Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

«Το πανηγύρι του Αη-Συμιού: Η ζωντανή παράδοση του Μεσολογγίου»

Διήμερο εκδηλώσεων στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου από το Υπουργείο Πολιτισμού, για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
Η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, το Πνευματικό Κέντρο και το Σύλλογο Πανηγυριστών «ο Αη Συμιός», διοργανώνουν την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιανουαρίου εκδηλώσεις στις αίθουσες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας (πρώην Νομαρχίας) και Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου στο Μεσολόγγι, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «…Η χώρα μας από το 2006 έχει κυρώσει τη Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά εκδηλώνεται στις προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις, στις τέχνες του θεάματος, στις κοινωνικές πρακτικές, στις τελετουργίες και στις εορταστικές εκδηλώσεις, στις γνώσεις και πρακτικές που αφορούν τη φύση και το σύμπαν, στην τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή χειροτεχνία. Στην εκδήλωση του Σαββάτου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις δυνατότητες που παρέχει η Σύμβαση για την ανάδειξη των πολιτισμικών παραδόσεων των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας καθώς και για την αξιοποίησή τους προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών».
Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων περιλαμβάνει αναλυτικά:
Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017 Τρικούπειο Πολιτιστικό Μέγαρο

Έναρξη: 19:00 Διάρκεια προβολών: 100.61’ 

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Εθνογραφικό Ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας-Ethnofest
Προβολή ντοκιμαντέρ εθνογραφικού περιεχομένου
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την Ημερίδα Ενημέρωσης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (Μεσολόγγι, Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017) που διοργανώνουν από κοινού η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και ο Σύλλογος Πανηγυριστών «Αη Συμιός».

Α΄ Μέρος

  1. «Μωμοέρια», (Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ, 2014, 9.30΄).
  2. «…Μόνο τον μαντρακά βαστεί…». Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία Σήμερα (Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ, 2015, 11΄).
  3. Γκάιντες Λαλούν (Δημήτρης Κιτσικούδης, 2012, 30΄).

Β΄ Μέρος

  1. «’Αη Συμιός – Μεσολόγγι» (ΕΡΤ, 2002, 30΄).
  2. «Ο Γενιτσαρίστικος χορός» (Όμιλος Εθιμοτοπικών Εκδηλώσεων Λεχαινών, Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας- Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ., 2009, 20.31’.)
Συζήτηση με το κοινό
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 
Αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας 
  17.00 – 17.30   Προσέλευση – Εγγραφές
  17.30 – 17.45   Χαιρετισμοί
 
17.45 – 18.15
● «Η Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2002) και η εφαρμογή της στην Ελλάδα». Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ.
  18.15-18.30   Ερωτήσεις – Συζήτηση
  18.30 – 18.45   Διάλειμμα
 


18.45 – 19.15
 
  • Σύλλογος Πανηγυριστών Αη Συμιός
«Πανηγύρι τα ’Αη Συμιού. Η ζωντανή παράδοση του Μεσολογγίου»
Κωνσταντίνος Σοκόλας, Κοινωνιολόγος-Ιστορικός, Έφορος
εκδηλώσεων του Συλλόγου Πανηγυριστών «Ο Άη Συμιός».

  • Όμιλος Εθιμοτοπικών Εκδηλώσεων Λεχαινών
Η ιστορία του Γενιτσαριστικού χορού και η σημασία του
ως στοιχείου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Βιργινία Σχίζα, Γραμματέας Ομίλου Εθιμοτοπικών
Εκδηλώσεων Λεχαινών – Διονύσιος Αλικανιώτης, Χορευτής του Γενιτσαρίστικου χορού Ομάδας Λεχαινών

  • «Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών – Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ανώνυμη Εταιρεία».
Η καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και η ανάγκη ένταξής της στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
Μιχάλης Καρβέλας, Χημικός MSc, ΜΒΑ


19.15-20.00 Συζήτηση-Προτάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο