Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Γράφει η Σπυριδούλα Ζερβούλη* 

         Σε ένα κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα, όπως είναι αυτός που ζούμε σήμερα, τα παιδιά θα βρεθούν αντιμέτωπα με πολλές προκλήσεις και θα χρειαστούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους να ανταπεξέλθουν. 
     Για να αντιμετωπίσουν το απροσδόκητο και για να εξελίξουν τη τωρινή τους σκέψη σε νέες καταστάσεις, για να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες με νέους τρόπους που εφαρμόζονται, για να μάθουν να κατανοούν τη θέση των άλλων ανθρώπων, για να αλλάξουν και να διαχειριστούν το κόσμο τους, η φαντασία και η δημιουργική σκέψη θα κριθούν απαραίτητες.........



     Πολλά παιδιά ξοδεύουν ώρες στον υπολογιστή, στη τηλεόραση και σε βιντεοπαιχνίδια, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν σε έναν κόσμο που κάποιος άλλος έχει δημιουργήσει γι' αυτούς, αντί να έχουν το χώρο και το χρόνο να ονειρευτούν το δικό τους. 

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ 
       Ο τρόπος για να βοηθήσουμε τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους είναι να τους παρέχουμε ευκαιρίες να την αναπτύξουν. Οι ευκαιρίες αυτές βρίσκονται μέσα στο παιχνίδι με χρώματα, με το σχέδιο, με πλαστελίνες και με κατασκευές
     Οταν τα παιδιά τρέχουν έξω στη φύση, όταν πηδούν σε λακκούβες με νερά, όταν κυλιούνται στην άμμο, στη λάσπη, όταν προσποιούνται πως είναι πουλιά και πετούν, τότε αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη να ανακαλύψουν νέους κόσμους και εμπειρίες. 
     Οι αφηγήσεις, τα παραμύθια και οι ιστορίες είναι επίσης σημαντικά ερεθίσματα που βοηθούν στην ανάπτυξη τη φαντασία των παιδιών. Οι γονείς καλό είναι να κρατούν τα παιδιά μακριά από τις οθόνες έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τις δικές τους εικόνες. 

      ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ, ΠΙΟ ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. 
    Η ΕΜΦΥΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΑΙ ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ ,ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΝ ΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΟ ΤΡΟΠΟ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΟΣΜΟ!!

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ο Αϊνστάιν είπε πως η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση)

(*Η Σπυριδούλα Ζερβούλη διατηρεί εργαστήρι Ζωγραφικής στην Πάλαιρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο