Εικόνες, μαρτυρίες και η σιωπή που μιλάει δυνατά.
Σκαρφαλωμένος στα Ακαρνανικά βουνά με θέα το Ιόνιο Πέλαγος, ο παλιός Βάρνακας στέκει σιωπηλός και κρατά καλά φυλαγμένες τις μνήμες του παρελθόντος.....
Περιπλανηθήκαμε στο εγκαταλελειμμένο χωριό, ανάμεσα σε ερειπωμένα πέτρινα σπίτια, τρεχούμενα νερά και εκκλησίες που αντιστέκονται στον χρόνο. Η φύση, ακούραστη, αγκαλιάζει ό,τι άφησε πίσω της η ανθρώπινη παρουσία.
Μαζί μας ο κύριος Δημήτρης, που γεννήθηκε και μεγάλωσε εδώ, μας ταξιδεύει με τις αναμνήσεις του σε μια εποχή που το χωριό έσφυζε από ζωή.
Ο πρόεδρος του χωριού μας μιλά για τη μετακίνηση στον νέο Βάρνακα, την εγκατάλειψη και την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης.
Ο Παρασκευάς, ένας από τους τελευταίους κτηνοτρόφους της περιοχής, μας περιγράφει την σκληρή αλλά γεμάτη αγάπη καθημερινότητα του βουνού.
Σε αυτό το αφιέρωμα της σειράς "Τα Έρημα Χωριά", επιχειρούμε ένα ταξίδι στον χρόνο. Ανακαλύπτουμε την ομορφιά της εγκατάλειψης, τη δύναμη της φύσης να αναγεννάται, αλλά και τη σιωπηλή μαρτυρία ενός τόπου που αρνείται να ξεχαστεί.
Γεννήθηκα στο παληο Βαρνακα και πήγα σχολείο τις πρώτες τρεις τάξεις. ...όμορφα χρόνια δεν είχαμε αυτοκίνητοδρομο, ηλεκτρικό ρεύμα δεν ξέραμε τι είναι το τηλέφωνο και το ραδιόφωνο δεν είχα δει ποτέ αυτοκίνητο μόνο καράβια αγναντευαμε...και τα είχαμε όλα
ΑπάντησηΔιαγραφή. Όταν τα παιδιά ακουσαμε για πρώτη φορά γραμμόφωνο το βάλαμε στα πόδια και κρύφτηκαμε απο το φόβο της διαβολικης συσκευής. ΟΒαρνακαςας του video είναι το χωριό μετά το 1821 ο μεσαιωνικός Βαρνακας των 750 φαμελιων είναι πιο πανω και ήταν πρωτεύουσα στο αρματολικι του ξηρομερου με την οικογένεια Βαρνακιωτη. Κάηκε από τον Αλη πασα το 1803 και από τότε πέρασε σε παρακμή.Ο Βαρνακας των στρατηγων του1821 του Γεωργίου Βαρνακιωτη που κυρηξε την επανάσταση του 1821 και λευτερωσε τη δυτικη Ελλάδα το 1828-1829 του υπερασπιστή του Μεσολογγίου το1826 Αποστολάκη Κουσουρη του στρατηγού Γιωργάκη Μητζενα του στρατηγού Δημήτρη Παληογιαννη και τόσων άλλων...ένα χωριό που πρέπει να πάρει ξεχωριστή θέση στη Ξηρομεριτικη ψυχή.