Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ: Μαρτύριο χωρίς τέλος για τον αυτοκινητόδρομο ΑΚΤΙΟ -ΑΜΒΡΑΚΙΑ

              Μαρτύριο χωρίς τέλος… ζουν οι κάτοικοι στη Δυτική Ελλάδα. Τα έργα για την κατασκευή του οδικού άξονα Ακτίου Αμβρακίας, που ξεκίνησαν το 2009 με προοπτική να έχει ολοκληρωθεί το 2013 κι ενώ βρισκόμαστε στο 2018, είναι άγνωστο, πότε και πως θα τελειώσουν. Το έργο που αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των Αιτωλοακαρνάνων και των γειτονικών νομών ακόμα καρκινοβατεί και δεν ολοκληρώνεται
      Το υπουργείο απο ότι φαίνεται καταλήγει στην επιλογή της εργολαβίας-«σκούπας» και μάλιστα σύντομα, αφού εξαντλήθηκαν όλες οι προθεσμίες για τη συνέχιση των σημερινών εργολαβιών, όμως επιτρέψτε μου να έχω τις ενστάσεις μου όσον αφορά το γεγονός των καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση του έργου.
       Έχουν περάσει 3 χρόνια απραξίας και αρχίζουμε από την αρχή. Ακόμα και να τρέξει η τρέξει η σκούπα-εργολαβία μιλάμε για εγκατάσταση εργολάβου το 2020 και βάλε... Ας ελπίσουμε να διαψευσθώ.
        Ένας φίλος, που έχει εμπειρία υποθέσεων σε θέματα εργολαβιών και διαγωνισμών με ενημέρωσε και μου γράφει: 
       "Κύριε Νικάκη, όπως ξέρετε από τη στιγμή που θα μπει στο σύστημα ο διαγωνισμός κάποιου έργου και δεν έχει λάθη θελει τουλάχιστον 32 ημέρες προθεσμία. 
     Μετά από αυτό θέλει περίπου 80 ημέρες να ανοιχθούν οι προσφορές (χωρίς τις ενστάσεις) για να κατοχυρωθεί το αποτέλεσμα. Ακολούθως θελει 90 περίπου ή και παραπανω ημέρες στο ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ συνέδριο να εγκριθεί η σύμβαση. Μετά θέλει ένα μήνα να έρθει ο ανάδοχος να υπογράψει. 
        Αυτά μας κάνουν ελάχιστο 9 μήνες αν πάνε όλα καλά. Αν έχουμε και ενστάσεις θα φάμε πάνω από δυο χρονια. Μιλάμε για εγκατάσταση εργολάβου στον οδικό άξονα Ακτίου Αμβρακίας το 2020 και βάλε..."...

**************
Συνάντηση με τον Δημήτρη Νικάκη, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου


          Χθες παρέα με τον δραστήριο συνεργάτη Σταύρο Πάτση απο τη Βόνιτσα, επισκεφτήκαμε τον Δημήτρη Νικάκη, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου...............



         Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τον ενημέρωσα για τη στασιμότητα των εργασιών και την εργολαβία -σκούπα στον οδικό άξονα Ακτιο Αμβρακία, που είναι ένα έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, καθώς αναμένεται να μειώσει αισθητά τις αποστάσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τις πόλεις της Λευκάδας, της Πρέβεζας, της Ηγουμενίτσας, της Βόνιτσας και της Αμφιλοχίας, ενώ ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί το αεροδρόμιο του Ακτίου και θα επιτελέσει επιτέλους το ρόλο του ως πυρήνα τουριστικής και κοινωνικοοικονομικής υποδομής.
          Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα με παρόντες πολλούς δικηγόρους και επιβεβαιώθηκε η θέληση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του να ενισχύσει στις συναντήσεις του με θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου. 
************
Ας διαβάσουμε τι γράφει σήμερα ο Νίκος Καραγιάννης, στο ypodomes:

Αντίστροφη μέτρηση για την εργολαβία-σκούπα της Αμβρακίας Οδού

       Η αντίστροφη μέτρηση για την εργολαβία-σκούπα του αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία έχει ήδη ξεκινήσει.                               Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com αυτή την εποχή κλείνουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για να ενταχθεί η εργολαβία-σκούπα στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Στην ουσία το έργο είναι ήδη χαρακτηρισμένο ως phasing (δηλαδή έχει ήδη τραβήξει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013) ενώ είναι ήδη ενάριθμο.
             Η ένταξη της εργολαβίας-σκούπας αναμένεται μέσα στον Μάρτιο και γίνεται προσπάθεια για δημοπράτηση του έργου από το Υπουργείο Υποδομών τον ίδιο μήνα. Μεγάλος στόχος είναι να πραγματοποιηθεί η σχετική δημοπρασία μέχρι τον Μάιο και το Φθινόπωρο να έχει υπάρξει ανάδοχος που θα εγκατασταθεί στο έργο.
       Το αντικείμενο που θα αναλάβει είναι λίγο-πολύ γνωστό. Περίπου 7χλμ από την πρώτη εργολαβία (που έχει συνολικά 22χλμ) και όλο το υπόλοιπο αντικείμενο από το 22οχλμ μέχρι το 48χλμ.
            Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 155 εκατ.ευρώ (το ποσό συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ) και η ολοκλήρωση του έργου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα είναι τμηματική, καθώς θα δοθεί προτεραιότητα στα τελευταία 14χλμ με αποκλειστική προθεσμία που είναι πολύ προχωρημένα και θα αποτελέσουν την λεγόμενη "δυτική παράκαμψη Αμφιλοχίας". Προαίρεση με το ποσό των 7 εκατ.ευρώ περίπου θα είναι τα περίφημα 400 "ορφανά μέτρα" που θα συνδέσουν την Αμβρακία Οδό με την Ιόνια Οδό στο νότιο άκρο της λίμνης Αμβρακίας.
            Ο διαγωνισμός είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τραβήξει το βλέμμα όλων των μεγάλων τεχνικών λόγω του μεγάλου του προϋπολογισμού και ακόμα μία μεγάλη μάχη θα λάβει χώρα το επόμενο διάστημα. Οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου 3 χρόνια με πιθανότερη την πλήρη ολοκλήρωση του στα τέλη του 2021.
          Νωρίτερα μέχρι το 2019 θα έχουν αποδοθεί 15χλμ της λεγόμενης παράκαμψης Βόνιτσας, ενώ ίσως πριν το τέλος του 2019 να έχει λειτουργήσει και η παράκαμψη Αμφιλοχίας.

Ο ΑΚΤΩΡ ΣΤΗΝ 1Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ
Οι εξελίξεις τρέχουν όμως στο θέμα της Αμβρακίας Οδού. Στην πρώτη εργολαβία έχουμε υποκατάσταση της ΑΕΓΕΚ από την ΑΚΤΩΡ, που θα κληθεί να ολοκληρώσει τα έργα μέχρι το 2019, οι εργολαβίες 3 και 4 ολοκληρώνονται ενώ και η 2η εργολαβία φτάνει στο τέλος της χωρίς να αποδοθεί κάποιο τμήμα.
      Η Αμβρακία Οδός έχει αποτελέσει ακόμα ένα πολύπαθο έργο που σχεδιάστηκε την προηγούμενη δεκαετία, δημοπρατήθηκε το 2009, συμβασιοποιήθηκε το 2010 όμως 8 χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί και λειτουργήσει ούτε 1 χιλιόμετρο.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

1 σχόλιο:

  1. Ούτε ένταξη δεν έχει στο προγραμμα 2014-2020
    Φαντάσου η ένταξη να καθυστερήσει πάνω από 6 μήνες αφού δεν έχουν έτοιμα ούτε τεχνικά δελτία ούτε μελέτες
    Επιπλέον δεν έχει γινει η οριστική επιμέτρηση στις εργασίες που έχουν εκτελεστεί!
    Πιστεύω οτι η δημοπράτηση θα γινει το 2019
    Και η εγκατάσταση του εργολάβου τέλος του 2020 η δε ολοκλήρωση του έργου θα γινει μαζι με τη γραμμή 4 του μέτρο το 2026
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ & Καλα κρασιά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο