Για μόνιμη ισοπέδωση και καταστροφή στο βουνό από την εγκατάσταση του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κάνουν λόγο τα μέλη της «Κίνησης Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας» που βρέθηκαν πρόσφατα τα Ακαρνανικά Όρη. Προς επίρρωση των καταγγελιών τους έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό και βίντεο.
Ο εν λόγω αιολικός σταθμός της εταιρίας «ΠΕΡΓΑΝΤΗ ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΩΝ Α.Ε.» έχει συνολική ονομαστική ισχύ 41,8MW και αποτελείται από 11 ανεμογεννήτριες “GE-130”, της General Electric, με ονομαστική ισχύ 3,8MW έκαστη, ύψος πυλώνα 85m, διάμετρο ρότορα 130m και μήκος πτερυγίου 65m.......
Σημειώνει η Κίνηση Πολιτών πως για την εγκατάστασή του απαιτήθηκε (μεταξύ πολλών άλλων) η διάνοιξη νέας οδοποιίας πρόσβασης και η κατάληψη-ισοπέδωση ολόκληρης της κορυφογραμμής «Ψηλή Κορυφή – Φλάμπουρα – Περγαντή», η οποία αποτελεί τον κύριο όγκο της οροσειράς των Ακαρνανικών και γειτνιάζει με την Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και περιοχή “Natura 2000” με την κωδική ονομασία “GR2310011 – ΟΡΟΣ ΤΣΕΡΕΚΑΣ (ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ)” ενώ ένα μέρος της βρίσκεται εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής «Περγαντή – Ξηρόμερο (Μοναστηρακίου – Βάτου – Θυρίου)».
Η Κίνηση Πολιτών υποστηρίζει πως «κάθε άλλο παρά «φιλικές προς το περιβάλλον» μπορούν να χαρακτηριστούν οι παρεμβάσεις που ήταν απαραίτητες για την κατασκευή αυτού του αιολικού σταθμού. Όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παραθέτονται παρακάτω, πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου, βίαιη και πρωτοφανή ισοπέδωση ενός παρθένου βουνού, η οποία αλλοίωσε ανεπανόρθωτα το (κάποτε όμορφο) φυσικό περιβάλλον με άγνωστες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου και θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια διαφημίζεται ως «σωτήρια» για το περιβάλλον. Αδιαμφισβήτητο, πάντως, είναι το γεγονός ότι τα Ακαρνανικά έχουν μετατραπεί πλέον σε ένα απέραντο νταμάρι και βιομηχανική περιοχή, χωρίς την δυνατότητα επαναφοράς στην αρχική τους κατάσταση μετά το πέρας του χρόνου ζωής του εν λόγω αιολικού σταθμού.
Σημειώνεται πως οι 11 ανεμογεννήτριες δεν είναι παρά μόνο η αρχή, καθώς σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε ολόκληρη την οροσειρά των Ακαρνανικών αναμένεται να τοποθετηθούν περίπου 80 – 100 ανεμογεννήτριες συνολικά.
Η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας», στα πλαίσια αυτής της (μοναδικής, προς το παρόν) προσπάθειας για ανάδειξη και δημοσιοποίηση αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος που προέκυψε στα Ακαρνανικά, απευθύνει έκκληση «προς όλους τους ενδιαφερόμενους και όλους όσους διαβάσουν το παρόν δελτίο τύπου, να φροντίσουν ώστε η είδηση να εξαπλωθεί πανελλαδικά, αφού μελετηθεί λεπτομερώς το παρακάτω οπτικοακουστικό υλικό»...........
Είδες λοιπόν ?
ΑπάντησηΔιαγραφήάμα θέλουν ανοίγονται δρόμοι ακόμη και στα πανύψηλα βουνά,
άν δέν θελουν δέν γίνοντσαι δρόμοι ούτε σε κάμπους, ούτε και στα εδάφη τα πεδινά.
Είδες λοιπόν ?
ΑπάντησηΔιαγραφήάμα θέλουν ανοίγονται δρόμοι ακόμη και στα πανύψηλα βουνά,
άν δέν θελουν δέν γίνονται δρόμοι ούτε σε κάμπους, ούτε και στα εδάφη τα πεδινά.
ετσι 9΄¨51 ... ποια η κινητήρια δύναμη ?? το χρήμα .. ετσι παει ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε όλες τις χώρες του κόσμου οι επενδύσεις γίνονται με κριτήριο αποδωση και κόστος. Βέβαια η καταστροφή των βουνών είναι κόστος. Αλλά η καθαρή και φτηνή ενέργεια φαίνεται να υπερτερεί. Πρέπει και η Ελλάδα να μειώσει το διοξείδιο του άνθρακα από τον λυγνιτη και το κάρβουνο για το περιβάλλον και την υγεία μας. Ο Αχελώος έχει ήδη δώσει πολύ καθαρή ενέργεια και ίσως δεν θα επρεπε να γίνουν και άλλα φράγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλες μορφές καθαρής ενέργειας δεν έχουμε. Ας δεχθούμε λοιπόν όπως πάρα πολλές χώρες στην Ευρώπη πιο πολλά αιολικά πάρκα. Για παράδειγμα στην Σουηδία που ζω η αιολική ενέργεια έχει φθάσει το 15% και σε λίγα χρόνια θα φτάσει το 30% για να καλύψει το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί όταν από του χρόνου θα αρχησουν να κλείσουν 2 πηρηνικοι αντιδραστηρες. Οι Σουηδοί προτιμούν την αιολική παρότι θα μπορούσαν να παράγουν πολύ περισσότερο από τα ποτάμια τους. Στην Γερμανία το ίδιο όταν θα κλείσουν τους αντιδραστηρες τους
Το όφελος που αναφέρεις εινάι για τις ετεριεσ ,η καταστροφή είναι για τη φύση και για όλο αυτό τον κόσμο που έζησε και ζει σε εκείνα τα μεροι
ΔιαγραφήΥπολόγισε όμως Τρολλακι ότι όσες α/γ να βάλουν φθηνότερο και καθαρότερο ρεύμα δεν θα δεις, τρεις ζωές να ζήσεις..... Την καραμέλα με αυτα ανανεώσιμα θα τα γράφεις εκεί που δεν ξέρουν.
ΔιαγραφήΟρίστε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε η λεωφόρο Αλεξάνδρας δέν έχει τέτοιο δρόμο
Tα φανερά ανταποδοτικά ( τα κρυφά; δεν τα ξέρω) είναι το γήπεδο στο Μοναστηράκι κόστους 130.000 ευρώ , με εργολάβο το γιό του Τέγα ,προϊστάμενου της πολιτικής προστασίας της ΠΕ Αιτ/νιας. Έχει κανένας καμία απορία γιατί ο Γεωρθοδόρος πήρε 360.000 ευρώ από τη πολιτική προστασία; Mήπως κανείς δεν κατάλαβε πως παίζετε το παιχνίδι; Α ρε Μάρκο Μπότσαρη, για ποιους θυσιάστηκες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ 9.51. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΡΓΗΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. ΕΔΩ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ , ΤΗΝ ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΛΩΘΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφή😎
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγάλο φαγοπότι πολύ μεγάλο. Η πολλή μάσα όμως φέρνει και ένα οικτρό τέλος. Μην βιάζεστε θα πληρώσουν τα λαμογια.εχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση σε πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαγραφήποτέ δέν ειναι αργά η προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον
Θα απευθύνω ένα ερώτημα στην Κίνηση. Υπάρχει ενδεδειγμενος τόπος για τοποθέτηση ανεμογεννητριων; Το ερώτημα είναι πολύ σοβαρό. Για να ξεκινήσουμε την κουβέντα από κάπου και σοβαρά. Γι αυτό και δεν απευθύνω το ερώτημα στο Ελληνικό Κράτος.
ΑπάντησηΔιαγραφή7,51 Εύστοχο και συγκεκριμένο το ερώτημα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιθανόν σε τόσους ορεινούς όγκους μπορεί,
νσ υπάρχουν σημεία τοποθέτησης ανεμογεννητριών
που να μήν επηρεάζουν σημαντικά την χρωρίδα και πανίδα
του φυσικού ορεινού χώρου.