Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Ημερίδα για την καλλιέργεια της ελιάς στην Ματαράγκα

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20  Φεβρουαρίου 2017 η ημερίδα με θέμα: «Η καλλιέργεια της ελιάς, ποιοτική παραγωγή και προοπτικές» στη Τοπική Κοινότητα Ματαράγκας. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Δήμο Αγρινίου σε συνεργασία με τον  Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου και Ναυπακτίας «Η Ένωση» στο πλαίσιο των ευρύτερων ενημερωτικών δράσεων  του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής.

Τα θέματα εισηγήθηκαν ο κ. Γεώργιος Μελιάδης Αντιδήμαρχος  Αγρινίου,  η κ. Βασιλική Καραπαπά Γεωπόνος Προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου,  ο κ. Πάνος Στούπας Γεωπόνος και  Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου, ο κ. Παναγιώτης Κανάτας Γεωπόνος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, και η κ.  Βάσω Ψηλού  Γεωπόνος με ειδίκευση στην Οργανοληπτική Αξιολόγηση ελαιολάδου από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.
Στην εισήγησή του ο κ. Μελιάδης ευχαρίστησε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου και Ναυπακτίας « Η Ένωση»  για την άψογη συνεργασία καθώς και όλους για την συμμετοχή τους και ανέφερε χαρακτηριστικά: «ως αρμόδιοι φορείς είμαστε κοντά στον αγρότη επιδιώκοντας να προσεγγίσουμε τις καλλιέργειες της περιοχής μας και να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα το ελαιόλαδο από την τοπική ποικιλία Κουτσουρελιά. Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε αισιόδοξοι και να κατανοήσουμε ότι με συνέργειες και καλή διάθεση συνεχίζουμε μια  προσπάθεια που είμαι σίγουρος για τα θετικά αποτελέσματά της».
Ο κ. Μελιάδης αναφέρθηκε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και  ανέλυσε όλους τους παράγοντες της διαδικασίας παραγωγής εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που επηρεάζουν την ορθή παραγωγή του από τη συγκομιδή έως την έκθλιψη και συντήρηση. Η κ Βασιλική Καραπαπά αναφέρθηκε στο γλοιοσπόριο της ελιάς, ένα σοβαρό φυτοπαθολογικό πρόβλημα της καλλιέργειας, το οποίο επέφερε σημαντικότατες οικονομικές ζημιές στην περιοχή του Αγρινίου την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Ο κ. Στούπας αναφέρθηκε στην ορθή λίπανση της ελιάς και ιδιαίτερα στις αναλύσεις εδάφους και φύλλων για μια σωστή αγωγή λίπανσης. Η οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου έγινε από την κ. Βασιλική Ψηλού. Οι συμμετέχοντες γνώρισαν το ποιοτικό ελαιόλαδο με θεωρητικό και πρακτικό τρόπο δοκιμάζοντας διάφορους τύπους ελαιολάδου συμπεριλαμβανομένου και ελαιολάδου από κουτσουρελιά. Αρχικά, τους παρουσιάστηκε ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η οργανοληπτική αξιολόγηση και ενημερώθηκαν για τις θετικές και αρνητικές ιδιότητες του ελαιολάδου και της ελιάς. Πιο συγκεκριμένα, για το ελαιόλαδο, τους δόθηκε να μυρίσουν βασικά ελαττώματα όπως ατροχάδο, ταγγό και μούχλα και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από διάφορες ποικιλίες ελαιολάδου για να κατανοήσουν και στην πράξη τις θετικές ιδιότητες που είναι το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο. Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση. 
Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου Ανδρέας Καλαμπαλίκης  και οι  πρόεδροι Βασίλειος Γκρέκας, Ζωή Χαραλάμπους,  Κων/νος Πανίτσας, Αθανάσιος Μαγγίνας και Δημήτριος Κατσιμάρδος. Επίσης παρευρέθηκαν ο Γεν.Γραμ.του Δήμου Αγρινίου Δημήτριος Τζιώλης, ο Δ/ντης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου και Ναυπακτίας Σπύρος Μιχαλόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγρινίου Γιάννης Φαρμάκης και Γιάννης Βασιλείου και Θέρμου Γεώργιος Κοντογιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο