Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στο γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνου Μωραΐτη, σύσκεψη για την υποβολή της πρότασης υλοποίησης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων της Αιτωλ/νίας με Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα...
Η πρόταση κατατέθηκε εκ μέρους των τεσσάρων διαχειριστικών φορέων της Αιτωλ/νίας, από τον δήμαρχο Αγρινίου Παύλο Μοσχολιό.
Το εργοστάσιο προβλέπεται να κατασκευαστεί στον χώρο του ΧΥΤΑ Στράτου και έχει προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα, ώστε η Αιτωλ/νία να λύσει οριστικά το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων, μέσα από μια ολοκληρωμένη διαχείριση που θα αναδείξει και θα προστατεύσει το περιβάλλον , θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα δώσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.
Στην σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, εκτός των κ.κ. Μωραΐτη και Μοσχολιού, συμμετείχε και ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Ματζούφας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.
«Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο και σήμερα κάναμε ένα ουσιαστικό βήμα. Ο δήμος Αγρινίου υπέβαλλε την πρόταση του στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ και μετά από δυο χρόνια μιας μεγάλης προσπάθειας, πιστεύω ότι φτάνουμε πολύ κοντά στην δημιουργία του εργοστασίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Αιτωλ/νίας. Ξεκινήσαμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος πριν από δυο χρόνια με πολλά προβλήματα, με μελέτες που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες και την σύγχρονη πραγματικότητα. Βήμα – βήμα όμως ξεπεράσαμε αυτές τις δυσκολίες και με την ολοκλήρωση της προσπάθειας και την προκήρυξη του έργου πιστεύω ότι η Αιτωλ/νία, θα είναι στην πρωτοπορία τέτοιων έργων σε όλη την Ελλάδα. Ο τόπος μας διαθέτει ένα ιδιαίτερο περιβάλλον και εμείς οφείλουμε να το προστατέψουμε.», τόνισε σε δήλωση του, μετά το τέλος της σύσκεψης ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θάνος Μωραΐτης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγρινίου, Παύλος Μοσχολιός, σημείωσε: «Η μελέτη είναι ώριμη και πιστεύω πως μέσα από την αξιολόγηση της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ και την συνεργασία που είχαμε και έχουμε με τον υφυπουργό κ. Μωραΐτη, θα έχουμε την δυνατότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες αυτές και να δημοπρατήσουμε το έργο. Με την ολοκλήρωση του, η Αιτωλ/νία θα έχει πετύχει την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών της αποβλήτων, γεγονός πολύ σημαντικό, αφού ζούμε σε μια περιοχή που μέγιστο συγκριτικό της πλεονέκτημα είναι το περιβάλλον. Αυτήν την στιγμή πρωτοπορούμε, αφού είμαστε από τις λίγες περιοχές της χώρας, που θα λύσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων»
Τέλος ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Ματζούφας, είπε: «Ως Ειδική Γραμματεία και ως Υπουργείο Ανάπτυξης θεωρούμε πως τέτοιου είδους έργα είναι πολύ σημαντικά και από περιβαλλοντική και από οικονομική άποψη. Ο νομός Αιτωλ/νιας πρωτοστατεί και μπαίνει δυναμικά μπροστά σε τέτοια σημαντικά για την ανάπτυξη και το περιβάλλον έργα. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε διαδικασία δημοπράτησης για να ξεκινήσουν έργα ουσίας, που θα δώσουν θέσεις απασχόλησης και οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή»
Υλοποίηση Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων Νομού Αιτωλοακαρνανίας με ΣΔΙΤ
Το αντικείμενο της σύμπραξης είναι η μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του συστήματος για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας το οποίο περιλαμβάνει μία (1) Μονάδα Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων και τρείς (3) Μονάδες Εκτροπής Βιοαποδομησίμων και Ανακύκλωσης. Επίσης στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η λειτουργία και συντήρηση των τεσσάρων υφιστάμενων ΧΥΤΥ.
Οι παραπάνω μονάδες θα έχουν συνολική ετήσια δυναμικότητα περίπου 100.000 τόνων. Η διάρκεια της σύμβασης σύμπραξης θα είναι για χρονικό διάστημα περίπου 27 ετών.
Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η κατασκευή των παραπάνω μονάδων θα γίνει με όποια διαθέσιμη τεχνολογία μπορεί αποδεδειγμένα να καλύψει τους στόχους που έχουν τεθεί από τις Κοινοτικές Οδηγίες σχετικά με τη μείωση της ποσότητας του βιοαποδομήσιμου κλάσματος που εκτρέπεται προς ταφή, τους στόχους ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών και ενέργειας, καθώς και οποιουσδήποτε άλλους σχετικούς περιορισμούς υπάρχουν από τη νομοθεσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο