Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Αφορολόγητα και ακατάσχετα τα προγράμματα ανέργων - Πως αυξάνονται τα ποσά από το επίδομα παιδιού

Αφορολόγητα και ακατάσχετα «και με το νόμο» θα είναι εφεξής τα ποσά που προκύπτουν από προγράμματα κατάρτισης. Η ρύθμιση αυτή ανοίγει το παράθυρο για το δικαίωμα σε επιδόματα ή ακόμα και σε αύξηση των ποσών που θα λάβουν για παράδειγμα από το νέο επίδομα παιδιού 
Η σχετική διάταξη, προστέθηκε στο νόμο για τη δημιουργία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), που δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τον ΟΓΑ. Ειδικότερα, ορίζεται ότι στο εξής τα επιδόματα που αφορούν την εκπαίδευση ή την επαγγελματική κατάρτιση ανέργων, θα είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα εις χείρας τρίτων ή του Δημοσίου.

Η διάταξη αυτή κρίθηκε απαραίτητο να προστεθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο, επειδή διαπιστώθηκε από το υπουργείο Εργασίας ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπήρχε «κενό νόμου». Αν και δεν είχαν προκύψει ουσιαστικά προβλήματα τέτοιας φύσης, εντούτοις κρίθηκε ότι πρέπει να καλυφθεί νομοθετικά η διαδικασία των προγραμμάτων κατάρτισης για να μην προκύψει μελλοντικά το παραμικρό.
Επιπρόσθετα διαπιστώθηκε όμως ότι υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις πολιτών, που έχαναν έως πέρσι το οικογενειακό επίδομα (από φέτος επίδομα παιδιού) επειδή το ποσό που είχαν λάβει από επίδομα κατάρτισης αποτελούσε μέρος του ετήσιου εισοδήματός τους, αφού αναφερόταν στη φορολογική τους δήλωση. Τώρα πια κάτι τέτοιο δεν θα ισχύει, συνεπώς ανοίγει ο δρόμος για να προκύψουν νέοι δικαιούχοι στη φετινή παροχή επιδομάτων παιδιού που θα πραγματοποιηθεί από τον νεοσύστατο ΟΠΕΚΑ.
Η διάταξη ισχύει από 1.1.2018 και μετά.
 https://www.dikaiologitika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο