Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Αδικαιολόγητη και απαράδεκτη η καθυστέρηση δημοπράτησης και έναρξης κατασκευής του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου, του νέου Δημοτικού Σχολείου - Νηπιαγωγείου ΜΥΤΙΚΑ!

Γράφει ο: κ. Γεώργιος Ν. Πουρνάρας
                     Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

       Το Νοέμβριο του 2016 εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η κατασκευή του κτιρίου του νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα, μαζί με τρία άλλα διδακτήρια της Περιφέρειας (Λύκειο Θέρμου κ.λ.π. δείτε εδώ).
          Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, αυτό θα ξεκινούσε να κατασκευάζεται τον Απρίλιο του 2017 και θα ολοκληρωνόταν τον Οκτώβριο του 2018. Εννοείται ότι το έργο, με εξασφαλισμένες πιστώσεις για την ολοκλήρωση του, ήταν εντελώς ''ώριμο'' από πλευράς μελετών, αδειών κ.λ.π. και το μόνο που απέμενε ήταν η δημοπράτηση και η ανάληψη από εργολάβο............

 
        Δυστυχώς όμως έχει φτάσει Φεβρουάριος του 2018 (σχεδόν ενάμισι χρόνος από την ένταξη του έργου) και το έργο ΔΕΝ έχει ακόμα δημοπρατηθεί. 

          Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Λύκειο Θέρμου, που η ένταξη του έγινε με την ίδια απόφαση (Νοέμβριος του 2016), δημοπρατήθηκε τον Ιούλιο του 2017 και αυτές τις ημέρες υπογράφεται η σύμβαση με τον εργολάβο για να ξεκινήσει το έργο (και εδώ κατά την γνώμη μου καθυστερημένα, αλλά πάντως ανεκτά).
               Ο Δήμος Ξηρομέρου, αντί να αναθέσει την διενέργεια του διαγωνισμού στην έμπειρη υπηρεσία του Δήμου Μεσολογγίου, ολιγωρεί και καθυστερεί αδικαιολόγητα την δημοπράτηση του έργου. Παρά τις οχλήσεις, οι συνεχείς υποσχέσεις του Δημάρχου και της Τεχνικής Υπηρεσίας, μέχρι σήμερα αποδεικνύονται φρούδες και πολύ φοβάμαι ότι το έργο δεν θα ξεκινήσει ούτε μέσα στο 2018.
      Η επίκληση εκ μέρους του Δήμου διαφόρων δικαιολογιών για την καθυστέρηση (αλλαγή νομοθετικού πλαισίου ανάθεσης δημοσίων έργων, φόρτος εργασίας Τεχνικής Υπηρεσίας, κ.λ.π.), επουδενί δεν δικαιολογεί την τεράστια καθυστέρηση έναρξης ενός τόσου σημαντικού έργου για τον Μύτικα.

          Δήμαρχε προχώρα στην άμεση δημοπράτηση του έργου, αναθέτοντας τη διενέργεια του διαγωνισμού στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Μεσολογγίου, που έχουν αυτή την δυνατότητα και εμπειρία. Άλλωστε αυτοί έχουν συντάξει τη μελέτη του έργου και θα αναλάβουν και την επίβλεψη του.
Κάθε περαιτέρω ολιγωρία και καθυστέρηση θα είναι πρόκληση. Ο Δήμος Ξηρομέρου δεν έχει την πολυτέλεια να καθυστερεί το μοναδικό σημαντικό έργο που προβλέπεται να κατασκευαστεί στη διάρκεια αυτής της περιόδου στην επικράτεια του, και μάλιστα με εξασφαλισμένες πιστώσεις για την κατασκευή του.
            Ούτε έχει το δικαίωμα να αδιαφορεί και να ολιγωρεί για ένα έργο που θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους μαθητές του Μύτικα, που στερούνται των υπηρεσιών ενός σύγχρονου Δημοτικού Σχολείου αλλά και Νηπιαγωγείου.
          Η ευθύνη σας είναι τεράστια, το έργο πρέπει να ανατεθεί άμεσα και να ολοκληρωθεί το συντομότερο!

Θέση ανέγερσης νέου κτιρίου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο