Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2026

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ !

Απόβλητα και παράνομη χωματερή απειλούν Περιβάλλον και Υγεία των Κατοίκων

 



Γράφει-Σχολιάζει

 

Ο Θωμάς  Μπαρμπαρούσης

 

Ο Γερομπόρος- ο ξεροπόταμος του Ξηρομέρου- η κοίτη του οποίου ξεκινάει ανάμεσα από Μαχαιρά και Σκουρτού , διασχίζει την πεδιάδα της Χυσοβίτσας και καταλήγει στον Άγιο Δημήτριο-έχει γίνει  αποδέκτης λυμάτων, τα οποία σε κάποιο σημείο λιμνάζουν και τον έχουν καταστήσει πισίνα  των αγριογούρουνων!....

Κάτοικοι από τα γύρω χωριά μου επισήμαναν το πρόβλημα και , ταυτόχρονα με μετέφεραν στο επίμαχο σημείο, ώστε να έχω ιδίαν αντίληψη της τριτοκοσμικής, πράγματι, κατάστασης.

Δεν πίστευα στα μάτια μου σε αυτό που αντίκρισα, ενώ παρέμεινα στο σημείο μετά δυσκολίας και για όσο χρονικό διάστημα απαιτούνταν να τραβήξω τις απαραίτητες φωτογραφίες.

Μια απόκοσμη μαυρίλα, με πατημασιές αγριογούρουνων τα οποία απολαμβάνουν εκεί το μπάνιο τους και τρέφονται από αυτά τα λύματα.

Στη  συνέχεια καταλήγουν στα τραπέζια φαγητού απειλώντας σοβαρά την υγεία  των ντόπιων, πολλοί από τους οποίους δείχνουν παντελώς ανυποψίαστοι.

Πώς, και από που προέρχονται  τα απόβλητα και , εν συνεχεία, χύνονται στο συγκεκριμένο σημείο ;

Κάποιοι γνωρίζουν πολύ καλά την ‘’πηγή του κακού’’ και κάποιοι άλλοι όχι.

Το απολύτως βέβαιον είναι ότι πλήρη και ολοκληρωμένη γνώση  έχει ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαχαιράς, ενδεχομένως και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Χρυσοβίτσας, Σκουρτούς και Αγραμπέλων.

Άραγε , ο Δήμος Ξηρομέρου γνωρίζει κάτι και το αποσιωπά, ή έχει παντελή άγνοια ; Έχει ενημερωθεί η Δημοτική Αρχή από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μαχαιράς, ή οι πάντες γνωρίζουν  αλλά σιωπούν για λόγους ευνόητους;

Τι ακριβώς συμβαίνει, δεν το γνωρίζουμε.

 

Και χωματερή ....

 

Και σαν να μην έφτανε αυτή η συμφορά, λίγα μέτρα από το συγκεκριμένο σημείο –περί τα εκατό μέτρα- δημιουργήθηκε και λειτουργεί, ακόμη και σήμερα- καθώς φαίνεται- παράνομη χωματερή της Μαχαιράς.

Διάφορα άχρηστα αντικείμενα, όπως έπιπλα, στρώματα, καρέκλες, τραπέζια , ρούχα και κάθε λογής άχρηστο αντικείμενο εναποτίθεται στο σημείο, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση, σε όσους τύχει να περάσουν από την περιοχή.

Πέρα, όμως, από το θέμα αισθητικής, υφίσταται τεράστιος κίνδυνος πυρκαγιάς, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καθότι τα απορρίμματα είναι εύφλεκτα, υπό συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών.

Προφανώς δε μπορεί να υποβιβασθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης νόσου, αφού η χωματερή βρίθει τρωκτικών.

Τα γνωρίζει όλα αυτά ο Δήμαρχος και οι αρμόδιες Υπηρεσία Καθαριότητας ; Και εάν όχι, τώρα που τα πληροφορείται, τι πρόκειται να κάνει ;

Τα γνωρίζουν όλα αυτά οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μαχαιράς , Χρυσοβίτσας κλπ, και εάν όχι τι πρόκειται να κάνουν τώρα, που πληροφορούνται ‘’τα καθέκαστα’’ ;

Και για του λόγου το αληθές, δημοσιοποιούμε πλήθος επίμαχων και χαρακτηριστικών φωτογραφιών.

Αναμένουμε....

 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο