Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Αυξάνονται οι καταγγελίες για «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ


«Βροχή» παραπόνων στο ΙΝΚΑ
Αυξάνονται οι καταγγελίες για «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ
Διπλάσιες οι χρεώσεις προς τρίτους



Για φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και για «εκκαθαριστικά» των εκατοντάδων ευρώ που καταφθάνουν, διαμαρτύρονται τελευταία δεκάδες Αγρινιώτες καταναλωτές, παρότι η χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρώ/Kwh, δεν έχει μεταβληθεί. Αυτό, ωστόσο, δεν καλύπτει το γεγονός ότι οι λογαριασμοί είναι επιβαρημένοι με σωρεία άλλων χρεώσεων και φόρων, με αποτέλεσμα το τελικό ποσό να είναι υψηλότερο, ενώ η χρέωση ενέργειας δεν αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο.
Το 42% ενός λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι φόροι και τέλη, το 4% αφορά στη χρέωση για τα δίκτυα και το 56% είναι το έσοδο των εταιρειών προμήθειας, σύμφωνα με μελέτη των οίκων Ipsos, London Economics και Deloitte για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκε πρόσφατα και καλύπτει την περίοδο 2010-2015. Οι έξτρα χρεώσεις έγιναν πολύ πιο εμφανείς στους νέους αναλυτικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ, που έδωσαν στον καταναλωτή την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει τι και πόσα πληρώνει για τους φόρους, τα τέλη, υπέρ του Δήμου, της ΕΡΤ και μία σειρά από άλλες χρεώσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι πάντως σχετικές με την ηλεκτρική ενέργεια.
Αύξηση – ρεκόρ 157% στις χρεώσεις ρεύματος την τελευταία 10ετία
Πρόκειται για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού με τα έσοδα να προορίζονται για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα, τις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) που είναι και η μεγαλύτερη από τις σχετικές δαπάνες και αφορά στην κάλυψη της διαφοράς κόστους παραγωγής ρεύματος μεταξύ του φθηνότερου ηπειρωτικού συστήματος και του ακριβότερου μη διασυνδεδεμένου στα νησιά, όπου χρησιμοποιείται πετρέλαιο για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και στην κάλυψη του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) της ΔΕΗ κλπ. Τέλος υπάρχει και το ΕΤΜΕΑΡ για τη κάλυψη του κόστους των ΑΠΕ, το οποίο είναι υψηλότερο σε σχέση με το ρεύμα που παράγεται από συμβατικά καύσιμα.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα και η αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης είχε ως αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να στραφούν στον ηλεκτρισμό για να ζεσταθούν. Η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας όμως φέρνει αύξηση και σε όλες τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό είναι ένα επιπλέον δεδομένο που πρέπει να καταγραφεί.
Παρότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα δεν είναι οι υψηλότερες της Ευρώπης, οι μεγάλες αυξήσεις των προηγούμενων ετών, σε συνδυασμό με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τους φόρους έχουν επιβαρύνει υπέρμετρα τους λογαριασμούς.
                                                 O Γιώργος Λεχουρίτης Πρόεδρος ΙΝΚΑ

Δέκτης έντονων παραπόνων από δεκάδες Αγρινιώτες καταναλωτές έχει γίνει και το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) με τους πολίτες να καταγγέλλουν ότι το ποσό είναι διπλάσιο για λοιπές – επιπλέον χρεώσεις από το «καθαρό» ποσό κατανάλωσης ρεύματος. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε μιλώντας για το θέμα στη «Σ» και ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης, ο οποίος εκτός των άλλων θέτει μέσω ερωτήματος και μία άλλη διάσταση. «Σε ποιο ταμείο πηγαίνουν τα χρήματα των λοιπών χρεώσεων;» αναρωτιέται. Το θέμα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε χιλιάδες καταναλωτές ανά τη χώρα κι’ όλα αυτά λίγες ημέρες πριν την εορταστική περίοδο του Πάσχα, κατά την οποία ούτως ή άλλως οι Έλληνες καταναλωτές θα περάσουν με μεγάλες δυσκολίες.
Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο