Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Άρση απαγόρευσης παντελούς χρήσης νερού στο Αιτωλικό



 Με σημερινή ανακοίνωση της η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Αιτωλ/νίας άρει την απαγόρευση παντελούς χρήσης νερού στο Αιτωλικό, ωστόσο παραμένει η απαγόρευση της πόσης του νερού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας,  «δεδομένων των στοιχείων αναλύσεων που ως σήμερα έχουν φτάσει στην Υπηρεσία και με την επιφύλαξη ότι το «φυσικοχημικό φαινόμενο» της 30-12-2016, η αιτία της θολερότητας και της οσμής,  δεν έχουν εξηγηθεί-αιτιολογηθεί,  φαίνεται ότι για το νερό της πηγής Κεφαλοβρύσου,  από την οποία σύμφωνα με τα αναφερόμενα της υπεύθυνης ΔΕΥΑ Μεσολογγίου, αυτή τη στιγμή παρέχεται νερό στο δίκτυο του Ανατολικού Αιτωλικού-Σταθμός-Άγιος Ιωάννης- Κεφαλόβρυσο-Χαλίκι, έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα χημικά στοιχεία και ενώσεις που εμφανίστηκαν κατά την περίοδο 30-12-2016 και μετά, και βρίσκονται εντός των επιτρεπόμενων με τη νομοθεσία ορίων,οι μικροβιολογικοί παράμετροι  συνεχίζουν να είναι ασταθείς και πέραν των επιτρεπόμενων ορίων  και καθιστούν το νερό του δικτύου μη ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση ως αυτή ορίζεται στη σχετική νομοθεσία».

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας:
ΝΕΩΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΑΙΤΩΛΙΚΟ
Δεδομένων των στοιχείων αναλύσεων που ως σήμερα έχουν φτάσει στην Υπηρεσία μας και με την επιφύλαξη ότι το «φυσικοχημικό φαινόμενο» της 30-12-2016, η αιτία της θολερότητας και της οσμής,  δεν έχουν εξηγηθεί-αιτιολογηθεί,  φαίνεται ότι :
Α. Για το νερό της πηγής Κεφαλοβρύσου,  από την οποία σύμφωνα με τα αναφερόμενα της υπεύθυνης ΔΕΥΑ Μεσολογγίου, αυτή τη στιγμή παρέχεται νερό στο δίκτυο του Ανατολικού Αιτωλικού-Σταθμός-Άγιος Ιωάννης- Κεφαλόβρυσο-Χαλίκι
Ι. έχουν μεταβληθεί σημαντικά τα χημικά στοιχεία και ενώσεις που εμφανίστηκαν κατά την περίοδο 30-12-2016 και μετά, και βρίσκονται εντός των επιτρεπόμενων με τη νομοθεσία ορίων,
ΙΙ. Οι μικροβιολογικοί παράμετροι  συνεχίζουν να είναι ασταθείς και πέραν των επιτρεπόμενων ορίων  και καθιστούν το νερό του δικτύου μη ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση ως αυτή ορίζεται στη σχετική νομοθεσία.
Ταυτόχρονα στο νερό του δικτύου αυτού υπάρχει ικανή ποσότητα απολυμαντικής ουσίας για τη καταστροφή του μικροβιακού φορτίου.
Β. Το Νησί Αιτωλικού και οι θέσεις Μπούζα και Αστροβίτσα (Δυτικό Αιτωλικό) σύμφωνα με τα αναφερόμενα της υπεύθυνης ΔΕΥΑ Μεσολογγίου, υδροδοτούνται πλέον από Γεωτρήσεις Αιτωλικού θέση Τσαγκριναίικα  και Γεωτρήσεις Νεοχωρίου και Μάστρου, το νερό των οποίων είναι σύμφωνο για τις παραμέτρους που αναλύθηκαν με τα οριζόμενα στη ΚΥΑ 2600/2001 ως τροποποιήθηκε και ισχύει. Ταυτόχρονα υπόκεινται στην απαιτούμενη απολύμανση με διάλυμα χλωρίου, (διαπιστώθηκε απαιτούμενο υπολειμματικό χλώριο).  Τα δείγματα στο δίκτυο πληρούν τα οριζόμενα της νομοθεσίας όρια.
Κατόπιν των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη ότι: α.  η παντελής έλλειψη νερού από τα δίκτυα προκαλεί πιθανά πολλά περισσότερα προβλήματα από την ύπαρξη μη ασφαλούς νερού β. η έλλειψη νερού για υγιεινή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ατομικής και Δημόσιας Υγείας  γ. τις ως σήμερα διαπιστώσεις αλλά και το γεγονός ότι το νερό από την Πηγή Κεφαλόβρυσου ήταν σε απαγόρευση χρήσης νερού ανθρώπινης κατανάλωσης για περίπου μία δεκαετία
ΑΡΟΥΜΕ την αρ. ΔΥ  ΕΠΕΙΓΟΝ/ 31-12-2016 έκτακτη απαγόρευση παντελούς χρήσης, και με επιφύλαξη λήψης νεώτερων στοιχείων, προτείνουμε τα παρακάτω:
  • Το νερό στο δίκτυο Νησί Αιτωλικού και Δυτικό Αιτωλικό θέσεις ΜΠΟΥΖΑ και ΑΣΤΡΟΒΙΤΣΑ κρίνεται κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση-πόσιμο
  • Το νερό της Πηγής Κεφαλόβρυσου ως παρέχεται στις προαναφερόμενες περιοχές και λόγω σημαντικής μεταβλητότητας ως έχει αποδειχθεί, κρίνεται μη ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση αλλά δεδομένου ότι υπόκεινται σε απολύμανση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οικιακή υγιεινή, υγιεινή χώρων, υγιεινή σώματος πλην βλεννογόνων , πλυντήρια.
Συνιστούμε να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη η πρώτη παράγραφος.
Η υπεύθυνη ΔΕΥΑ Μεσολογγίου επιβάλλεται να βρίσκεται σε ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ  ως προς τη συνεχή καθημερινή παρακολούθηση των μακροσκοπικών χαρακτήρων του νερού πηγής Κεφαλοβρύσου και του υπολειμματικού χλωρίου σε όλα τα δίκτυα και για ότι προβλέπεται από το Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων και τους κανόνες ορθής επιστημονικής πρακτικής για την ασφάλεια του νερού δικτύων υδροδότησης.


ΕΚ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ


         Η ΕΔΥ                                                                           Ο ΝΟΜΙΑΤΡΟΣ
                                                                                   
                                                                                    ΝΙΚΟΛΑΟΣ Θ. ΦΑΤΟΥΡΟΣ
ΔΙΒΑΡΗ ΕΥΤΥΧΙΑ                                   ΙΑΤΡΟΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ
ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ ΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο