Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Ερώτηση ΚΚΕ για τη παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων του φράγματος στα Δαφνοζώναρα (Ενότητα Ινάχου, δήμος Αμφιλοχίας)

ΕΡΩΤΗΣΗ: Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Για τη παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων του φράγματος στα Δαφνοζώναρα

      Το ΜΥΗΕ Δαφνοζώναρα, βρίσκεται εντός της Δημοτικής Ενότητας Ινάχου, Δήμου Αμφιλοχίας, Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Δημοτικής Ενότητας Ασπροποτάμου, Δήμου Αγράφων, Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Μικρό τμήμα στο βόρειο τμήμα της λεκάνης κατάκλυσης διοικητικά υπάγεται στην Δημοτική Ενότητα Αχελώου, Δήμου Αργιθέας, Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τμήμα της περιοχής του έργου στα βόρεια είναι εντός της προστατευόμενης περιοχής NATURA GR2110006 KOILADA ACHELOOU ΚΑΙ ORI VALTOU (ΖΕΠ «Κοιλάδα Αχελώου και Όρη Βάλτου»)
             Το έργο αδειοδοτήθηκε αρχικά με ισχύ 5MW, η οποία στη συνέχεια αυξήθηκε στα 8,5MW με δύο μονάδες από 4,6MW. Δημοσιογραφικές πληροφορίες (επιστολές και αναφορές διαμαρτυρίας των κατοίκων, ιστοσελίδες) αναφέρουν ότι κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων, έχουν ήδη εγκατασταθεί 2 μονάδες ισχύος 5.7MW, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και ο φορέας λειτουργίας του έργου ζητά εκ των υστέρων αδειοδότηση.......



      Γενικότερα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων στο συγκεκριμένο φράγμα, όπως σημαντική αύξηση του ύψους του φράγματος κατά 25% (αύξηση ύψους κατά 3.3μ επιπλέον των προβλεπόμενων 12μ), με αποκλειστικό στόχο την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της επιχείρησης που διαχειρίζεται το εν λόγω φράγμα. 
       Η εν λόγω αύξηση του ύψους, αυξάνει σημαντικά το ύψος και την έκταση της λεκάνης κατάκλυσης του φράγματος, πολλαπλασιάζοντας τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή της περιοχής και της τοπικής οικονομίας, θέτοντας σε κίνδυνο και το ιστορικό και προστατευόμενο ως μνημείο Γεφύρι Αυλακίου που βρίσκεται εντός της λεκάνης κατάκλυσης, και συνεπακόλουθα, ακόμα και διακινδυνεύοντας ανθρώπινα θύματα.
          Η παραπάνω εξέλιξη δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της απελευθέρωσης της ενέργειας και της προώθησης των λεγόμενων ΑΠΕ, που υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων στην ενέργεια, και εργαλεία της είναι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ενέργειας, η προώθηση της διάσπασης και της ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η διαμόρφωση επενδυτικού περιβάλλοντος για να κατακλυστεί όλη η ύπαιθρος με έργα «ΑΠΕ» -ήδη στο νομό Αιτωλοακαρνανίας κατασκευάζονται πάνω από 10 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με βιορευστά- που μεταφράζεται σε χρήσεις γης που να υπηρετούν τους επενδυτές, προκλητικά φορολογικά προνόμια και επιδοτήσεις. Τα λαϊκά στρώματα είναι ο μεγάλος χαμένος. Η απελευθέρωση και οι ΑΠΕ έχουν οδηγήσει σε πανάκριβο ρεύμα για τα λαϊκά στρώματα, που θα αυξηθεί περαιτέρω με κάθε νέο έργο, οδηγούν σε καταστροφή των τοπικών οικονομιών και σε υπέρμετρη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, σε επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στις ενεργειακές εταιρίες. 

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός,
1.-Τι μέτρα θα λάβει για την άμεση υποχρέωση εφαρμογής του συνόλου των όρων περιβαλλοντικής προστασίας στο συγκεκριμένο σταθμό «ΑΠΕ».
2.-Τι μέτρα θα λάβει για την άμεση αποκατάσταση της επιδείνωσης της ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
3.-Τι μέτρα θα λάβει για την διακοπή της πολιτικής ενεργειακού σχεδιασμού, καθορισμού του ενεργειακού μίγματος και χωροθέτηση μονάδων με γνώμονα την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.
4.-Τι μέτρα θα λάβει για την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών για την ενέργεια διασφαλίζοντας φθηνή και επαρκή ενέργεια για τα λαϊκά στρώματα, με δραστική μείωση του κόστους, ελαχιστοποίηση της επίδρασης στο περιβάλλον, διασφάλιση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων των εργαζόμενων, σχεδιασμό του ενεργειακού μίγματος με γνώμονα της εργατικές λαϊκές ανάγκες.

Οι Βουλευτές

Νίκος Μωραΐτης
Γιώργος Λαμπρούλης
Νίκος Καραθανασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο