Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Μεσολόγγι: Ανοιχτή επιστολή για το θέμα των προσφύγων στο Θεοξένια

Κάτοικοι του Μεσολογγίου μαζεύουν υπογραφές για ενεργοποίηση του «Συμβουλίου Μεταναστών»

Ανοιχτή επιστολή για το θέμα των προσφύγων στο Θεοξένια

             Πριν από λίγες μέρες 167 περίπου άτομα από χώρες της Αφρικής (Κονγκό, Νιγηρία, Σομαλία) έφτασαν στην πόλη μας με το πρόγραμμα Στέγασης Μεταναστών. Η είδηση είναι ότι θα διαμείνουν τους επόμενους 5 μήνες στο ξενοδοχείο Θεοξένια. Πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι του τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος που βίωσε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και που συνεχίζει να βιώνει, έχοντας δυστυχώς μετατραπεί σε χώρο εγκλεισμού ανθρώπων με τις ευλογίες μιας αδιέξοδης μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια κατάσταση που, αν και γνωστή από τις ειδήσεις, σαν πόλη δεν μας είχε αγγίξει έως τα τώρα.........



        Είναι πολύ σημαντικό πρωτού βγάλουμε συμπεράσματα να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει: οι άνθρωποι αυτοί έφτασαν στο Μεσολόγγι μέσω προγράμματος που διαχειρίζεται ο Διεθνης Οργανισμός Μετανάστευσης. Ο σκοπός του προγράμματος είναι να φύγουν οι μετανάστες από τις άθλιες συνθήκες των κέντρων υποδοχής και να μείνουν κάπου για 5 μήνες έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναχώρησης για άλλες χώρες. Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι από το Ελληνικό δημόσιο ή το Δήμο, παρά τα όσα ακούγονται. Επίσης, δεν είμαστε η μόνη πόλη που συμβαίνει κάτι τέτοιο καθώς παρόμοια προγράμματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα π.χ την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, την Τρίπολη, την Λάρισα, την Λιβαδειά, τα Τρίκαλα και πολύ πρόσφατα εδώ κοντά μας, στο Ρίο. Σε όλες αυτές τις περιοχές τα πράγματα κύλησαν ομαλά, χωρίς προβλήματα, με τους πρόσφυγες/μετανάστες να ζουν αξιοπρεπώς για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να αναχωρήσουν για άλλες χώρες και τις τοπικές κοινωνίες να δρέπουν τα όποια οικονομικά οφέλη του προγράμματος.

        Στην πόλη μας όμως έχει από την αρχή επικρατήσει μια νοσηρή ατμόσφαιρα γύρω από το θέμα. Ένας βασικός λόγος για αυτό είναι το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία δεν γνώριζε τίποτα απολύτως μέχρι που ήρθαν αυτοί οι άνθρωποι ενώ οι αρχές του τόπου δηλώνουν πλήρη άγνοια για το θέμα. Πολλοί συμπολίτες μας αγανακτούν και οργίζονται καθώς έπρεπε να έχουν ενημερωθεί για το τι πρόκειται να συμβεί στον τόπο τους.
        Είναι όμως άλλη η δικαιολογημένη αγανάκτηση και ο προβληματισμός και άλλη η εσκεμμένη δημιουργία κλίματος φόβου, ανησυχίας και καχυποψίας από τωρινούς αιρετούς και μελλοντικούς υποψηφίους που βρίσκουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να παίξουν πολιτικά παιχνίδια προς άγρα ψήφων στις επερχόμενες εκλογές.

         Είναι φανερό ότι κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευθούν πολιτικά τα γεγονότα με το να προσπαθούν να σπείρουν φόβο και μίσος ώστε στη συνέχεια να αυτοανακυρηχθούν "προστάτες" της πόλης με αποκλειστικό στόχο την ψηφοθηρία. Ζητήματα όπως το μεταναστευτικό είναι βούτυρο στο ψωμί διαφόρων πολιτευόμενων καθώς στις πλάτες των μεταναστών μπορούν να φορτώσουν κάθε είδους δική τους αποτυχία ή ανυπαρξία οράματος και σχεδίου, μεταφέροντας την συζήτηση από τις ευθύνες τους για την κατάσταση της πόλης στους "κακούς μετανάστες" που έρχονται "να μας κλέψουν και να μας αλλοιώσουν τον πολιτισμό και την θρησκεία". Ήδη αυτοί οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να υποδαυλίζουν τους (δικαιολογημένους ή μη) φόβους πολιτών, φουντώνοντας έτσι το κλίμα ανησυχίας.

      Βρισκόμαστε σήμερα ως κοινωνία μπροστά σε ένα ξεκάθαρο δίλημμα: μπορούμε να παρασυρθούμε σε μια άσχημη κατάσταση συγκρούσεων που τελικά μόνο ζημιά θα είναι για την πόλη ή μπορούμε να προσπαθήσουμε ψύχραιμα και με σκέψη να διαχειριστούμε το ζήτημα ως σοβαρή, οργανωμένη, πολιτισμένη κοινωνία με αξίες, ηθική και αγάπη για τον τόπο της. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα προκύψουν, αρνούμαστε όμως να ενδώσουμε στην ανθρωποφαγία, το μίσος και την οργή. 
     Προτείνουμε την ενεργοποίηση του Συμβουλίου Μεταναστών (Νόμος Καλλικράτη, άρθρο 76), μιας δομής η οποία προβλέπεται και από τον νόμο, η οποία θα λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας και διαχείρισης θεμάτων που τυχόν ανακύψουν τους επόμενους πέντε μήνες. Εκπρόσωποι του δημοτικού συμβουλίου, φορείς της πόλης, κοινωνικές υπηρεσίες, ομάδες πολιτών, εκπρόσωποι του προγράμματος και των μεταναστών και όσοι το επιθυμούν μπορούν να δημιουργήσουν μια γέφυρα επικοινωνίας για αυτούς τους ανθρώπους. Είναι φανερό ότι οι ντόπιοι άρχοντες δεν μπορούν ή/και δεν θέλουν να διαχειριστούν ένα τέτοιο θέμα αλλά αντίθετα προτιμούν να ψαρεύουν στα θολά νερά της υστερίας και του φόβου. Απομένει λοιπόν σε όλους μας να το κάνουμε με τρόπο που θα λύνει και δεν θα δημιουργεί προβλήματα, που θα λειτουργεί με αγάπη και όχι με μίσος, που δεν θα αφήνει πάτημα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί τέτοιες καταστάσεις για προσωπικές επιδιώξεις.

           Η επιλογή που έχουμε σήμερα είναι ξεκάθαρη και έχει να κάνει με το τί είδους πόλη είμαστε: το Μεσολόγγι του μίσους ή το Μεσολόγγι της αλληλεγγύης, το Μεσολόγγι του πολιτισμού ή το Μεσολόγγι της βαρβαρότητας. Ο πολιτισμός μας δεν κινδυνεύει από τους μετανάστες που θα μείνουν στην πόλη για λίγους μήνες: αυτοί δεν μπορούν να τον αλλοιώσουν ούτε να τον καταστρέψουν. Ο πολιτισμός μας κινδυνεύει από εμάς τους ίδιους, αν επιτρέψουμε στον φόβο να κυριαρχήσει, αν λειτουργήσουμε εν θερμώ με γνώμονα την οργή, αν αφήσουμε τους ιδιοτελείς κήρυκες του μίσους να μας τρομοκρατήσουν σε τέτοιο βαθμό που θα χάσουμε τις ίδιες μας τις αξίες και την ίδια μας την ανθρωπιά.

Η συλλογή των υπογραφών έγινε ηλεκτρονικά στο χρονικό διάστημα 1-4/12/2018.

Συλλέχθηκαν 105 υπογραφές πολιτών και κατοίκων Μεσολογγίου. Υπήρξαν επίσης 14 συμπολίτες μας που στηρίζουν την ανοιχτή επιστολή χωρίς να επιθυμούν την αναπαραγωγή του ονόματος τους στις υπογραφές.


Οι υπογράφοντες
Α/Α
Ονοματεπώνυμο
Α/Α
Ονοματεπώνυμο
1
Όλγα Δασκαλή
54
Γιωργος Πασσισης
2
Σπύρος Τζώρτζης
55
Χρύσα Πρεβεζάνου
3
Γιώργος Φλώρος
56
Ζωη Κοτζια
4
Νίκη Παξινού
57
Νικόλαος Λιούμης
5
Αλεξία Σιδέρη
58
Αθανασία Πολονυφη
6
Ζέρβας Γρηγόρης
59
Νεράντζης Παπαδόπουλος
7
Ζέρβα Ευθυμία
60
Κωνσταντάτου βασιλική
8
Δασκαλής Νικόλαος
61
Βίλλιου Κατερίνα
9
Δημήτρης Μαλαβέτας (πλην της παραγράφου για τους ντόπιους αρχοντες)
62
Γιάννης Σ. Ευθυμίου
10
Νικόλαος Παλιάτσας
63
Τσικνιά Σοφία
11
Βάσω Τόγια
64
Κούσουλας Ευάγγελος
12
Πετροπουλος Κωνσταντινος
65
Αθανάσιος Καρατζογιαννης
13
Δημοπουλου Παρασκευη
66
Σωτήρης Καρατζογιάννης
14
Χαντζής Μιχάλης
67
Γούργαρης Θεόδωρος
15
Ανδριανή Χαλαζιά
68
Μπόβολης Νικόλαος
16
Νικόλαος Σταμάτης
69
Ξουργιά Χριστίνα
17
Αλέξανδρος Φιλίππου
70
Μωραίτης Επαμεινώνδας
18
Εύη Ακρίδα
71
Γούργαρη Μαρία
19
Χρήστος Ξουργιάς
72
Ανδρέας Τσερεμέγκλης
20
Σπύρος Ξουργιάς
73
Γιάννης Χασάπης
21
Νεκτάριος Στουμπος
74
Άρτεμις Μωραΐτη
22
Κυριαζή Δώρα
75
Ποριτσάνου Αγγελική
23
Νατάσα Λιάλιου
76
Ιωάννα Κατοχιανού
24
Τσικνια Μαρία Ειρήνη
77
Κουτρογιαννης Κωνσταντίνος
25
Βαλλιανάτος Ευάγγελος
78
Τσιλιγιάννη Ελένη
26
Στρατηγάκη Κατερίνα
79
Σωκρατης καραντινος
27
Βοεράκος Γιώργος
80
Νικολάου Μίνα
28
Νίκος Δημητρίου
81
Ιωάννα Μουσκάι
29
Παπαχρήστου Ιωάννα
82
Μαριάνθη Ζαχαράτου
30
Ακρίδας Γεώργιος
83
Μωραΐτης Χρήστος
31
Βασιλική Νικολογιάννη
84
Σπύρος Μιχαλόπουλος
32
Βάσια Φλώρου
85
Χουλιαρά Γεωργία
33
Σιουλα Λαμπρινή
86
Έφη Αϊτινίδη
34
Αποστολος Ντάλας
87
Γεώργιος Αλεξανδράτος
35
Μαρία Αποστολοπούλου
88
Μάκης Μελισσαράτος
36
Δεφεράνος Μάριος
89
Ειρήνη Καρανικόλα
37
Νίκος Παξινός
90
Κωνσταντίνος Κοτσίρης
38
Σουλέ Φιλομήλα
91
Νίκος Κούστας
39
Βασιλική Δεληκωστοπούλου
92
Ανδριάνα Κυριαζή
40
Παπαζηση Ανδρομάχη
93
Πετρόπουλος Πέτρος
41
Αναστασία Ρούσση
94
Δημήτρης Μωραιτης
42
Κωνσταντίνος Ραπτης
95
Εφη Νικολαου
43
Λιάλιου Μαίρη
96
Τακη Μαρια
44
Ελένη Χατζή
97
Ρενεύη Πολονύφη
45
Μπονάρεβα Βικτώρια
98
Σπύρος Κιτσινέλης
46
Ντίνος Παντελής
99
Αντώνης Λαμπρόπουλος
47
Βαγγέλης Δημητρίου
100
Λάμπρος Φλώρος
48
Κάκος Χρήστος
101
Κατσαμπίρη Ζωή
49
Κατσαγανης Γεωργιος
102
Καππές Δημήτριος
50
Γεράσιμος Τουλιατος
103
Ανδρονίκη Νικόλα
5
Αλατζάς Κωνσταντίνος
104
Kακου Φελισια
52
Ασημίνα Βαλλιανάτου
105
Ελένη Συντίλα
53
Ανθη Νταλλα


2 σχόλια:

  1. Καλα τώρα είναι αργά. Έτσι ξεκίνησε κ με την Ομόνοια στην Αθήνα κ πλέον εξαπλώνεται σ όλη την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκοπός αυτών των κινήσεων είναι να γεμίσει όλη η Χώρα μας λαθρομετανάστες, να ανακατευτουμε πάλι με αυτους, όπως με τους Αλβανούς και να χάσουμε την ταυτότητα μας, τη θρησκεία μας, τον ελληνισμό μας και όλα αυτά που προωθούν οι άθεοι. Ο πόλεμος είναι μόνο στη Συρία. Στις υπόλοιπες χώρες, Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σομαλία και δε συμαζευεται, έχουν πόλεμο? Είναι πρόσφυγες? Τι είναι τέλος πάντων και τους φέρνουν όλους εδώ, στη χώρα μας, εδώ που δεν έχουμε δουλειά εμείς η Έλληνες, και καλουμαστε να εντάξουμε κι αυτούς στις δουλειές που δεν υυπάρχουν. Γιατι μας κοροϊδεύουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο