι περιπτώσεις πολιτών που ταλαιπωρούνται επί χρόνια στα δικαστήρια για να αποδείξουν εκείνοι την κυριότητα της ιδιοκτησίας τους.
Αυτά είναι μερικά από τα βασικά προβλήματα που έθεσα στον Υφυπουργό. Αναφέρθηκα βεβαίως και στην ανάγκη να ενσωματωθούν όλες οι τελεσίδιες αποφάσεις της διοίκησης, των δικαστηρίων και των επιτροπών αντιρρήσεων στους χάρτες, καθώς και όλες οι πράξεις που προβλέπει ο Νόμος 4685/2020, να αποτυπωθούν οι διανομές εκτάσεων σε ακτήμονες που έγιναν στην Λευκάδα πριν το 1975 και να ληφθούν υπόψη τα κοινοτικά βοσκοτόπια όπως είχαν οριστεί στην Λευκάδα το 1937 και το 1985.
Επιπλέον, ζήτησα να δοθούν οδηγίες στους πολίτες μέχρι να ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες με τη νομοθεσία και τις πράξεις της διοίκησης,  ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, τον ασπάλαθο και τα φρύγανα, αφορά και τη χαμηλή βλάστηση της Λευκάδας με την τοπική ονομασία ασφελαχτός.
Τέλος πρότεινα οι πολίτες που δικαιώνονται στις Επιτροπές Αντιρρήσεων να τους επιστρέφεται το παράβολο που κατέβαλαν, ακόμα κι αν δεν πρόκειται για πρόδηλο σφάλμα, καθώς επίσης το παράβολο να μην καταβάλλεται ανά ιδιοκτησία αλλά άπαξ ανά ιδιοκτήτη.
Το Υπουργείο, αφουγκραζόμενο τα αιτήματα των πολιτών, των φορέων και των εκπροσώπων τους, ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά σε ζητήματα που μετέφερα με τις ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις μου στο Υπουργείο: έδωσε 6 μήνες παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων, μείωσε το παράβολο και αποφάσισε αυτό να επιστρέφεται όταν οι πολίτες δικαιώνονται για πρόδηλα σφάλματα που παραπέμφθηκαν στην Επιτροπές Αντιρρήσεων, διπλασίασε τις Επιτροπές και θα προσλάβει προσωπικό στα Δασαρχεία. Έχω επομένως κάθε λόγο να πιστεύω ότι και τα υπόλοιπα σοβαρά ζητήματα θα λυθούν.
Το κυριότερο είναι να ολοκληρωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία ήδη δρομολογεί η Κυβέρνηση, για να διορθωθούν τα προβλήματα σε όλες τις αμφιβητούμενες εκτάσεις και κυρίως στους δασωμένους αγρούς. Όπως έχω ξαναπεί, η Λευκάδα εκπροσωπείται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή από τους δύο έγκριτους νομικούς που πρότεινα για να συμμετέχουν, και που είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλουν θετικά τόσο στο έργο της, όσο και στην επίλυση των προβλημάτων του νομού μας.
Από εκεί κι έπειτα, θεωρώ ότι η χώρα είναι τυχερή που την πιο κρίσιμη στιγμή για την κατάρτιση των δασικών χαρτών έχει στο τιμόνι της Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με διακηρυγμένη βούληση, αφενός να εφαρμόσει το Σύνταγμα και να προστατεύσει τα δάση, όπως αυτό επιτάσσει, αφετέρου να σεβαστεί την ατομική ιδιοκτησία.
Οι δασικοί χάρτες, που είναι προαπαιτούμενο για να υπάρξει Κτηματολόγιο, είναι ένα έργο εθνικής σημασίας. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης χωρίς δασικούς χάρτες και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η σπουδαία μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, διότι μόνο έτσι θα προστατευθούν και τα δάση και οι ιδιοκτησίες.
Η Κυβέρνηση έχει σκύψει πάνω από τα προβλήματα, προσπαθεί και δίνει λύσεις. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει τονίσει ότι δεν θα επιτρέψει να πληρώσουν οι πολίτες τα σφάλματα της δημόσιας διοίκησης. Πιστεύω ακράδαντα ότι κανένας πολίτης δεν πρέπει να ανησυχεί για την περιουσία του, διότι στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας της Κυβέρνησης για την κατάρτιση δασικών χαρτών είναι να προστατευθεί το περιβάλλον και τα δάση χωρίς να αδικηθεί η περιουσία κανενός πολίτη.»

1 σχόλιο:

  1. Το πήρατε απο τον Σύριζα και το σηκωσατε το κακό αυτό έργο χωρίς να το μελετήσετε Θανάση😈😈😈

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο