Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Πανελλήνιες 2017: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τις δηλώσεις

Από τις 6 έως τις 21 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια και από τις 7 έως τις 19 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια θα λάβουν χώρα οι φετινές πανελλήνιες 2017, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας. Όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, θα γίνουν μετά τις απολυτήριες εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου (11-26/5). Οι πανελλαδικές του 2017 θα διενεργηθούν αποκλειστικά με το λεγόμενο “Νέο Σύστημα” – εφαρμόστηκε παράλληλα με το “Παλιό Σύστημα” πέρυσι, που φέτος δεν θα ισχύσει.

 Οι αιτήσεις – δηλώσεις συμμετοχής γίνονται αποκλειστικά μέχρι τις 2 Μαρτίου από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του. Η ΟΛΜΕ ζήτησε παράταση των δηλώσεων έως τις 10 Μαρτίου, λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας, ωστόσο δεν αναμένεται να εγκριθεί το αίτημα.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τις δηλώσεις
* Οι μαθητές υποβάλλουν την αίτηση – δήλωση στο λύκειό τους (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ ημερήσιο, ΕΠΑΛ εσπερινό) χωρίς δικαιολογητικά, ενώ οι απόφοιτοι [ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΛ του ν.4186/2013, ΓΕΛ με πτυχίο ειδικότητας ΕΠΑΛ του ν. 4186/2013, Β’ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ, Ναυτικών Λυκείων, ΕΠΛ (Τμημάτων Ειδίκευσης), πτυχίου και απολυτηρίου ΕΠΑΛ (Ομάδα Α’ ή Β’) του Ν.3475/2006] καταθέτουν υποχρεωτικά ευκρινές φωτοαντίγραφο του τίτλου απόλυσης του αντίστοιχου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
* Απαραίτητη είναι η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου
* Για τα ΓΕΛ οι μαθητές δηλώνουν υποχρεωτικά την Ομάδα Προσανατολισμού που ήδη έχουν επιλέξει και παρακολουθούν, το τέταρτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά για να έχουν πρόσβαση σε ένα Επιστημονικό Πεδίο, και αν θέλουν το πέμπτο μάθημα, για να έχουν πρόσβαση σε δύο Επιστημονικά Πεδία.
* Οι απόφοιτοι ΓΕΛ (που διεκδικούν εισαγωγή με το 10% των θέσεων) μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα οποιασδήποτε Ομάδας Προσανατολισμού.
* Για τα ΕΠΑΛ οι υποψήφιοι επιλέγουν αν θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις διεκδικώντας το κοινό ειδικό ποσοστό θέσεων ΕΠΑΛ στις Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις ΑΣΤΕ, στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, στη Σχολή Αστυφυλάκων, στη Σχολή Πυροσβεστών και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού
– ή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ για εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων των ΤΕΙ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, διεκδικώντας ξεχωριστό ποσοστό θέσεων.
* Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων – πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), αν δεν συμμετέχουν στις πανελλαδικές, θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.
Σχολές και τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα
– Βαθμολογική βάση του 10 με άριστα το 20
– ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ και ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Γραφιστικής [εισαγωγική κατεύθυνση Γραφιστικής], Γραφιστικής [εισαγωγική κατεύθυνση Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών], Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, Τεχνολόγων Περιβάλλοντος ΤΕ (Ζάκυνθος) [εισαγωγική κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΤΕ], Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης.
– ΑΡΜΟΝΙΑ και ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ: Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Μουσικών Σπουδών.
– Ειδικό μάθημα της αντίστοιχης με την κατεύθυνση ξένης γλώσσας: Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας.
– ΑΓΓΛΙΚΑ: Ναυτιλιακών Σπουδών, για το οποίο εξετάζεται το ειδικό μάθημα «Α».
– ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ (δύο από τα τρία): Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
– ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΙΤΑΛΙΚΑ (ένα από όλα): Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού, Διοίκησης Επιχειρήσεων – εισαγωγική κατεύθυνση Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ).
dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο