Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιο για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, κ. Γιώργο Στύλιο, είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, προκειμένου να μεταφέρει τις έντονες ανησυχίες των κατοίκων της Νοτίου Λευκάδας για τη φημολογούμενη κατάργηση του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ στη Βασιλική.
Επεσήμανε ότι εξυπηρετεί δεκάδες οικισμούς στα Νότια του νησιού, μακριά από την πόλη της Λευκάδας, για συναλλαγές απαραίτητες σε καθημερινή βάση. Τόνισε ότι πρόκειται για μια περιοχή με μεγάλη οικονομική και τουριστική δραστηριότητα, αλλά και πολλά απομακρυσμένα χωριά. Ανέφερε ότι η συστέγαση με τράπεζα στη Βασιλική αποτελεί πρόσθετο πόλο εξυπηρέτησης συναλλαγών, ο οποίος αυξάνει τον κύκλο εργασιών και στο τοπικό ταχυδρομείο, τονίζοντας ότι πιθανή κατάργηση του υποκαταστήματος θα σημάνει σημαντική υποβάθμιση για την κοινωνική και οικονομική ζωή όλης της περιοχής.
Επιπλέον, ο Βουλευτής ζήτησε την πλήρη κάλυψη του νομού, και ιδίως των μικρών και απομακρυσμένων νησιών Καλάμου και Καστού, αλλά και του Δήμου Μεγανησίου, με ασύρματο δίκτυο, λέγοντας ότι πρόκειται για μια σοβαρή εκκρεμότητα που άφησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017, όταν το αποφάσισε την παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης στους κατοίκους 47 απομακρυσμένων νησιών της χώρας, αφήνοντας ωστόσο εκτός τα μικρά νησιά της Λευκάδας. Ανέφερε ότι, παρά τη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, το θέμα δεν επανεξετάστηκε ποτέ από την προηγούμενη Κυβέρνηση και ζήτησε τη συνδρομή του Υφυπουργού προκειμένου να διευθετηθεί άμεσα.
Τέλος, συζητήθηκε και το πρόβλημα του τηλεοπτικού σήματος στις λεγόμενες «λευκές» περιοχές, οι οποίες δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο δίκτυο.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι όλες οι περιοχές θα εξυπηρετούνται από ταχυδρόμο και όλοι οι κάτοικοι θα λαμβάνουν ταχυδρομικές υπηρεσίες. Τόνισε ότι ο μετασχηματισμός των ΕΛΤΑ για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους, αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και της οργάνωσής τους. Για το σκοπό αυτό, ανέφερε, η Κυβέρνηση θα διαθέσει συνολικό ποσό 280 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 100 εκ. προορίζονται για εκσυγχρονισμό, επενδύσεις και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τα 180 εκ. για την εθελούσια έξοδο 2.000 εργαζομένων, η οποία εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά καθώς μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πάνω από 1.950 άτομα.
Σε ό,τι αφορά το ασύρματο δίκτυο, ο Υφυπουργός ενημέρωσε το Βουλευτή ότι το Υπουργείο εξετάζει το θέμα του δωρεάν ευρυζωνικού δικτύου και ότι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα βγάλει σύντομα πρόσκληση προς τους Δήμους ώστε να υποβάλλουν ενδιαφέρον για την κάλυψη με wi-fi άνω των 1.000 σημείων σε όλη την επικράτεια, ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό 15 εκ. Ευρώ, ενώ για το τηλεοπτικό σήμα στις «λευκές περιοχές» εξετάζεται η παροχή κρατικής επιχορήγησης για εξαγορά δορυφορικής κεραίας.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Βουλευτής δήλωσε:
«Τα ΕΛΤΑ μέχρι το 2019 παρουσίαζαν έλλειμμα 7,2 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Αυτή τη στιγμή, το έλλειμμα έχει περιοριστεί στα 4,7 εκ. ευρώ μηνιαία. Υποθέτω δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας φορολογούμενος που να μην θέλει να απαλλαγεί από αυτό το κόστος. Η μισθολογική δαπάνη των ΕΛΤΑ φτάνει το 67% των εξόδων του οργανισμού, γι’ αυτό ο μετασχηματισμός τους δίνει μεγάλο βάρος στην αναδιάρθρωση του προσωπικού – ωστόσο θα αγγίξει και το λειτουργικό και παραγωγικό μοντέλο του οργανισμού.
Κανείς δεν έχει αντίρρηση στον εξορθολογισμό. Εκείνο όμως που ενδιαφέρει εμάς, στη Λευκάδα, είναι ο μετασχηματισμός να μην έχει επίπτωση στην ποιότητα των συναλλαγών, την εξυπηρέτηση και στη συνολική ποιότητα ζωής των κατοίκων. Για το λόγο αυτό ζήτησα σε κάθε περίπτωση τη διατήρηση του ταχυδρομείου Βασιλικής ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα όλων των κατοίκων και εκπροσώπων της Νοτίου Λευκάδας.»
δεν παιζεται αυτοσ ο καββαδας ρε παιδια
ΑπάντησηΔιαγραφή