Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

"Νεκρά " Θάλασσα ο Αμβρακικός. Ανησυχητικά τα στοιχεία για την ρύπανση του Αμβρακικού κόλπου σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις

Άκρως ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπει ο Αμβρακικός Κόλπος, ύστερα από μετρήσεις που έγιναν στις 16 Ιουνίου από την Ομοσπονδία Αλιέων Ηπείρου, σε συνεργασία με υπάλληλο της Διεύθυνσης Αλιείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, έχοντας ως αφορμή την απουσία γαρίδας σε βαθιά νερά. Οι μετρήσεις έγιναν σε δέκα σημεία του Αμβρακικού Κόλπου και όπως έδειξαν οι υποξικές μάζες ξεκινούν από τα εννέα μέτρα και στα 20 μέτρα βάθος οι τιμές κυμαίνονται από 0,2 ως 1,2. Οι μετρήσεις αυτές δείχνουν ότι το "Θηριό", οι ανοξικές μάζες δηλαδή, έχουν έντονη παρουσία στο 80% του Αμβρακικού Κόλπου, όπως εξάλλου είχε δείξει και η μελέτη της Ομοσπονδίας Αλιέων Ηπείρου που έγινε τον Ιούλιο του 2008 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.Με δεδομένη την κατάσταση, οι αλιείς εκπέμπουν SOS, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπεραλιευτούν όλοι οι ιχθυοπληθυσμοί που λόγω ανοξικών μαζών κυκλοφορούν στα ρηχά, και οι ιχθυοκαλλιεργητές από την άλλη ζητούν τη μετεγκατάσταση εκτός Αμβρακικού, καθώς είναι έντονος ο φόβος ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο του μαζικού θανάτου ψαριών. Πάντως τα στοιχεία που παρουσίασαν καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με τη ρύπανση του Αμβρακικού Κόλπου είναι σοκαριστικά. Να υπενθυμίσουμε πως η μελέτη παρουσιάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων.Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το οξυγόνο στη θαλάσσια περιοχή του Αμβρακικού έχει μειωθεί δραματικά και σήμερα οι ανοξικές μάζες ξεκινούν από τα 22 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι το 80% του Αμβρακικού είναι πλέον "νεκρά" θάλασσα. Στη μείωση του οξυγόνου σχεδόν σε ολόκληρο τον Αμβρακικό-ακόμη και στο στόμιό του- καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η ρύπανση. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του νερού κυμάνθηκε από 27 έως 30 βαθμούς από τις πιο υψηλές των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα να προκληθεί πρόβλημα στον ιχθυοπληθυσμό. Η ζέστη ωστόσο έφερε και μεγάλες μέδουσες στον Αμβρακικό, οι οποίες κατέστρεψαν τα δίχτυα των ψαράδων.
Συλλαλητήριο το Σάββατο

Μέσα σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση, οι Ομοσπονδίες Αλλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος καλούν τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή στο παναμβρακικό συλλαλητήριο, το οποίο διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο 4 Ιουλίου στην Παραλία της Πρέβεζας στις 9 π.μ., ώστε να συμπαρασταθούν όλοι στον αγώνα τους, δεδομένου ότι το πρόβλημα του Αμβρακικού Κόλπου δεν αφορά μόνο στους ψαράδες, αλλά σε όλους τους κατοίκους της περιοχής, η οποία όπως λένε κινδυνεύει με οικονομικό μαρασμό.
Πηγή: Εφημερίδα "Αιτωλών & Ακαρνανών"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο