Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Αγιογραφείται ο Ι.Ν. Αγίου Ιεροθέου στην Κομπωτή Ξηρομέρου δια χειρός Βασίλη Παλούκη: Ένα σπουδαίο έργο σε εξέλιξη!





          Eντυπωσιακή είναι η αγιογράφηση του Ιερού Ναού Αγίου Ιεροθέου στην Κομπωτή Ξηρομέρου (Δήμος Ακτίου Βόνιτσας), έργο του καταξιωμένου αγιογράφου Βασίλη Παλούκη, με το καλλιτεχνικό παρατσούκλι «Θυρραίος».
      Πρόκειται για ένα σπουδαίο, αλλά επίπονο και χρονοβόρο, έργο που έχει αλλάξει ριζικά τον εσωτερικό διάκοσμο της εκκλησίας. 
     Το αποτέλεσμα της εργασίας του Βασίλη Παλούκη είναι όντως εντυπωσιακό με υπέροχες παραστάσεις και εικόνες, με φωτεινό και λαμπερό χαρακτήρα που προκαλούν δέος και θαυμασμό........

 
        Η διαμόρφωση του Ναού βρίσκεται στο τελικό στάδιο και ήδη οι πιστοί μπορούν να επισκεφθούν την εκκλησία και να θαυμάσουν τις εικόνες.

Ο Βασίλης Παλούκης που ανέλαβε την αγιογράφηση του ιερού ναού, τονίζει: 
     "Κατά τον κυρ-Φώτη Κόντογλου, η νέα βυζαντινή τέχνη ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ.
      Η νέα βυζαντινή τέχνη ή νέα ΕΙΚΟΝΟΥΡΓΙΑ για να είναι ζώσα (ζωντανή) θα πρέπει να "μιλά" με την ορθόδοξη πίστη, αλλά και με των χωριών, των νησιών, της ίδιας της ελληνικής Υπαίθρου.
    Σεβόμενοι δηλαδή, τη ρίζα αυτής τέχνης (που μας πάει πολλούς αιώνες πίσω) να "ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ".
  ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΖΩΓΡΑΦΙΚΟ ΗΘΟΣ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.
    ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ή ΕΙΝΑΙ ΛΕΒΑΝΤΙΝΙΚΟ (ΔΥΤΙΚΟΤΡΟΠΟ) ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΕΥΣΕΒΗΣ ΕΚΕΙΝΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΨΥΧΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ". 


ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΛΟΥΚΗΣ - ΘΥΡΡΑΙΟΣ-
       Γεννήθηκε στο Θύρρειο Βόνιτσας. Δούλεψε σε πολλά εργαστήρια αγιογραφίας ζωγραφικής. Γρήγορα ξεχώρισε με την προσωπική και ιδιαίτερη δουλειά του στην βυζαντινή αγιογραφία και την ιδιαίτερη τεχνική του.
     Ζωγραφίζει και αγιογραφεί σε κορμούς πλατάνου, φορητές ξύλινες εικόνες, εκκλησίες και τέμπλα. Έχει λάβει επαίνους και σχόλια θαυμασμού συμμετέχοντας σε ομαδικές εκθέσεις και αρκετές ατομικές του παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα.
Εικόνες και έργα του βρίσκονται σε Ευρώπη και Αμερική.




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο