Τρίτη 1 Απριλίου 2025

Το Τείχος και οι Ντάπιες της Εξόδου


Ιστορική, η μέρα σήμερα 31 Μαρτίου 2025 για το Μεσολόγγι, μετά από 200 χρόνια από την Έξοδο, αλλά και για τον κόσμο που συμμετείχε στην επί τόπου χάραξη του ίχνους του τείχους και των προμαχώνων, όπου τότε στις 26 Απριλίου 1826 έγινε η εθελούσια Έξοδος-Θυσία.....

Με πολλή διάθεση και παρά την ήπια ευτυχώς βροχόπτωση, όλοι οι παρευρισκόμενοι δούλεψαν στην χάραξη και στην τοποθέτηση μικρών λιθαριών, στις πλευρές του τείχους και των νταπιών. Επισημάναμε στο έδαφος, την βόρεια πλευρά του τείχους από την Ντάπια του Κοκκίνη, αρχή της καταστροφής από τον σιδηρόδρομο των Ναών Δόξας του Μεσολογγίου, μέχρι την Ντάπια του Μακρή. Σε συνέχεια τις δύο πλευρές του τείχους από την ντάπια του Μακρή μέχρι την Ντάπια του Ρήγα.

Επίσης χαράχθηκε και η νότια και ανατολική πλευρά της Λουνέττας που βρισκόταν έξω από το τείχος και έφτανε σχεδόν μέχρι την οδό Ναυπάκτου. Οι δύο ντάπιες Μακρή Και Ρήγα βρίσκονται στον ελεύθερο χώρο σιδηροδρομικού σταθμού, και θα μπορούσαν να αποτελέσουν, όχι μόνο για την πόλη αλλά και για όλο το Έθνος τα πιο σημαντικά αξιοθέατα. Από αυτά τα δύο σημεία (το τρίτο της ντάπιας του Μονταλεμπέρτ συμπίπτει με σπίτι και σημειώθηκε λίγο πιο νότια) θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις, για τους δρόμους της Ελευθερίας που ετοιμάζει η Ακαδημία της Ελευθερίας.


Ευχαριστώ για την συμμετοχή, παρά την απουσία του Δήμου, τους συλλόγους, την Αρχαιολογική Εταιρεία Μεσολογγίου(με τον πρόεδρό της Θανάση Σπυρόπουλο), τη Αδελφότητα Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Αγωνιστών(με τον πρόεδρό της Γιάννη Μακρή), την Ακαδημία Ελευθερίας που με τον πρόεδρό της Κώστα Καρκανιά είχαμε σημειώσει παλαιότερα τις τρεις ντάπιες της Εξόδου, τις δύο εφημερίδες, την Αιχμή (με την κ. Βάσω Βήτα) και για το VIDEO που πήρε, τα Μεσολογγίτικα Χρονικά (με τον εκπρόσωπό τους τον Γιάννη Δακαλάκη) , και ιδιαίτερα όλη την ομάδα Ε.Ο.Ε.Δ. Μεσολογγίου ( Εθελοντική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης) που με τον πρόεδρό της Διονύση Τσιρόγλου ανέλαβε κυρίως όλο το έργο και ακόμη την επί πλέον χάραξη των υπόλοιπων γραμμών. Ακόμη να ευχαριστήσω τους δύο καλούς φίλους Σωτήρη Ζαφειρομήτσο και Γιώργο Σέβα και όλους τους συμμετέχοντες με οποιοδήποτε τρόπο στην προσπάθεια αυτή, έστω και τώρα στα 200 χρόνια, της ανάδειξης των αληθινών σημείων της Εξόδου .


Η επισήμανση των γραμμών έγινε, μετά από έρευνα χρόνων, πάνω στους χάρτες που είχα την τύχη να συλλέξω πολλά χρόνια. Το σύνολο των χαρτών που έχουν σχεδιασμένο το τείχος του Μεσολογγίου από το 1821 μέχρι σήμερα είναι 11. 1)του 1821 με τίτλο Η ΕΔΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ 1821. Ο μοναδικός χάρτης όπου εμφανίζεται η οχύρωση της Α΄ Πολιορκίας.


2)του 1825 ο χάρτης του οχυρωματοποιού Κοκκίνη 3) του 1826 του Prokesch Osten 4) του 1826 του μηχανικού του Ιμπραήμ, Ρωμαίη 5) του 1834 υπό του Γερμανού Krauss 6)του 1844 του μηχανικού X. Χρυσοβέργη 7) του 1854 του Σέχου 8) του 1859-1860 του Λ. Πάγκαλου 9) του 1864 περιλαμβάνεται στο σχέδιο πόλεως του Μεσολογγίου


10) του 1907 υπό του Οδ. Μαρούλη που απόκειται στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Ι.Π. Μεσολογγίου και 11) του 1971 του μηχανικού Π. Ντούλη. Όλοι οι χάρτες, λόγω του ότι δεν είχαν εφευρεθεί ακόμη τα γωνιόμετρα (Θεοδόλιχοι), διέφεραν αρκετά μεταξύ τους. Άλλοι χάρτες εμφανίζουν το τείχος πεπλατυσμένο όπως του Ρωμαίη και άλλοι σημαντικά κλειστό όπως του Prokesch Osten και του Μαρούλη. Τα μήκη όμως από γωνία σε γωνία και από ντάπια σε ντάπια, με την ανάλογη κλίμακα σχεδίασης δεν παρουσίαζαν διαφορές.



Με βάση αυτά τα δεδομένα για την ακριβή τοποθέτηση του ανοίγματος του τείχους και των νταπιών, σε δορυφορικό χάρτη, λήφθηκαν υπόψη και τα σταθερά σημεία που ήταν οι θέσεις που εμφανίζονταν στους χάρτες οι δύο εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Παντελεήμονα.

Θεόδωρος Μυλωνάς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο