21η Απριλίου 1967: Σαν σήμερα καταγράφηκε μία από τις πιο μαύρες ημέρες της νεότερης Ελληνικής ιστορίας. Μία ομάδα αδίστακτων και επίορκων στρατιωτικών κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα, επιβάλλοντας μία στυγνή δικτατορία που διήρκεσε 7 χρόνια.....
Διαβάστε περισσότερα »
Στα χρόνια αυτά, έλαβε χώρα μια πρωτοφανής καταπάτηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ένα κρεσέντο λογοκρισίας, αυταρχισμού, ωμής βίας και διώξεων κατά χιλιάδων δημοκρατικών πολιτικών. Το κύρος της χώρας καταρρακώθηκε, ενώ αποκορύφωμα της Εθνικής τραγωδίας, αποτέλεσε η τουρκική εισβολή στη μαρτυρική Κύπρο.
Στα χρόνια αυτά, έλαβε χώρα μια πρωτοφανής καταπάτηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ένα κρεσέντο λογοκρισίας, αυταρχισμού, ωμής βίας και διώξεων κατά χιλιάδων δημοκρατικών πολιτικών. Το κύρος της χώρας καταρρακώθηκε, ενώ αποκορύφωμα της Εθνικής τραγωδίας, αποτέλεσε η τουρκική εισβολή στη μαρτυρική Κύπρο.
Κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης αποτέλεσε η εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη του 1973, που αποτελεί διαχρονικό σύμβολο του αγώνα των λαού μας και ιδίως της νεολαίας απέναντι στη χούντα και σε κάθε είδους καταπίεση.
Όλοι οι Έλληνες πολίτες οφείλουμε να θυμόμαστε τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967.
Οφείλουμε να τη θυμόμαστε για να μνημονεύουμε και να τιμούμε όλους όσοι πρωτοστάτησαν στον αντιδικτατορικό αγώνα θυσιάζοντας ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Κυρίαρχη θέση ανάμεσά τους κατέχει ο συμπατριώτης μας αξιωματικός – σύμβολο της αντίστασης κατά της χούντας, Σπύρος Μουστακλής ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1986, παράλυτος από τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής του στην ΕΑΤ – ΕΣΑ.
Οφείλουμε να τη θυμόμαστε για να συνειδητοποιούμε κάθε στιγμή, πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οι έννοιες της ελευθερίας και της δημοκρατίας δεν είναι δεδομένες και απαιτείται διαρκής αγώνας για την υπεράσπιση, εδραίωση και εμβάθυνσή τους.
Στη χώρα μας το 1974 αποκαταστάθηκε η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Είναι γεγονός ότι στη διάρκεια της μεταπολίτευσης έγιναν μεγάλα θετικά βήματα στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της χώρας. Παρά ταύτα, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη. Οι κοινωνικές ανισότητες, η παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η έλλειψη διαφάνειας της κρατικής λειτουργίας και δράσης είναι υπαρκτά φαινόμενα που εν μέσω πανδημίας έλαβαν ανησυχητικές διαστάσεις.
Ο αγώνας για Ελευθερία- Δημοκρατία – Ισότητα - Κοινωνική Δικαιοσύνη συνεχίζεται.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Εσείς κυβερνήσατε με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Εσείς τόσα χρόνια χαιδευατε τη Χρυσή Αυγή. Εσείς προσπαθήσατε να ελέγξετε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αφήστε τα μαθήματα δημοκρατίας, σας μάθαμε. Να δημοσιευθεί
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ κάνανε κυβέρνηση συνεργασίας.
ΔιαγραφήΕάν λοιπόν δεν γινόταν αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας και πηγαίναμε ξανά σε εκλογές
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε μεγαλύτερο ποσοστό από το 35 % και θα κυβερνούσε αυτοδύναμα διοτι ειχε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμική.
Τα πράγματα λοιπόν να τα αξιολογούμε πιο σύνθετα εάν θέλουμε να είμαστε πολίτες με υπευθυνότητα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν Φίλε μας με το πολιτικό σχόλιο: 3:28 μ.μ.
Διαγραφήκράτησε τοτε υπεύθυνη πολιτική στάση και δεν οδηγήθηκε η χώρα μας και σε άλλες εκλογές. Άλλωστε η οικονομία μας δέν το επετρεπε να γίνει κάτι τέτοιο και ήταν η αναζήτηση συνεργατικής κυβέρνησης αναγκαιότητα.
Σωστο το συνθημα,Ποτε ξανα χουντα.Περα ομως απο τα συνθηματα,πως φτασαμε στην κοινωνικη και οικονομικη χρεωκοπια της Ελλαδας με τη <> μεταπολιτευση?Πιστευει κανεις αμεροληπτα οτι σημερα υπαρχει κρατος δικαιου και ουσιαστικη δημοκρατια?Λειτουργουν Ανεξαρτητες Αρχες,υπαρχει ισονομια,υπαρχει αξιοκρατια και Παιδεια?Δηθεν ολα.Δημοκρατες που δε σεβονται τιποτα,πολιτες χωρις εθνικη συνειδηση και αισθημα ατομικης ευθυνης.Στην περιβοητη δημοκρατικη αριστερα δοθηκε η ευκαρια και αφου εσκισε τα μνημονια εστειλε τους Ελληνες στην ουρα των ΑΤΜ.Δυστυχως η χωρα που γεννησε τη Δημοκρατια,η ιδια τη σκοτωσε.Ας μη μιλανε λοιπον για χουντες οσοι προσπαθησαν να κρατησουν με αθεμιτα μεσα την εξουσια.Αλλωστε ακομη,τοσα χρονια μετα τη χουντα,δεν εμαθαν να φτιαχνουν ενα δρομο της προκοπης.Και χωρις μιζες...
ΑπάντησηΔιαγραφή21 Απριλίου 2021 - 3:28 μ.μ. το πολυ κοντινο παρελθόν βλεπουν ολοι . ουτε μπροστα ουτε ποιο πισω κοιτανε . για το βαθυ παρελθον και για το μπροστα , παθαίνουμε ολοι μια ελεγχόμενη αμνησία .
ΑπάντησηΔιαγραφήΧούντα κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μη σεβασμός της βούλησης του λαού. Πόσο σεβασμό δείξατε το 2015 όταν στο δημοψήφισμα γράψατε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας ,τη βούληση του ελληνικού λαού;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην ξεχνάς τα εξής
ΑπάντησηΔιαγραφή1) μετά το δημοψήφισμα έγιναν εκλογές (Σεπτέμβριος του 2015), και ο Σύριζα σχημάτισε κυβέρνηση
2) Το ερώτημα του δημοψηφίσματος «Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας.. κ.λ.π. απ' την φύση του , προτρέπει στο όχι, δεν αφορά την έξοδο ή όχι απ΄το ευρώ, όπως ήθελαν πολλοί να το ερμηνεύσουν, και εκ του αποτελέσματος , δεν έγινε αποδεκτό αυτούσιο όπως αρχικά κατατέθηκε το σχέδιο συμφωνίας , αλλά υπήρξαν αλλαγές κατόπιν διαπραγματεύσεων.
Αυτό που έλεγε και ο Τσίπρας. Θέλουνε όχι για να πάνε σε διαπραγματεύσεις με ένα ακόμα "όπλο".
3)Οι περισσότερες μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, κυβερνάνε με κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και όχι με λαϊκή (δεν έχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του εκλογικού σώματος), επομένως μια και κυβερνάει η Ν.Δ. ,αν δεν κάνω λάθος, ποίον σεβασμό δείχνει στην λαϊκή βούληση όταν πεθαίνει τόσος κόσμος εξαιτίας της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας ,αρνούμενοι να συμμορφωθούν με τις επιταγές τις κοινής λογικής, και τις υποδείξεις των ειδικών, επιδιδόμενοι ταυτόχρονα σε πρωτοφανές "πλιάτσικο" στο δημόσιο χρήμα ;
Διαβάζω και ξαναδιαβάζω,το σχόλιο σου ότι μετά το δημοψήφισμα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκλογές και ξανασχηματισε κυβέρνηση,και ακόμα απορώ !!!!!
ΔιαγραφήΟποιοσδήποτε θελήσει να είναι αντικειμενικός, γνωρίζει ότι αν η Χούντα έκανε εκλογές 2-3 χρόνια μετά το πραξικόπημα ,θα έπαιρνε την εξουσία με την ψήφο του λαου. Αυτό θα την νομιμοποιούσε;
Στάλιν, Χότζα, Τσαουσέσκου κλπ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτοί ήταν δημοκράτες;
Κρίνοντας και από τα σχόλια των φίλων, οι ιδιοκτήτες της χώρας έκαναν καλή δουλειά. Έχουν ξεζουμισει την χώρα, χρέωσαν τρείς γενιές αλλά οι οπαδοί τους είναι πιστοί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜίας και μιλάμε για χούντα και ΜΜΕ, υπάρχει κάποιο καθεστώς, γενικά στον κόσμο, που να έχει τέτοια υποστήριξη όπως η σημερινή κυβέρνηση;
Φαντάζομαι τέλος ότι επί χούντας είχαμε παράθυρα ανοιχτά και δρόμους.
Η δημοκρατία είναι σχετική έννοια δηλαδή έχουμε δημοκρατία μπορεί όμως να γίνει και καλύτερη η δημοκρατια, ποιοτική δημοκρατία
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεί είναι το ζητούμενο σήμερα και όχι εάν εχουμε δημοκρατια.δημοκρατια έχουμε.
Ο ΕΝΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ. ΑΥΤΑ ΕΛΕΓΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΕ ΟΛΑ. ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΑΥΞΗΣΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ, ΑΥΞΗΣΕ ΤΟΝ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, ΑΥΞΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ (ΒΛΕΠΕ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ), ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2015 ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΞΥΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ. ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΜΗΠΩΣ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΑΣ ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔέκα μέτρα "ανάσα" για τους φορολογούμενους
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, έχοντας πλήρη αντίληψη των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, προχωρούν σε νέες θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης και της διευκόλυνσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη. Σε νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί σήμερα, περιλαμβάνονται:
Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Η παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.
Η δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, με την καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων.
Η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η άρση της φορολόγησης βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο (2) προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.
Η μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
Η μείωση, στο ήμισυ, για υπόχρεους που δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει για δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές το οποίο υπερβαίνει το 20% και υπολείπεται του 30% του πραγματικού εισοδήματος.
Η εξαίρεση των έκτακτων εισοδημάτων από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Η πρόβλεψη ότι τα εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή.
Η παράταση της δυνατότητας για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.
Το παραπάνω πλέγμα ρυθμίσεων συμβάλλει, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να εκπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για όσους επλήγησαν από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.
Τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων
Σειρά ρυθμίσεων, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατίθεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων». Με την τροπολογία:
Δίνεται η δυνατότητα για τη συμμετοχή πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στην απονομή των συντάξεων. Συγκεκριμένα, δικηγόροι (μέλη των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με τριετή δικηγορία) και μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου, λογιστές-φοροτεχνικοί Α' τάξης, αφού παρακολουθήσουν σεμινάριο επιμόρφωσης και πιστοποιηθούν από τους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους τους, θα μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορα στάδια της διαδικασίας απονομής σύνταξης.
Απλοποιούνται οι διατάξεις περί διακανονισμού οφειλών. Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το συνολικά οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις, δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ. Εφόσον προκύπτουν οφειλές μόνο από υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ.
Χορηγείται υποχρεωτικά η προσωρινή σύνταξη σε όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως αν έχει υποβληθεί αίτημα από τον ασφαλισμένο ή όχι.
Δίνεται, επίσης, παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την υπαγωγή των ελεύθερων επαγγελματιών στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.