Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Απολυτήριο-«εισιτήριο» για τα ΑΕΙ

Με «εισιτήριο» το απολυτήριο Λυκείου θα γίνεται η εισαγωγή στα πανεπιστήμια, εντός της επόμενης τριετίας. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου από το βήμα της Βουλής, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το σημερινό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων «απαράδεκτο».

Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε πως «πρέπει να αποδραματοποιηθούν οι εξετάσεις». Είναι αδιάβλητες, είπε, «αλλά δεν έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα. Επιτυγχάνει μόνο όποιος τα έχει »μάθει απέξω»». Και πρόσθεσε: «Τυραννιόνται τα παιδιά. Είναι απαράδεκτο σύστημα». Σύμφωνα με τον ίδιο, από το σημερινό σύστημα «πρέπει να κρατήσουμε τα καλά που είναι το αδιάβλητο της διαδικασίας και να δούμε πώς σιγά-σιγά θα εισάγονται στα πανεπιστήμια με βαθμό απολυτηρίου». Διευκρίνισε ότι η εισαγωγή με τον βαθμό του απολυτηρίου δεν μπορεί να ισχύσει από τη νέα σχολική χρονιά και έκανε λόγο για ορίζοντα τριετίας.
Έθεσε ωστόσο ως προϋπόθεση την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού προσωπικού, με τη σύνταξη και εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Αξιολόγησης σχολικών μονάδων και διαμόρφωσης εκπαιδευτικού προσωπικού.
Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε ότι σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τη συγκρότηση επιτροπής για τα οικονομικά της εκπαίδευσης στην οποία θα μετέχουν εμπειρογνώμονες που έχουν προτείνει όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην ΚΚΕ και Χ.Α.. Έργο της επιτροπής θα είναι «η μελέτη των οικονομικών της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα κλείσει η ψαλίδα ως προς τις ανελαστικές δαπάνες. Έως τον Ιούνιο ελπίζουμε να έχουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα», σημείωσε.
Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός στην εφαρμογή του προγράμματος της Θεματικής Εβδομάδας. Όπως είπε, «κανένας γονέας δεν μπορεί να αποσύρει τα παιδιά του από τη θεματική εβδομάδα».
«Το πρόγραμμα της Θεματικής Εβδομάδας το είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη ηγεσία. Θα γίνει στα γυμνάσια και είναι υποχρεωτικότατο να γίνει. Η μια εβδομάδα δίνει τεράστια ευελιξία στον σύλλογο καθηγητών. Όμως, κανένας γονέας δεν θα μπορεί να αποσύρει τα παιδιά του. Έχουμε εξαιρετικές ενδείξεις από τους εκπαιδευτικούς που έχουν πάρει το πρόγραμμα στην πλάτη τους. Να προσέχουν ορισμένοι που αντιδρούν να μην ταυτιστούν με αντιδράσεις και με ‘στρατόπεδα’ που δεν θα ήθελαν να εμπλακούν», τόνισε χαρακτηριστικά. Και διευκρίνισε ότι «η θεματική εβδομάδα έχει θέματα διατροφής, εθισμού – όχι μόνο ναρκωτικών αλλά ίντερνετ και θέματα σχέσεων ανάμεσα στα φύλα. Ορισμένοι φοβούνται και τρέμουν στο να μπορέσουμε να συζητήσουμε θέματα που όλη η κοινωνία τα συζητά και είναι καθεστώς σε όλο τον κόσμο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Θεματική Εβδομάδα έχει αντιδράσει και η ΟΛΜΕ σύμφωνα με την οποία υπάρχουν καταγγελίες για κομματικές οργανώσεις γυναικών που επιθυμούν να «μπουν» στα σχολεία και να μιλήσουν για θέματα επί παραδείγματι κατά της βίας των γυναικών. Σε κάποια σχολεία, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, ήδη κάποιες ΜΚΟ έχουν ζητήσει να συμμετάσχουν για ενημέρωση, επικαλούμενες εμπειρία σε σχετικά ζητήματα.
Η διδασκαλία της Αντιγόνης
«Η Αριστερά προσπαθεί να εκσυγχρονίσει και να φέρει στο προσκήνιο τη μαγεία των αρχαίων κειμένων», υποστήριξε ο κ. Γαβρόγλου, επιχειρώντας να αποκρούσει τις πληροφορίες για κατάργηση της διδασκαλίας της «Αντιγόνης» στα σχολεία.
«Το θέμα της Αντιγόνης που έχει πάρει δημοσιότητα είναι θέμα που κατασκεύασαν κάποιοι που νομίζουν ότι είναι ιδιοκτήτες των αρχαίων κειμένων», τόνισε, για να προσθέσει «έχουν ενοχληθεί επειδή η Αριστερά προσπαθεί να εκσυγχρονίσει και να φέρει στο προσκήνιο τη μαγεία αρχαίων κειμένων. Αυτή η απαράδεκτη κατασκευασμένη υπόθεση είναι από άτομα που τα διακρίνει το παλιομοδίτικο ύφος που απομακρύνει τους μαθητές από τα αρχαία ελληνικά».
Ο υπουργός υπογράμμισε πως «η κυβέρνησή μας θέλει να διεκδικήσει αυτό το υπέροχο παρελθόν» και υποστήριξε ότι «τα ψεύδη και οι κατασκευασμένες ειδήσεις πρέπει να σταματήσουν και πρέπει να δούμε πως οι μαθητές θα προσεγγίσουν το βάθος της αρχαίας γραμματείας».
Στο μεταξύ, επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα αναγορευθεί ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνει προσφώνηση από τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Κ. Δημόπουλο. Παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου από τον αναπληρωτή πρύτανη Οικονομικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Νικόλαο Θ. Μυλωνά.
«Τυραννία»
Ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε πως «πρέπει να αποδραματοποιηθούν οι εξετάσεις». Είναι αδιάβλητες, είπε, «αλλά δεν έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα. Επιτυγχάνει μόνο όποιος τα έχει »μάθει απέξω»». Και πρόσθεσε: «Τυραννιόνται τα παιδιά. Είναι απαράδεκτο σύστημα».
Αξιολόγηση
Διευκρίνισε ότι η εισαγωγή με τον βαθμό του απολυτηρίου δεν μπορεί να ισχύσει από τη νέα σχολική χρονιά και έκανε λόγο για ορίζοντα τριετίας. Έθε- σε ωστόσο ως προ- υπόθεση την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού προσωπικού, με τη σύνταξη και εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Αξιολόγησης σχολικών μονά- δων και διαμόρφωσης εκπαιδευτικού προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο