Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ARTηρια Λευκάδας: Συζήτηση με το συγγραφέα Βαγγέλη Ραπτόπουλο και συναυλία «Duende».

13 Μαρτίου 2010, Λέσχη ανάγνωσης ARTηρια, επι-σκέψεις στο έργο του Βαγγέλη Ραπτοπούλου. Συζήτηση με τον συγγραφέα - προβολή υλικού. Παρουσιάζει και παρεμβαίνει ο ποιητής Γιάννης Υφαντής.
Μικρό βιογραφικό του Βαγγέλη Ραπτοπούλου
Ο Bαγγέλης Pαπτόπουλος γεννήθηκε το 1959 στην Aθήνα, όπου σπούδασε παιδαγωγικά και δημοσιογραφία. Έζησε για ένα χρόνο στη Σουηδία (1980-'81) και ως υπότροφος του International Writing Program για μισό περίπου χρόνο στις HΠA (1984). Πρωτοεμφανίστηκε με τη σταδιακά δημοσιευμένη τριλογία Kομματάκια (1979), Διόδια (1982), Tα τζιτζίκια (1985), που κυκλοφόρησε σε έναν τόμο το 2003, με τον γενικό τίτλο H γενιά μου.
Kαι ακολούθησαν: H αυτοκρατορική μνήμη του αίματος (1992), O εργένης (1993), Έμμονες ιδέες (1995), Λούλα (1997), Tο παιχνίδι (1998), Bαθύς και λυπημένος, όπως κι εσύ (1999), H απίστευτη ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας (2000), Mαύρος γάμος (2001), Aκούει ο Σημίτης Μητροπάνο; (2001), H δική μου Αμερική (2002), H επινόηση της πραγματικότητας (2003), Xάσαμε τον Μπαμπά (2005), Λίγη Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (2005), Φίλοι (2006), Aρχαία συνταγή: Hρόδοτος, Ηράκλειτος, Λουκιανός (2006), H Mεγάλη Άμμος (2007), Aπέραντα άδειο σπίτι (2009).
O εργένης μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, τα Διόδια και διηγήματα από τα Kομματάκια και τις Έμμονες ιδέες στην τηλεόραση , ορισμένα απ' αυτά σε δικά του σενάρια. Tα τζιτζίκια μεταφράστηκαν στα αγγλικά, H απίστευτη ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας στα ιταλικά, αποσπάσματα από άλλα του βιβλία και μεμονωμένα διηγήματά του στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, τσέχικα, σερβικά.
Kατά καιρούς έχει κάνει διάφορες δουλειές, λίγο πολύ σχετικές με τη λογοτεχνία και το γράψιμο: σύμβουλος ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας σε εκδοτικούς οίκους («Kέδρος», «Λιβάνης»), τακτικός συνεργάτης εφημερίδων και περιοδικών («Η Καθημερινή της Κυριακής», «Tα Nέα», «Athens Voice», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - Έψιλον», «Kλικ»), σεναριογράφος στο σινεμά (H φανέλα με το εννιά) και στην τηλεόραση (O μικρός ηλεκτρολόγος), σύμβουλος σεναρίων στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και σε τηλεοπτικά κανάλια (ET1, ET2), παραγωγός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών εκπομπών (στο «Πρώτο», «Δεύτερο», «Tρίτο Πρόγραμμα» της EPA, στον «Eν Λευκώ» και στο «Kανάλι 1»). Δίδαξε επίσης σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής (EKEBI), ενώ από το 2005 ως το 2007 υπήρξε μέλος του Δ. Σ. της Eταιρείας Συγγραφέων.

Σάββατο 20 Μαρτίου, ώρα 21.30. Συναυλία “duente” Ελένη Πέτα- Παναγιώτης Μάργαρης.
Προερχόμενη από τη νότια Ισπανία, η λέξη “Duende” προσδιορίζει έννοιες ανόμοιες μεταξύ τους. Το φάντασμα, το πνεύμα, η έμπνευση, η μαγεία, η φλόγα, το ξωτικό, η νεράιδα, το πνεύμα, η γοητεία, ο μαγνητισμός, ξωτικό, νάνος, μάγος.
Σύμφωνα με το μεγάλο Ισπανό ποιητή Federico Garcia Lorca, στη διάσημη διάλεξή του La Teoria y Juego del Duende – Η θεωρία και η χρήση του “Duende” προσπάθησε να δώσει το δικό του στίγμα λέγοντας: «Σε όλη την Ανδαλουσία…όλοι μιλούν συνεχώς για duende και το αναγνωρίζουν με αλάνθαστο ένστικτο μόλις εμφανιστεί».
Ο υπέροχος τραγουδιστής του flamenco, El Lebrijano είπε: «Όταν τραγουδάω με duende δε συγκρίνομαι με κανέναν…» ενώ ο Manuel Torres, όταν άκουσε το δικό του “Nocturno del Genaralide”, έκανε την εξής εξαιρετική αναγγελία: «Όλα όσα περικλείουν σκοτεινούς μυστηριώδεις ήχους έχουν duende.Και αυτή είναι η αλήθεια.»
Αυτοί οι σκοτεινοί ήχοι είναι το μυστήριο, οι ρίζες που ωθούνται στο γόνιμο έδαφος, που το γνωρίζουμε όλοι, που το αγνοούμε όλοι, αλλά από το οποίο παίρνουμε την αλήθεια στις τέχνες… Συνεπώς “Duende” είναι δύναμη και όχι συμπεριφορά, είναι προσπάθεια και όχι σκέψη.
Η σαγηνευτική φωνή της Ελένης Πέτα και το κιθαριστικό ταμπεραμέντο του Παναγιώτη Μάργαρη ενώνονται και ταξιδεύουν σε προορισμούς γοητευτικούς γεμάτους πολυποίκιλα φωνητικά και κιθαριστικά ηχοχρώματα.
Τραγούδια της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας συναντούν διαχρονικά κομμάτια της Ελληνικής τραγουδοποιίας αλλά και της ξένης ροκ σκηνής, δημιουργώντας ένα μοναδικό, γεμάτο εκπλήξεις μουσικό τοπίο.
Duende άλλωστε που είναι και ο τίτλος της συναυλίας σημαίνει πνεύμα, έμπνευση, μαγεία, φλόγα, γοητεία, μαγνητισμός, δύναμη…
ARTηρια, Μαρίνα Λευκάδας. www.artiria.gr Τηλ: 26450.22820

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο