Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

Τα σφαγεία στον Αστακό περιμένουν 14 χρόνια λύση - Κανείς δεν σήκωσε μαύρες σημαίες

 
Το απόγευμα της Παρασκευής 04/04/25 έγινε γνωστό ότι λόγω κάποιας ευρωπαϊκής οδηγίας που μεταβιβάστηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το Υπουργείο Ανάπτυξης θα χωριστεί σε ζώνες η Αιτωλοακαρνανία λόγω κρούσματος ευλογιάς των προβάτων, που εντοπίστηκε στη Ναύπακτο.....

Αυτό οδήγησε στην κατανομή των δήμων της Αιτωλοακαρνανίας και των κτηνοτρόφων της περιοχής της σε τρείς ζώνες. Η μια ζώνη αφορά τη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι και την Δωρίδα, η δεύτερη ζώνη αφορά το Αγρίνιο, το Θέρμο και το Ξηρόμερο, και η τρίτη ζώνη, η οποία είναι ελεύθερη, περιλαμβάνει τους Δήμους Αμφιλοχίας και Ακτίου Βόνιτσας.

Τελικά το ζήτημα που είχε προκύψει με τους περιορισμούς με τα σφαγεία ενόψει των ημερών του Πάσχα, που θα επηρέαζε άμεσα τους κτηνοτρόφους της περιοχής του Ξηρομέρου, επιλύθηκε διότι η περιοχή του Ξηρομέρου δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή της Ναυπακτία.

Ωστόσο, η υπόθεση αυτή έφερε στην επιφάνεια ένα έργο που έχει, όπως φαίνεται, «βαλτώσει» σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αλλά είναι ιδιαίτερα σοβαρό για τους κτηνοτρόφους της περιοχής του Ξηρομέρου.

Ο λόγος για τα δημοτικά σφαγεία του Αστακού εδώ και αρκετά χρόνια, πάνω από δεκαετία, η βασική τους υποδομή έχει κατασκευαστεί, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό να λειτουργήσουν.

Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης μιλώντας στη «Σ» για τα σφαγεία του Αστακού αποτύπωσε πλήρως την κατάσταση που επικρατεί και παρέθεσε ταυτόχρονα και ποιες προσπάθειες κάνει η Δημοτική Αρχή, ώστε να φτάσει σε θέση να διεκδικήσει εκ νέου πόρους για το έργο.


Σφαγεία Αστακού: Περιμένει λύση το έργο «φάντασμα»
Ο Γιάννης Τριανταφυλλάκης

Συγκεκριμένα ο κ. Τριανταφυλλάκης τόνισε: «τα σφαγεία του Αστακού είναι ένα έργο απ’ αυτά που ουσιαστικά είναι ημιτελή και δυστυχώς στην περιοχή είμαστε συνηθισμένοι από τέτοια έργα.

Είναι ένα έργο που θα μπορούσε να αποτελεί ανακούφιση για το μέσο κτηνοτρόφο της περιοχής και να αποτελέσει και αναπτυξιακό εργαλείο, γιατί ο πρωτόγεννης τομέας και ειδικά ο κτηνοτροφικός κλάδος είναι βασικός για την περιοχής μας, γιατί το εισόδημα της περιοχής εξαρτάται πολύ από την κτηνοτροφία.

Υπάρχουν κάποιες αστοχίες στο σχεδιασμό του παρελθόντος, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ τα σφαγεία και δεν παραδόθηκαν ποτέ. Βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς για να επιλύσουμε το ζήτημα.

Μάλιστα, κάναμε μια προσπάθεια για να εντάξουμε τα σφαγεία σε ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2020, αλλά δεν κατέστη δυνατόν, γιατί οι όροι του σφαγείου δεν καλύπτανε τους όρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τότε ουσιαστικά το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε ακυρώσει τη πρότασή μας, λόγω του ότι τα σφαγεία θεωρητικά έχουν οικονομικό αντικείμενο και δεν μπορούσαν να καλυφθούν εξ’ ολοκλήρου από πόρους Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.

Αυτή την στιγμή έχουμε επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προσπαθούμε να «κλείσουμε» το παλιό έργο, διότι στα χαρτιά δεν έχει «κλείσει», αλλά ούτε η εγγυητική δεν έχει επιστραφεί.

Προσπαθούμε να βρούμε ένα νόμιμο τρόπο, ώστε να «κλείσουμε» εντελώς το έργο, για να μπορούμε να διεκδικήσουμε και πάλι πόρους και να ολοκληρωθούν τα σφαγεία.

Το πρόβλημα στα σφαγεία του Αστακού είναι ότι πρώτον εξαρτώνται από την λειτουργία του βιολογικού του Αστακού, δηλαδή ο προ-βιολογικός των σφαγείων θα πρέπει να ενωθεί με τον βιολογικό του Αστακού και γι’ αυτό διεκδικούμε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και με τη βοήθεια της Περιφέρειας υπάρχουν εξελίξεις και τους επόμενους μήνες θα έχουμε ανακοινώσεις και το δεύτερο ζήτημα αφορά τον ίδιο τον προ-βιολογικό των σφαγείων, ο οποίος χρειάζεται χρηματοδότηση ύψους 500 – 600 χιλ. ευρώ.

Υπάρχει μια μελέτη από παλιά και προσπαθούμε να την ενεργοποιήσουμε και να διεκδικήσουμε πόρους, αφού γίνει η διαδικασία για να «κλείσει» το παλιό έργο, ώστε να μπορέσουμε να υποβάλουμε καινούργιο φάκελο από την αρχή για χρηματοδότηση.

Για να «κλείσουμε» το έργο, προσπαθούμε μαζί με το αρμόδιο Υπουργείο να δούμε τι περιλαμβάνουν οι λογαριασμοί που είχαν πληρωθεί στο παρελθόν, για να δούμε που βρίσκεται το έργο.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια γραφειοκρατική αγκύλωση που θα πρέπει να βρούμε το νόμιμο δρόμο για να την ξεπεράσουμε. Είναι ένα έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και είναι εκτός συμβατικών υποχρεώσεων του αναδόχου που είχε αναλάβει το συγκεκριμένο έργο.

Συνεπώς, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να «κλείσει» το έργο και να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις για τη λειτουργία των σφαγείων.

Θέλουμε ως και το τέλος του 2025 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για το «κλείσιμο» του έργου και να έχουμε επίσης ενταχθεί και σε χρηματοδοτικό εργαλείο και αν είναι δυνατόν σε Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στόχος είναι να αξιοποιήσουμε δηλαδή την προγραμματική περίοδο του νέου ΠΑΑ 2021 – 2027 και να προσπαθήσουμε να εντάξουμε τα σφαγεία του Αστακού εκεί».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

3 σχόλια:

  1. Τα ξεκίνησε ο Πυθαγόρας πριν 20 -23 χρόνια σφαγεία κ βιολογικό οι μετά Δήμαρχοι μηδενκούφια λόγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχουμε δει τα τελευταία 10-12 χρόνια μεγαλο κ σοβαρό έργο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο