Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ: Το νέο Βιβλίο του ΝΙΚΟΥ Θ. ΜΗΤΣΗ για την οικογένεια των ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΙΩΝ από την ΚΑΤΟΥΝΑ παρουσιάζεται στην ΑΘΗΝΑ


ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΑΙΟΙ
Προεστοί, Λόγιοι, Οπλαρχηγοί, Πολιτικοί

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ),
η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία και οι εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ,
παρουσιάζουν

στις 18 Δεκεμβρίου 2018 ημέρα Τρίτη και ώρα 6.00μ.μ
στη Στοά του Βιβλίου Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου Αθήνα,
το βιβλίο του συμπατριώτη μας Νικολάου Θεοδ. Μήτση,
 το οποίο και αναφέρεται λεπτομερώς και με αδιάσειστα στοιχεία για την προσφορά της ιστορικής οικογένειας των Μαυρομματαίων, οι οποίοι ως γνωστόν κατάγονταν από την  εύανδρο Κατούνα Ξηρομέρου Αιτωλ/νίας και που  διαδραμάτισαν  σημαντικότατο ρόλο στα τεκταινόμενα του αγώνα της εθνικής Παλιγγενεσίας......



            Οι Μαυρομματαίοι υπήρξαν άνδρες με αρετές, λόγιοι, πεφωτισμένοι, αλλά και αγωνιστές του΄21, όπου προσέφεραν στην πατρίδα μέγιστες υπηρεσίες και με θύματα σε κάθε εθνικό προσκλητήριο. Πρόκειται για την εύανδρο οικογένεια της επαρχίας Ξηρομέρου που εντάχθηκε στις ιστορικές οικογένειες του ΄Εθνους και τα μέλη της δεν δίστασαν να προσφέρουν πάντοτε εξαιρετικές υπηρεσίες  στην πατρίδα και στον τόπο τους, όπου και καταφρόνησαν δόξα, αξιώματα, πλούτη και  προνόμια που είχαν εξ οφίτσιο, ως προεστοί - πρόκριτοι,  απ’ τις τότε οθωμανικές διοικήσεις.
            Οι Μαυρομματαίοι έχασαν κινητή και σημαντικότατη ακίνητη περιουσία στον αγώνα του ΄21. Στον ξεσηκωμό του Γένους η παρουσία τους ήταν καταλυτική και στήριξαν ψυχή τι και σώματι  τον αγώνα. Με την αρωγή τους τον στήριξαν όχι μόνο ενεργά, αλλά και στην πράξη, εφόσον εκτός από πολιτικοί  ήταν και οπλαρχηγοί  και συμμετείχαν σε αρκετές μάχες που διεξήχθησαν στα 1821-1828 αφήνοντας συγχρόνως και θύματα στον αγώνα της εθνικής Παλιγγενεσίας.
         Σ’ αυτή λοιπόν την αρχοντική οικογένεια των γραμμάτων και της εθνικής προσφοράς, την οικογένεια των Μαυρομματαίων από την Κατούνα Ξηρομέρου Ακαρνανίας, που η υπέρ του Γένους προσφορά τους εγκαινιάζεται από χρόνους μακρινούς, αρκετά οφείλει ο τόπος μας, μας αναφέρει με αδιάσειστα και τεκμηριωμένα  ιστορικά στοιχεία  ο συγγραφέας του βιβλίου  Νίκος Θεοδ. Μήτσης. 

        Αναντίρρητα λοιπόν η οικογένεια των Μαυρομματαίων εντάχθηκε στις ιστορικές οικογένειες του Έθνους και τα μέλη της δεν δίστασαν να προσφέρουν πάντοτε εξαιρετικές υπηρεσίες, ώστε να αποτελούν το σέμνωμα της περιοχής  όχι μόνον της Κατούνας αλλά κι ολόκληρης της Επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου [ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ], απ’ την οποία και κατάγονται και  τα συμφέροντα της οποίας πολλές φορές και με διάφορους τρόπους με θέρμη και μέγιστο πατριωτισμό εξυπηρέτησαν. 
        Αυτά και άλλα πολλά άγνωστα μέχρι στιγμής στοιχεία, όπως τούρκικα χοτζέτια (μουσαρελές, ιλιάμι) του 1798, προικοσύμφωνα του 1794, του 1821 και του 1829, πληρεξούσια του 1809, έγγραφα με αλληλογραφίες της οικογένειας, προαγωγές των Μαυρομματαίων σε αξιώματα  όπως: επί Παλιγγενεσίας, επί Καποδίστρια και επί  Όθωνα, πιστοποιητικά στρατιωτικών εκδουλεύσεων του 1835, αλλά  και πολλά άλλα έγγραφα προερχόμενα από πρωτογενείς αρχειακές πηγές, θα έχει την δυνατότητα να δει ο αναγνώστης αυτού του βιβλίου, τα  με επιμονή και υπομονή  ανέκδοτα μέχρι στιγμής ιστορικά  στοιχεία  που με πολυετή έρευνα και κόπο συλλέχθηκαν, καταγράφηκαν και παρουσιάζονται στο παρόν πόνημα, απ΄ τον εξ Αρχοντοχωρίου ( Ζάβιτσα ) Ξηρομέρου της  Αιτωλ/νίας  καταγόμενο Νικόλαο Θεοδ. Μήτση .
  
    Το βιβλίο, ήδη, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις "ΗΡΟΔΟΤΟΣ", Μαντζάρου 9, Αθήνα, τηλεφ:  2103626348, www.herodotos.net

   Το παλαιό αρχοντικό των Μαυρομματαίων στην Κατούνα Ξηρομέρου που κατεδαφίστηκε περί τα 1970. 
        Κατά την παράδοση σ΄αυτό το σπίτι φιλοξενήθηκε ο Αλή πασάς των Ιωαννίνων, όπως και ο Αυγουστίνος Καποδίστριας ο τότε πληρεξούσιος Τοποτηρητής του Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και ο Άγγλος περιηγητής William Leake ο οποίος στις 9 Μαρτίου 1809 πέρασε από την Κατούνα Ξηρομέρου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο