Ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» και η ΜΚΟ, Κέντρο Πολιτισμού και Πνευματικού Στοχασμού «ΤΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ», οργάνωσαν περιβαλλοντική ημερίδα με θέμα: «Διαχείριση Υδάτινων Πόρων στην Δυτική Ελλάδα». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε προχθές το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 στο Ξενοδοχείο Hilton...
ΦΩΤΟ: PHOTOTSELIOS
Ομιλητές ήταν οι:
Κώστας Καραγκούνης (Βουλευτής ΝΔ στην Αιτωλ/νανία)
Πάνος Κουρουμπλής (Ανεξάρτητος Βουλευτής Αιτωλ/νανίας)
Ανδρέας Ανδρεαδάκης (Καθηγητής ΕΜΠ, Ειδικός Γραμματέας Υδάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής)
Ιωάννης Συμπέθερος (Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας, Ειδικός στην Υδραυλική Μηχανική & πρώην Ειδικός Γραμματέας Υδάτων ΥΠΕΧΩΔΕ)
Λεωνάρδος Τηνιακός (Διδάκτωρ- Γεωλόγος –Υδρογειολόγος, Δ/ντης Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου).
Συντονιστής του Πάνελ ήταν ο:
Κωνσταντίνος Μπαλωμένος (Πρόεδρος Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»).
Η ημερίδα εντάσσονταν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του πολυσυνεδρίου Capital & Vision που οργάνωσε το «Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο», η Εφημερίδα «Κεφάλαιο», και η δικτυακή πύλη Capital.gr από τις 23 έως 25 Σεπτεμβρίου 2011.
Κατά τη διάρκεια του 3ήμερου σημαντικοί φορείς και επιχειρήσεις απ’ όλη την Ελλάδα, οργάνωσαν συνεδριακές εκδηλώσεις και ημερίδες γύρω από τα θέματα της οικονομίας και της αγοράς, της ενέργειας και τεχνολογίας, του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.
Κατά την συζήτηση της περιβαλλοντικής ημερίδας του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», έγινε μια εμπεριστατωμένη και αναλυτική παρουσίαση των προβλημάτων των υδατικών πόρων της Αιτωλοακαρνανίας.
Επίσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε βάθος για τις τάσεις και προοπτικές της ευρύτερης περιοχής από τους πολιτικούς αλλά και τους ειδικούς επιστήμονες που μελετούν τα συγκεκριμένα θέματα.
Συγκεκριμένα:
Ο κ Πάνος Κουρουμπλής αφού αναφέρθηκε στο πλούσιο υδατικό περιβάλλον της Αιτωλοακαρνανίας αναφέρθηκε στις χαμένες ευκαιρίες της περιοχής.
Τόνισε ότι πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες στην Αιτωλοακαρνανία για να διεκδικηθούν με πιο αποφασιστικό τρόπο τα αντισταθμιστικά οφέλη από την χρήση του νερού.
Κατηγόρησε τους φορείς και την κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας η οποίοι έδειξαν κάπου είδους απάθεια σε αυτού του είδους τις διεκδικήσεις και με την στάση τους επέτρεψαν στην πολιτεία να αντιμετωπίζει την Αιτωλοακαρνανία ως αποικιοκρατούμενη περιοχή.
Αντιπαρέβαλε το παράδειγμα της λίμνης Πλαστήρα που έχει αναπτυχθεί και έχουν αναπτυχθεί σημαντικές δραστηριότητες και καυτηρίασε τη στάση της ΔΕΗ διότι μεταχειρίζεται τα νερά της Αιτωλοακαρνανίας σαν να είναι δικά της.
Αναφέρθηκε επίσης, στο παράδοξο ότι εκκρεμεί ακόμη αγωγή της ΔΕΗ κατά του Δήμου Αγρινίου διεκδικώντας να λάβει οικονομικά οφέλη από τη χρήση του νερού που έκανε ο Δήμος Αγρινίου. Τέλος, ανέφερε ότι σε μια εποχή που η πολιτεία μιλά για την πώληση της ΔΕΗ και των δικτύων της, θα πρέπει οι Αιτωλοακαρνάνες να δουν πως θα φέρουν το θέμα των αντισταθμιστικών οφελών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε η Αιτωλοακαρνανία που είναι η μοναδική περιοχή στην Ευρώπη που μεταφέρει πλουτοπαραγωγικές πηγές στην εθνική οικονομία να λάβει αυτά που της αναλογούν.
Ο κ. Κώστας Καραγκούνης, τόνισε ότι η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί την υδρολογική καρδιά της Ελλάδος. Αναφέρθηκε στο πλούσιο υδάτινο δυναμικό της περιοχής και παρουσίασε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματά της. Αναφέρθηκε στην προσφορά της Αιτωλοακαρνανίας στην εθνική οικονομία (υδροδότηση Αττικής κ.λπ) αλλά και στις προκλήσεις της περιοχής λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών, κλιματικών, δημογραφικών και κοινωνικοοικονομικών αλλαγών (ενώ η Αιτωλοακαρνανία είναι πλούσια σε βροχές, το 40% της Αιτωλοακαρνανικής γης είναι άνυνδρο και πολλοί δήμοι και κοινότητες δεν έχουν πόσιμο νερό να πιούν).
Τόνισε ότι όλα τα έργα υποδομής (αρδευτικά έργα, φράγμα Αχυρών κ.λπ) στην ευρύτερη περιοχή έχουν μείνει στα χαρτιά και γι’ αυτό, καυτηρίασε τη στάση της πολιτείας απέναντι στους κατοίκους και τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας.
Τόνισε ότι η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί κομβικό σημείο ανάπτυξης και αειφορίας, αρκεί τον υδάτινο αυτό πλούτο να τον σεβαστούμε και να τον αξιοποιήσουμε ορθολογικά με την μεγαλύτερη ωφέλεια και απόδοση.
Ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης τόνισε ότι σε αυτή την δύσκολη περίοδο γίνεται σημαντικό έργο από μέρους της πολιτείας. Αναφέρθηκε στις αρχές της Ευρωπαϊκής οδηγίας πλαίσιο για τα νερά (2000/60/ΕΕ) και τόνισε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν ανήκει σε κανέναν ουσιαστικά. Σε καμία ΔΕΗ αλλά και σε καμία τοπική κοινωνία. Είναι ένα φυσικό αγαθό αλλά και ένα οικονομικό αγαθό διότι έχει ένα κόστος για να παραχθεί και να φτάσει μέχρι τον χρήστη-καταναλωτή.
Δεν μπορεί να αποφασίζει μια ομάδα τεχνοκρατών για τον τρόπο διαχείρισης των υδατικών πόρων παρά απαιτείται η ενεργή συμμετοχή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου μέσα από οργανωμένους κοινωνικούς φορείς είτε μέσα από μεμονωμένα άτομα. Οι αποφάσεις δεν είναι τεχνοκρατικές απόλυτα, έχουν κοινωνικές όψεις και δεν μπορούν να γίνονται ερήμην μιας οργανωμένης διαβούλευσης. Πρώτα κοιτάμε να συμμαζέψουμε τη ζήτηση, να κάνουμε την εξοικονόμηση που μπορούμε να κάνουμε και μετά ψάχνουμε για να βρούμε καινούριες πηγές νερού. Επίσης, δεν μπορούμε να βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα για το που περισσεύει ή λείπει το νερό. Πρέπει να γίνει μια σε βάθος και ολοκληρωμένη ανάλυση του ζητήματος της διαχείρισης της ζήτησης όσο και της διαχείρισης της προσφοράς.
Στη συνέχεια παρουσίασε το έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα από την Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ. Ανέφερε ότι:
Ολοκληρώνεται μετά από ένα χρόνο το σχέδιο διαχείρισης υδατικών διαμερισμάτων (το οποίο έπρεπε να είχε γίνει από το 2009) Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας. Το προσχέδιο διαχείρισης υποβλήθηκε στην Δ/νση Υδάτων του ΥΠΕΚΑ στις 23/9/2011 και αφού μελετηθεί από την Υπηρεσία του, θα μπει σε εξαμηνιαία διαβούλευση εντός του Οκτωβρίου προκειμένου να εγκριθεί από τις αρμόδιες αποκεντρωμένες διοικήσεις και τις Δ/νσεις Υδάτων με παράλληλη γνωμοδότηση από την Ειδική Γραμματεία.
Στη διαβούλευση θα τεθεί ξεκάθαρα το θέμα του Αχελώου (θα παρουσιαστούν 5με 10 σενάρια για την εκτροπή), το θέμα της Μεσοχώρας, το θέμα της υπεράντλησης των υπόγειων υδάτων, το θέμα των γεωργικών καλλιεργειών, το θέμα της εξοικονόμησης νερού μέσα από έξυπνα συστήματα άρδευσης και άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν την Αιτωλοακαρνανία. Η διαβούλευση θα είναι ελεύθερη και οργανωμένη. Έχουν κοστολογηθεί οι υποδομές που απαιτούνται για την υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα καλυφθούν. Μέχρι τέλους του έτους θα είναι έτοιμα για διαβούλευση τα σχέδια διαχείρισης και των υπολοίπων υδατικών διαμερισμάτων της χώρας.
Έχουν γίνει αρκετά βήματα σε σχέση με τα δίκτυα και τους βιολογικούς καθαρισμούς. Σε σχέση με την μόλυνση της λίμνης Τριχωνίδας τόνισε ότι ευθύνη έχουν και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών που την ρυπαίνουν με τα λήμματά τους. Παρόλα αυτά, εγκρίθηκε από το πρόγραμμα ΕΤΕΡΑΚ ποσό 25εκατ. Ευρώ για το έργο των παραλίμνιων περιοχών της Τριχωνίδας.
Θα υπάρξει ειδική πρόσκληση για ευαίσθητες περιοχές όπως Εύηνος, η λίμνη Πλαστήρα, οι λεκάνες απορροής και τις παράκτιες περιοχές της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό που θα καλύψει ανάγκες δικτύων και βιολογικών καθαρισμών θα χρηματοδοτηθεί με ποσό πάνω από 1 εκατ. Ευρώ.
Θα υπάρξει από αρχές Νοεμβρίου ένα νέο συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης των ποταμών, λιμνών και παράκτιων περιοχών με φορείς πιστοποιημένους όπως το ΙΓΜΕ που θα αντικαταστήσει ένα υπάρχων πρόγραμμα που ήταν αποσπασματικό και δεν χρησιμοποιούσε πάντα μεθόδους αξιόπιστες και συμβατές.
Για τις ακτές τις Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των ακτών και θα ενισχυθεί με ένα καινούριο έργο που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο και θα είναι πλήρως έτοιμο με την ιστοσελίδα του στις αρχές του νέου έτους και θα έχει να κάνει όχι μόνο με την παρακολούθηση της ποιότητας των νερών αλλά και με μια καταγραφή όλων των δυνητικών πιέσεων μιας περιοχής. Θα δημιουργηθεί δηλαδή μια ταυτότητα, ένα προφίλ (όπου θα παρουσιάζονται οι πηγές μόλυνσης, τι πιέσεις που δέχεται η περιοχή, τι υποδομές υπάρχουν κ.λπ) για κάθε ακτή κολύμβησης. Αυτή δεν θα είναι μια στατική εικόνα αλλά θα παρουσιάζεται σε ένα διαδραστικό ιστότοπο ώστε ο κάθε πολίτης όχι μόνο να ενημερώνεται αλλά και να παρεμβαίνει δίνοντας τις δικές του παρατηρήσεις.
Θα βγαίνουν στο ίντερνετ όλα τα αποτελέσματα των βιολογικών καθαρισμών ώστε ο πολίτης να πληροφορείται πως λειτουργεί ο βιολογικός.
Ο πρώην Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ιωάννης Συμπέθερος παρουσίασε αναλυτικά το Πλαίσιο Διαχείρισης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων (Υ.Π.) της Ευρωπαϊκής οδηγίας πλαίσιο για τα νερά (2000/60/ΕΕ), τους στόχους της και αναφέρθηκε στο άρθρο 5 της Οδηγίας για το Υδατικό Διαμέρισμα Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, που περιλαμβάνει εκθέσεις για:
Τον αρχικό χαρακτηρισμό υπογείων υδάτων, σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ (καθορισμός υπόγειων υδατικών συστημάτων, ανάλυση πιέσεων και επιπτώσεων).
Τον χαρακτηρισμό παράκτιων & μεταβατικών υδάτων, (καθορισμός υδατικών συστημάτων, ανάλυση πιέσεων και επιπτώσεων).
Τον χαρακτηρισμό εσωτερικών επιφανειακών (ποτάμια, λίμνες) υδάτων (καθορισμός υδατικών συστημάτων, ανάλυση πιέσεων και επιπτώσεων και
Την οικονομική ανάλυση των χρήσεων νερού και την εκτίμηση του υφιστάμενου βαθμού ανάκτησης της κόστους από τις Υπηρεσίες Ύδατος.
Αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση του υδατικού συστήματος της Αιτωλοακαρνανίας και παρουσίασε επτά (7) σενάρια διαχείρισης της λεκάνης του Αχελώου.
Ο Δ/ντης Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Λεωνάρδος Τηνιακός αναφέρθηκε στην ορθολογική διαχείριση του νερού στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων λειψυδρίας. Παρουσίασε τα γεωγραφικά δεδομένα της Αιτωλοακαρνανίας, αναλυτικά στοιχεία που αφορούν το υδατικό διαμέρισμα Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και τις τάσεις ως προς τις αδειοδοτήσεις για αρδευτικές χρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία. Παρουσίασε αναλυτικά τα προβλήματα που υπάρχουν ανα περιοχή σε όλη την Αιτωλοακαρνανία και έκανε σημαντικές προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων διαχείρισης νερού στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα:
Για όλες τις περιοχές υπάρχει άμεση ανάγκη απομάκρυνσης / ελέγχου των πηγών ρύπανσης (λύματα, αυτοσχέδιες χωματερές, κτηνοτροφικές μονάδες) όπου αυτές έχουν επιδράσει σε πηγές / γεωτρήσεις / επιφανειακά νερά.
Έμφαση να δοθεί στην αξιοποίηση των επιφανειακών νερών καθώς και σε έργα τεχνικού Εμπλουτισμού.
Κατά περιοχές, ενδεικτικά πρότεινε για άμεσο προγραμματισμό τα εξής:
1. Έργα ταμιευτήρων / λιμνοδεξαμενών / φραγμάτων (όχι κατ' ανάγκη μεγάλων)
Περιοχές λεκάνης 60, 62 (Ξηροπόταμου, Αράπη) και 15 (Ινάχου): Στην περίπτωση Ινάχου προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της ΔΕΗ. Επίσης στις περιοχές των ορεινών Δ. Δ. του όρους Αράκυνθος (τόσο στη λεκάνη της Τριχωνίδας όσο και του Μεσολογγίου) και του Δήμου Στράτου.
2. Έργα τεχνητού εμπλουτισμού
Σε όλες τις περιοχές πέριξ των Aκαρνανικών, ιδιαίτερα στη λεκάνη Μύτικα - Κανδήλας και Παλαίρου, αλλά και στη Βόνιτσα.
'Όλες οι αμμοχαλικοληψίες από ποταμούς, να διενεργούνται σε συνδυασμό με έργα τεχνητού εμπλουτισμού, προς το σκοπό πρόληψης μελλοντικών προβλημάτων στους υπόγειoυς υδροφoρείς.
3. Άλλα έργα και ενέργειες
Καθορισμός ζωνών προστασίας νερού, ύστερα από υδρογεωλογική έρευνα σε όλες τις υδρευτικές υδροληψίες (πηγές, γεωτρήσεις, ταμιευτήρες νερού).
Μελέτη αξιοποίησης επεξεργασμένων λυμάτων (π.χ. από βιολογικό καθαρισμό) για άρδευση αστικού πρασίνου ή δημιουργία τεχνητών υγρότοπων (artificial wetlands) για συνδυασμένη παραγωγή βιομάζας (π.χ. ξυλείας) - καθαρισμού νερού - ενεργειακού ς σκοπούς κ.λπ.
Αξιοποίηση παράκτιων καρστικών αναβλύσεων (π.χ. πηγή Κρυονερίου) για μεταφορά νερού σε νησιά.
Εναλλακτικές χρήσεις θερμομεταλλικών νερών για ιαματικούς σκοπούς (π.χ. περιοχή Κλόκοβας, Κ. Βασιλικής) ή γεωθερμική αξιοποίηση.
Προγραμματισμός μικρών έργων ΑΠΕ προς όφελος των τοπικών κοινωνιών (Μ. Υ/Η . Ε. π.χ. πηγές Καλλιθέας, Αγίας Σοφίας κλπ.)
Σημαντική επίσης, θεωρείτε η συγκέντρωση στοιχείων ποσοτικής μέτρησης των νερών με:
Εγκατάσταση νέων αυτοματοποιημένων υδρομετεωρολογικών σταθμών με τηλεμετάδοση στοιχείων.
Πιεζομετρικές γεωτρήσεις σε καίρια σημεία των υδρογεωλογικών λεκανών (κυρίως στις πεδινές περιοχές).
Τεχνικά έργα για τη μέτρηση απορροών σε όλες τις λεκάνες (συνεργασία ΠΔΕ - Νομαρχιών - Δήμων).
Στην ημερίδα, παρεμβάσεις έκαναν:
Ο κ. Παναγιώτης Κοντός (Πρόεδρος Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας) και
Ο κ. Γεώργιος Λέρης (πρώην Δ/ντης Εκμετάλλευσης Υδροηλεκτρικών Σταθμών της ΔΕΗ) .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο