Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Λευκάδα 1952: εγκαινιάζονται τα Δημοτικά Σφαγεία και ένα αρδευτικό έργο


Δυο έργα πολύ σημαντικά για την εποχή θα δούμε να εγκαινιάζονται στη Λευκάδα, στις παρακάτω φωτογραφίες του 1952. Οι φωτογραφίες δεν πρέπει να έχουν μεταξύ τους μεγάλη χρονολογική διαφορά. Τα κοινά πρόσωπα και των δυο φωτογραφιών είναι ντυμένα με τα ίδια ρούχα. Επίσης και στις δυο επίσημες τελετές τον ασθενή τότε Μητροπολίτη Δωρόθεο, αντικαθιστά ο παπά Κώστας Κακαβούλης.
Το κτίριο των δημοτικών σφαγείων που εγκαινιάστηκε τότε, λειτούργησε μέχρι τη δεκαετία του ’70. Στη συνέχεια κτίστηκε νέο κτίσμα στα Περιβόλια στη θέση που έγιναν οι νέες εργατικές κατοικίες (μετά το σεισμό του 2003).

 Εικονίζονται από αριστερά: Τάκης Καλυβιώτης (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου), Θεοδόσης Σταματέλος (Γυμνασιάρχης), Γεώργιος Παλιός (διευθυντής Νομαρχίας), ο τότε Νομάρχης(;), ο ιερέας Κώστας Κακαβούλης και ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Γιαννουλάτος.


 Το κτίριο των δημοτικών σφαγείων είναι εγκαταλειμμένο σήμερα. Βρίσκεται δίπλα στον επαρχιακό δρόμο, στην περιοχή της Μεγάλης βρύσης, λίγο πιο πέρα από την εκκλησία της Ζωοδόχου πηγής.

 Αυτό το τσιμεντένιο αυλάκι που εγκαινιάστηκε τότε, το έχουμε συναντήσει άλλοτε χωμένο και άλλοτε γεμάτο νερά, μέχρι τη δεκαετία του ’80. Μετέφερε νερό από το υδραγωγείο της Μεγάλης Βρύσης. Χρησίμευε για την άρδευση των χωραφιών τότε, οικοπέδων σήμερα, από τη μεγάλη Βρύση μέχρι σχεδόν την πόλη της Λευκάδας. Η κατάληξη του πρέπει να ήταν, στη θέση που βρίσκεται σήμερα το σουπερ μάρκετ: «My Market».
Εικονίζονται από αριστερά, πίσω σειρά: Διονύσιος Ρομποτής, Γεώργιος Παλιός (διευθυντής Νομαρχίας), Θεοδόσης Σταματέλος (Γυμνασιάρχης), Μελισσουργός (Αστυνόμος με καταγωγή από την Αίγινα), ο ιερέας Κώστας Κακαβούλης, στο τέλος ο διάκονος παπά Γιώτας. Το έργο εγκαινιάζει ο τότε Νομάρχης, δίπλα του ο Δήμαρχος Δημήτρης Γιαννουλάτος και ο Τάκης Καλυβιώτης (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου).

 http://aromalefkadas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο