Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Επανακυκλοφορεί η ιστορική εφημερίδα «Ακαρνανία» με την επιμέλεια του Σπύρου Μπαράκου.

Η ιστορική εφημερίδα «Ακαρνανία» που φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη πρώτη έκδοση της, ξεκίνησε ξανά από φέτος (στις αρχές του 2010) ένα καινούργιο ταξίδι στον κόσμο της ενημέρωσης της Αιτωλοακαρνανίας.
Είναι ριζικά ανανεωμένη, με θεματική ταξινόμηση, με επίκαιρα άρθρα, με νέα ιστορικά αφιερώματα, με πολλά πολιτιστικά δρώμενα και όπως φαίνεται δίνει πολύ έμφαση στη σωστή δημοσιογραφική ύλη.
Η μεγάλη κίνηση του Σπύρου Μπαράκου (που έχει την ευθύνη για την ανανέωση της εφημερίδας) είναι-σε μια εποχή που ο τύπος δοκιμάζεται-η εφημερίδα «Ακαρνανία» να τολμά να ανοίξει νέους δρόμους και να βάζει τις βάσεις για μια καλύτερη και ποιοτική ενημέρωση των αναγνωστών της.
Η εφημερίδα κυκλοφορεί μηνιαία έχει έντονο το τοπικό χρώμα της Ακαρνανίας, χωρίς να υποβαθμίζει και τα σημαντικά γενικότερου ενδιαφέροντος θέματα.
Έχει ανοικτές τις στήλες στους βουλευτές, στους Δήμους, τους Πολιτιστικούς φορείς, συνεταιρισμούς και άλλες οργανώσεις και πετυχαίνει να διατηρεί το αναγνωρισμένο κύρος της με τον πλουραλισμό και την αντικειμενικότητα, αλλά και με την υπεύθυνη δημοσιογραφική δουλειά του Σπύρου Μπαράκου.
Εφημερίδα Ακαρνανία, μικρό ιστορικό:
Το 2010 συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη πρώτη έκδοση εφημερίδας με το όνομα Ακαρνανία. Η εφημερίδα μας εκδόθηκε για πρώτη φορά στο Μεσολόγγι από τον Χαράλαμπο Γουργουρίνη στα 1860. Η έκδοση γινόταν με πολλές διακοπές μέχρι τα 1888. Από τα 1876 γινόταν και έκδοση εφημερίδας με το ίδιο όνομα στη Βόνιτσα, για την έκδοση όμως αυτή δεν έχουμε κανένα στοιχείο.
Ανάμεσα στα έτη 1888 και 1903 διακρίνουμε δύο περιόδους στην έκδοση της Ακαρνανίας. Η πρώτη αφορά τα έτη 1888 μέχρι 1895 και η δεύτερη τα έτη 1901 μέχρι 1903. Πολιτικά ανήκε στην παράταξη του Χαρίλαου Τρικούπη τον οποίο υποστήριζε με έντονη και μαχητική αρθρογραφία.
Από του συντάκτες της εφημερίδας περισσότερο γνωστός ήταν ο Αγρινιώτης δάσκαλος Θεόδωρος Χαβέλας ο ποίος είχε την επιμέλεια της ύλης από τις 30 Αυγούστου 1889 μέχρι τις 21 Μαρτίου του 1890. Από τον Μάρτιο του 1955 μέχρι και τον Μάιο του 1957 γινόταν έκδοση εφημερίδας με το ίδιο όνομα στη Αθήνα από τον Δ. Ζαχαράκη. Πολιτικός αρθρογράφος της εφημερίδας αυτής ήταν ο Σπ. Ι. Μερεντίνης και συνεργάτες οι Μ. Σ. Σταφυλάς και Π. I. Βασιλείου. Κυκλοφόρησαν περίπου 30 φύλλα.
Τον Φεβρουάριο του 1964 εκδόθηκε πάλι με έδρα την Αθήνα εφημερίδα με το όνομα Ακαρνανία από τον Κων/νο Δ. Πατρινό και διαχειριστή τον Δ. Πατρινό. Η έκδοση αυτή σταμάτησε στα 1967 εξαιτίας της τότε πολιτικής κατάστασης.
Τον Μάιο του 1998 ο Δημήτριος Πατρινός άρχισε ξανά την έκδοση της εφημερίδας με έδρα τον Δρυμό Βόνιτσας έκδοση που συνεχίστηκε μέχρι τον Ιανουάριο 2008. Συνεργάτες τις εφημερίδας ήσαν οι Δρόλιας Χρήστος, Ζαβογιάννης Σπ., Κατσαούνης Μιχ., Κομποτιάτη Αθανάσιος, Κουβέλης Χαράλαμπος, Λιβιεράτος Νικόλαος, Μίχος Κων/νος, Μελετσιώτης Γεωρ., Mουτζούρης Θεοδ., Ντάης Νίκος., Ποταμιανός Κων/νος, Σαρδελής Κων/νος, Σουλιώτης Ευστάθιος, Φίλος Κων/νος και Χούσος Eυστράτιος.
Από τον Ιανουάριο του 2008 την διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβε ο Φράγκος Σπυρίδων και της άλλαξε μορφή. Συνεργάτες της εφημερίδας ήταν οι Πίκουλας Μιχαήλ, Σουλιώτης Ευστάθιος, Μίχου Κων/νος, Μαζαράκης Ιωάννης, Νταής Νικόλαος, Γούδας Μιχαήλ, Καλέντζης Κωνσταντίνος και Μπρίκος Κωνσταντίνος.
Από τον Ιανουάριο του 2010 την επιμέλεια της ύλης της εφημερίδας ανέλαβε ο Σπυρίδων Μπαράκος φαρμακοποιός απ’ το Μονοναστηράκι Ξηρομέρου με σκοπό το προσανατολισμό της εφημερίδας στις νέες τεχνολογίες των Έντυπων Μέσων Επικοινωνίας και το διαδίκτυο.
-Για να γίνετε συνδρομητές θα πρέπει να έλθετε σε επικοινωνία με τον Σπύρο Μπαράκο, είτε στο τηλέφωνο 26430-31244, είτε στέλνοντας επιστολή: Σπύρος Μπαράκος Μοναστηράκι Ανακτορίου, Τ.Κ. 30002, είτε με e-mail:baracos@otenet.gr ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.akarnania.net
Βοηθήματα: facebook εφημερίδα Ακαρνανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο