Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΑΓΡΙΝΙΟ:Ασπίδα προστασίας για τον Καρκίνο του Μαστού


20 γυναίκες εξετάστηκαν στο Κοινωνικό Ιατρείο Αγρινίου – Σκόπιμη η μαστογραφία σε οκτώ από αυτές
Ασπίδα προστασίας για τον Καρκίνο του Μαστού
Σειρά πρωτοβουλιών για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου


Ασπίδα προστασίας δίνει η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου σε γυναίκες της περιοχής για τον Καρκίνο του Μαστού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προχθεσινή, άκρως επιτυχημένη ενημερωτική εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Τριχωνίδας και τον Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα ζωής» Νομού Αχαΐας, στο κτίριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωση, οι ομιλητές μίλησαν για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού, ενώ αναφέρθηκαν στην σπουδαία κοινωνική προσφορά του Συλλόγου, ο οποίος στην κυριολεξία έχει σώσει εκατοντάδες ζωές γυναικών, που είτε δεν είχαν κάνει ποτέ ψηλάφηση είτε υποτίμησαν το πρόβλημα. Παράλληλα, πολλοί –αν όχι όλοι- δεν γνώριζαν ότι από Καρκίνο του Μαστού, μπορεί να νοσήσει ακόμα και ένας άνδρας!
Ναι καλά διαβάζετε. Σύμφωνα με τους ομιλητές, 1 στους 100 άνδρες θα παρουσιάσει Καρκίνο του Μαστού, ενώ τα νούμερα στις γυναίκες, ασφαλώς και είναι πολύ πιο ανησυχητικά. 1 στις 8 γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής της θα την επισκεφθεί το… θηρίο. Ένα θηρίο, που όμως δεν είναι ανίκητο αν η πρόληψη είναι αυτή που πρέπει και βέβαια υπάρξει έγκαιρη διάγνωση.
Της εκδήλωσης, προηγήθηκε δωρεάν ψηλάφηση μαστού σε 20 ωφελούμενες του Κοινωνικού Ιατρείου Αγρινίου, διαφόρων ηλικιών. Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» ο Αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αγρινίου Κώστας Καλαντζής, κάποιες από αυτές είχαν χαρακτηριστεί ως περιπτώσεις υψηλού κινδύνου. Μάλιστα –χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχουν συμπτώματα Καρκίνου – οι οκτώ κρίθηκε σκόπιμο να υποβληθούν σε μαστογραφία, δωρεάν μάλιστα σε κλινικές της πόλης. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι, οι συγκεκριμένες γυναίκες, στο μέλλον και σε περίπτωση κατά την οποία δεν υποβάλλονταν σε ψηλάφηση μαστού, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να τους παρουσιαστεί Καρκίνος!
Σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή και στην περιοχή υπάρχουν αρκετά περιστατικά γυναικών με Καρκίνο του Μαστού και για το λόγο αυτό η συνεργασία με το «Άλμα Ζωής» θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε πολλά επίπεδα, ώστε γυναίκες της περιοχής να προλάβουν το… θηρίο, πριν τους προλάβει αυτό!
Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο