Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Ένα απίστευτο βίντεο του 1927 μέσα στη Σπιναλόγκα!- Πώς καταγράφηκε η ζωή στο νησί κατά την επίσκεψη ενός Γάλλου Νομπελίστα (βίντεο)

Ένα πραγματικά απίστευτο ντοκουμέντο από τη Σπιναλόγκα, με γυρίσματα πάνω στο νησί και ανάμεσα στους ασθενείς (τεράστιας σημασίας γεγονός για τα δεδομένα της εποχής όταν οι λεπροί ήταν σε απόλυτη απομόνωση), παρουσιάζουμε στη συνέχεια. Πρόκειται για ένα φιλμ 2′.21» που τράβηξε Γάλλος κινηματογραφιστής ο οποίος βρέθηκε στο νησί τον Σεπτέμβριο του 1927, κατά την επίσκεψη ενός Γάλλου Νομπελίστα γιατρού, του Charles Nicolle, ενός από τους πιο γνωστούς επιστήμονες της εποχής, πρωτοπόρου στην έρευνα για την αντιμετώπιση της νόσου. Ο Nicolle επισκέφτηκε με άλλους γιατρούς τη Σπιναλόγκα, εξέτασε και συνομίλησε με τους ασθενείς.


Η επίσκεψη έγινε με την πρωτοβουλία του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος χρηματοδότησε τόσο ιδιωτικά όσο και ως πρωθυπουργός τις προσπάθειες για να βελτιωθεί η ζωή των ασθενών σε συνεργασία με τον γιατρό από τη Σητεία και στη συνέχεια γερουσιαστή, Μιχαήλ Καταπότη, ο οποίος εξέδωσε και το ιστορικό περιοδικό «Μύσων».Το ενδιαφέρον του Βενιζέλου, είτε τις περιόδους που ήταν κυβερνήτης της Ελλάδας (μέχρι το 1920, αλλά και αργότερα, από το 1928) οδήγησε πολλούς επιφανείς γιατρούς της εποχής να επισκεφτούν τη Σπιναλόγκα και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και θεραπείας ή ακόμη και τη μεταστέγαση του λεπροκομείου. Ένας από αυτούς ήταν ο Γάλλος Νομπελίστας. Ο Νικόλ, διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ της Τύνιδας, είχε επισκεφτεί το νησί και συνέταξε έκθεση την οποία δημοσίευσε στη γαλλική επιθεώρηση «Illustration» ένα χρόνο αργότερα, στις 24 Νοεμβρίου 1928. Ο Νικόλ είχε μεταβεί στη Σπιναλόγκα μαζί με τον Γ. Μπλαν, διευθυντή του Ινστιτούτου Παστέρ στην Αθήνα, τον συνεργάτη του μικροβιολόγο Καμινόπετρο, τον γιατρό Ε. Περάκη, τον Μιχ. Καταπότη και άλλους.
 www.candianews.gr


2 σχόλια:

  1. Δημητρα Αναγνωστάκη29 Απριλίου 2017 στις 10:11 μ.μ.

    Είστε πολύ ψαγμενο blog μπράβο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οποιος εχει παρακολουθησει και την σειρα που προβληθηκε στην τηλεοραση βλεπει πραγματικα ποσο δυσκολα περασαν αυτοι οι ανθρωποι. Μη εχοντας πολλες φορες ακομη και το φαγητο. Βεβαια στην πραγματικοτητα ηταν ακομη πιο δυσκολα απο οτι παρουσιαζονται στη σειρα. Εκει μας πανε και τωρα. Να ψαχνουμε τα φαρμακα για τις αρρωστιες και να μη τα βρισκουμε, οποτε ο καθενας στη μοιρα του, οπως τοτε. Ερχονται φτωχιες. Μηπως να επαγρυπνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο