Με την πρόσφατη κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.), στο τμήμα Χανιά-Ηράκλειο, με τον ν. 5204/2025, υλοποιείται ένα πάγιο αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, ένα ζήτημα το οποίο είχε τεθεί επανειλημμένα στο πλαίσιο πληθώρας παρεμβάσεων της Αρχής, τόσο προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσο και τους Παραχωρησιούχους....
Συγκεκριμένα, στη σύμβαση παραχώρησης προβλέπεται ρητά ότι εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής διοδίων τα «επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε άτομα με αναπηρία (Α.Μ.Α.) και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από αυτά ή για τη μεταφορά των ατόμων αυτών», καθώς και τα «επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε αναπήρους πολέμου βαρειάς αναπηρίας εφόσον […] κρίνονται απαραίτητα για τη μετακίνησή τους και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από αυτούς».
Για την πρώτη περίπτωση, περαιτέρω προβλέπεται ότι «τα οχήματα πρέπει να φέρουν σε εμφανές σημείο το Δελτίο Στάθμευσης Οχημάτων των Ατόμων με Αναπηρίες (ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ Α.Μ.Α.) […] ή εναλλακτικά οι κύριοι των οχημάτων αυτών (να) διαθέτουν Κάρτα Αναπηρίας ως εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 102 έπ. του ν. 4961/2022 […]».
Η Αρχή είχε επανειλημμένα τονίσει ότι το Δελτίο Στάθμευσης, το οποίο κατά κύριο λόγο μέχρι τώρα απαιτούνταν ως δικαιολογητικό για την ατελή διέλευση, αφενός συνδέει το δικαιούχο άτομο με αναπηρία με συγκεκριμένο όχημα, συνεπώς περιορίζει το δικαίωμα μετακίνησής του, και αφετέρου χορηγείται σε άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις, εξαιρώντας σημαντικό μέρος των λοιπών πολιτών με αναπηρία από την ατελή διέλευση.
Επίσης, είχε προτείνει να γίνεται αποδεκτή, ως ορθότερο και πιο δίκαιο νομιμοποιητικό έγγραφο, η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, καθώς, σε αντίθεση με το Δελτίο Στάθμευσης, χορηγείται σε όλα τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω που είναι εγγεγραμμένα στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία, ανεξαρτήτως πάθησης.
Ωστόσο, επισημαίνει εκ νέου την ανάγκη διαμόρφωσης νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα αποσυνδέει την ατελή διέλευση των ατόμων με αναπηρία από την υποχρέωση χρήσης συγκεκριμένου οχήματος, αλλά και θα ρυθμίζει και τις περιπτώσεις στις οποίες η μετακίνηση/διέλευση του οχήματος θεωρείται ότι γίνεται αποκλειστικά προς εξυπηρέτηση του δικαιούχου ατόμου με αναπηρία, χωρίς το ίδιο να βρίσκεται εντός αυτού.
aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο