Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα τη λήψη μέτρων ελέγχου του Τραπεζικού Συστήματος, κατέθεσε ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ειδικότερα ο κ. Π. Κουρουμπλής στην κατατεθείσα ερώτηση αναφέρει ότι «Η Ευρώπη είκοσι(20) χρόνια μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη δημιουργία του ευρώ...
..αδυνατεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση διότι κατά βάση δεν προχώρησε στην πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση. Η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας. Ο μέσος Έλληνας πολίτης βλέπει το εισόδημά και τη ζωή του να καταρρέουν.
Την ίδια στιγμή, πάνω από 100 δισ. ευρώ εγγυήσεις από το ελληνικό Δημόσιο έχουν διοχετευθεί στις τράπεζες, με στόχο τη δική τους εξυγίανση, χωρίς να ληφθεί υπόψη η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή η χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την Κυβέρνηση.
Δεν μπορεί να υπάρξει τραπεζικό σύστημα χωρίς οικονομία, καταθέσεις, δάνεια και αποπληρωμή δανείων.
Δεν δύναται να υπάρξει τραπεζικό σύστημα σε αναπτυγμένη χώρα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την προώθηση της αναπτυξιακής δυναμικής. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όμως δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Η Κυβέρνηση, αντί για την ανάπτυξη προωθεί τη συρρίκνωση της οικονομίας.
Έχοντας ισχυρές διαχρονικές διασυνδέσεις με παράγοντες της πολιτικής ζωής και ορισμένων εκ των μέσων ενημέρωσης μέσω των δανείων, χαράζει την πολιτική του ελέγχου και της εκποίησης της Δημόσιας περιουσίας. Αυτές όμως οι επιλογές, ιστορικά απολύτως αποτυχημένες, θα οδηγήσουν σε κατάρρευση τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και στο τέλος και τις ίδιες τις ελληνικής ιδιοκτησίας τράπεζες στην εκποίηση.
Εάν το πολιτικό σύστημα ήθελε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, και οι ελληνικές τράπεζες, που άλλοτε διαφήμιζαν τους εαυτούς τους ως ατμομηχανές της ανάπτυξης και «εθνικούς πρωταθλητές», είχαν όραμα, σήμερα η Ελλάδα δεν θα ήταν σε κατάσταση χρεοκοπίας και οι Έλληνες τραπεζίτες δε θα χαρακτηρίζονταν τοκογλύφοι, έχοντας υπαγάγει τον ελληνικό λαό σε ένα καθεστώς βελούδινης σκλαβιάς.
Δίπλα σε όλη αυτή την κατάσταση πρέπει να προστεθεί και το μεγάλο θέμα των χορηγήσεων των τραπεζών σε ημετέρους. Το ύψος των θαλασσοδανείων δεν μπορεί να προσδιορισθεί ακριβώς. Τεράστια ευθύνη για όλα αυτά έχουν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και οι managers. Ωστόσο ήδη οι επιπτώσεις, αυτών των έξω από τα όρια και με άνωθεν παρεμβάσεις δανείων, καταγράφονται με ανησυχία στην καθημερινή λειτουργία των Τραπεζών. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του μεγαλομετόχου της Proton Bank για την χρηματοδότηση του τόσο από την τράπεζά του, όσο κι από άλλες τράπεζες.
Όλα αυτά δε, συμβαίνουν όταν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει κλείσει οριστικά η στρόφιγγα για χορήγηση κάθε ρευστότητας, με αποτέλεσμα να οδηγούνται κατά δεκάδες καθημερινά στο κλείσιμο. Ιδιαίτερα πρέπει να γίνει αναφορά στα «δάνεια» για real estate και αγορές μετοχών που δόθηκαν αφειδώς σε ημετέρους τα προηγούμενα έτη».
Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο κ. Π. Κουρουμπλής ερωτά τον κ. Υπουργό
α) Σε τι ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να ελεγχθεί αν η Τράπεζα της Ελλάδος ενήργησε κατά τα προβλεπόμενα στον έλεγχο των πιστωτικών ορίων των τραπεζών και των εγγυήσεων που αυτές έχουν λάβει σε χορηγήσεις που έχουν πραγματοποιήσει σε φυσικά πρόσωπα και εταιρίες που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις διοικήσεις των τραπεζών; Επίσης δεδομένου ότι έχει εξαγγελθεί πως η παροχή εγγυήσεων των τραπεζών θα συνοδεύεται και από διοχέτευση κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι αυτό εφαρμόστηκε; και
β) Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν υπάρχουν άλλες περιπτώσεις θαλασσοδανείων που παρείχαν τραπεζίτες στους εαυτούς τους καθώς επίσης ότι δεν υπάρχουν τραπεζίτες που έλαβαν δάνεια από άλλες ελληνικές τράπεζες χωρίς καμία εγγύηση προκειμένου να καλύψουν αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν ή ότι δεν υπάρχουν τραπεζίτες που έλαβαν δάνεια από την ίδια τους την τράπεζα χωρίς καμία εγγύηση προκειμένου να καλύψουν αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας και να συνεχίσουν ξεπερνώντας κάθε έννοια νομιμότητας να εμφανίζονται ως μεγαλομέτοχοι;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο