Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Ποια μεγάλα έργα θα παραδοθούν μέχρι το 2021

Το όνειρο της μετατροπής της Ελλάδας από χώρα με ελλιπείς υποδομές σε χώρα με πλήρεις υποδομές υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η κρίση μπορεί όντως να καθυστέρησε αρκετά χρόνια την αλλαγή στο στάτους των υποδομών της χώρας, όμως αυτό πλέον αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς.

Από το 2017 μέχρι το 2021 η χώρα έχει ξεκινήσει την διαδικασία μετατροπής της χώρα σημαντικών υποδομών κλείνοντας σημαντικά την ψαλίδα με άλλες χώρες της Ευρώπης. Κυρίως η χώρα αλλάζει συγκοινωνιακά και οι υποδομές της θα βελτιωθούν δραματικά. Πόσα ξέρετε για αυτό όμως; Η συνεχόμενη χρηματοδότηση από την Ε.Ε με τα πλαίσια στήριξης από το 1985 και μετά έχουν ήδη αλλάξει το πρόσωπο της χώρας όμως η μεγάλη μεταμόρφωση έπεται και θα είναι μεγάλη.
Ας ρίξουμε μία ματιά στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1990. Μία χώρα όχι μόνο με ελλιπείς υποδομές αλλά σχεδόν ανύπαρκτες. Αυτοκινητόδρομοι ελάχιστοι, διάσπαρτοι και κατά βάση γύρω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σιδηρόδρομος απαρχαιωμένος, επικίνδυνος και χωρίς καμία προοπτική. Λιμάνια και αεροδρόμια σαν εικόνες από ταινίες της δεκαετίας του 1960 με την έννοια του «διεθνούς» να προκαλεί γέλια. Αστικές συγκοινωνίες με λεωφορεία σοβιετικού τύπου, ρυπογόνα και με πολύωρα δρομολόγια και μία γραμμή Μετρό του «ηλεκτρικού» με αποβάθρες, δρομολόγια και τρένα για γερά νεύρα. Σίγουρα πολλοί από εσάς έχετε την ίδια εικόνα από εκείνη την εποχή.
Σήμερα τι έχει η χώρα; κατά προσέγγιση 2.200 χιλιόμετρα κλειστών αυτοκινητόδρομων. Εγνατία Οδός και άξονες (περίπου 900χλμ), Μορέας (200χλμ περίπου), Αθήνα-Θεσσαλονίκη (Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου με 500χλμ), Ολυμπία Οδός (200χλμ. περίπου), Ιόνια Οδός (200χλμ περίπου), Κεντρική Οδός Ε65 (80χλμ. περίπου), Αττική Οδός (65χλμ), Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (5χλμ περίπου) και 42χλμ στον ΒΟΑΚ, 25χλμ στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης.
Στο σιδηρόδρομο μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως ο διάδρομος Αθήνα-Θεσσαλονίκη με διπλή γραμμή και ηλεκτροκίνηση, όπως και ο διάδρομος Κιάτο μέχρι Αεροδρόμιο το ίδιο. Μέσα στο έτος θα λειτουργήσει και τμήμα Κιάτο-Αίγιο, μετά από περίπου 10 χρόνια.
Στα λιμάνια, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Βόλος κρατούν τα σκήπτρα με σχετικά καλές υποδομές. Στα Αεροδρόμια έχουμε σημαία το Ελ.Βενιζέλος (ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης στην κατηγορία του).
Στις αστικές συγκοινωνίες η Αθήνα έχει 3 γραμμές Μετρό 60+20χλμ, Τραμ 26χλμ, Προαστιακό 230χλμ. με πρόσφατα ολοκληρωμένη ηλεκτροκίνηση από τον Πειραιά μέχρι ΣΚΑ. Επίσης υπάρχουν νέας γενιάς τρόλεϊ και λεωφορεία φυσικού αερίου. Στην περιφέρεια τα περισσότερα αστικά συστήματα συγκοινωνιών με νέας γενιάς λεωφορεία ενώ και τα υπεραστικά δρομολόγια γίνονται με σύγχρονα πούλμαν.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 
Η παραπάνω περιγραφή αποδεικνύει πως έχουν γίνει πολλά μέχρι σήμερα. Η χώρα δεν είναι απούσα στις υποδομές, ενώ έχει σε κατασκευή μεγάλα, πολύ μεγάλα έργα που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα. Τι θα δούμε να αλλάζει όμως;
Στις αστικές συγκοινωνίες θα δούμε φέτος τη λειτουργία της επέκτασης του Τραμ από το Φάληρο στον Πειραιά Φέτος όμως μετά από πάρα πολλά χρόνια  ολοκληρώνεται στο σιδηρόδομο η ηλεκτροκίνηση που θα φτάσει μέχρι από την Αθήνα μέχρι τα σύνορα (Ειδομένη) και για πρώτη φορά, σύγχρονα επιβατικά διεθνή δρομολόγια θα μπορούν να συνδέσουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη με άλλες πόλεις της Ευρώπης.
Το 2019 θα είναι μία ενδιάμεση χρονιά: Θα δούμε τη λειτουργία μέρους της μεγάλης επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας στον Πειραιά (μέχρι Νίκαια) και τα έργα στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Επίσης ολοκληρώνονται τα έργα στο Αεροδρόμιο Μακεδονία για την επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων, ολοκληρώνεται ο προβλήτας ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά.
Το 2020 θα είναι ακόμα μία χρονιά σταθμός: Θα λειτουργήσει με καθυστέρηση 8 ετών η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης (11 από τους 13 σταθμούς). Στους αυτοκινητόδρομους θα ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος Άκτιο-Αμβρακία 48χλμ, το Λαμία-Ξυνιάδα (30χλμ) του Ε65.
Το 2021, χρονιά που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους ολοκληρώνεται πλήθος νέων υποδομών. Στο Μετρό ολοκληρώνεται και λειτουργεί η επέκταση μέχρι το Δημοτικό Θέατρο στο κέντρο του Πειραια και η Γραμμή Καλαμαριάς για το Μετρό Θεσσαλονίκης.
Στο σιδηρόδρομο θα είναι μία χρονιά καταλύτης: Ολοκληρώνονται μεγάλα έργα ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης στα τμήματα Κιάτο-Αίγιο, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Λάρισα-Βόλος. Στην Πελοπόννησο θα τεθεί σε λειτουργία νέα διπλή γραμμή μέχρι το Ρίο. Στις αεροπορικές υποδομές θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αναβάθμισης των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της Fraport κόστους 350εκ.ευρώ. Η Ελλάδα του 2021 θα είναι μία διαφορετική χώρα από αυτή που ζούμε σήμερα. Σε αυτή την αλλαγή που έχει ήδη ξεκινήσει ήδη να συντελείται θα πρέπει και να προετοιμαστούμε για να την αξιοποιήσουμε αλλά κυρίως να σχεδιάσουμε και την επόμενη γενιά έργων που θα δώσουν στην Ελλάδα το 2025 μία ακόμα ώθηση για καλύτερες υποδομές.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο