πηγη Panos Cholis
Έφτασε η ώρα που θα κριθεί από τους δικαστές του Σ.τ.Ε, αν η περιοχή των Δυτικών Ακτών του Νομού Αιτωλ/νιας θα παραδοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα για πλήρη βιομηχανική χρήση και νομή......
Η στιγμή που θα κριθεί το δικαίωμα των πολιτών και των κοινωνιών τους, να προστατεύουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα και να επιλέγουν το μέλλον του τόπου τους.
"Μία κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του τόπου μας. Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου εκδικάζεται στο ΣτΕ, η προσφυγή ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας."
Ημερομηνία, 3.2.2025
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΑΥ
ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Η υπόθεση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ) Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ) ίδρυσης της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργιών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας - ΦΕΚ 25Δ’/23.1.2023, εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025, μετά από 3 αναβολές.
Το Π.Δ. εκδόθηκε κατόπιν υποβολής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε), που εκπόνησαν και υπέβαλλαν οι ίδιοι οι επενδυτές, η οποία πήρε τελική έγκριση με την υπογραφή της από τους συναρμόδιους Υπουργούς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μετά την έκδοση του Π.Δ όλη η αναφερόμενη θαλάσσια έκταση, πέρασε στα χέρια του Φορέα Διαχείρισης (Φ.Δ) της «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ», η οποία αποτελείται μόνο από επιχειρηματίες του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.
Κύριοι προσφεύγοντες στο ΣτΕ είναι ο Δήμος Ξηρομέρου με την τοπική Επιτροπή Αγώνα, με συνυπογράφοντες την προσφυγή 255 κάτοικοι του Δήμου Ξηρομέρου Αιτ/νίας, φορείς και Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι.
Επίσης με δική τους προσφυγή συμμετέχουν ξεχωριστά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας και οι κάτοικοι του Καλάμου.
Η Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας αναπτύσσεται μέσα σε περιοχές Natura και το αναφέρουμε, γιατί βλέπουμε τον τελευταίο καιρό η Αιτωλοακαρνανία να έχει στοχοποιηθεί για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε) εντός περιοχών Natura, με ανεξέλεγκτο τρόπο, χωρίς οι τοπικές κοινωνίες να λαμβάνονται υπ’ όψη.
Σήμερα βλέπουμε κόμματα, βουλευτές, Δήμους κ.λπ φορείς να προβληματίζονται, να εκφράζουν το σκεπτικισμό και την αντίδραση τους, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε στην περίπτωση της Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, η οποία είναι η πιο κραυγαλέα περίπτωση, όπου μία πανέμορφη περιοχή, αυτή των δαντελένιων Δυτικών Ακτών της Αιτωλοακαρνανίας, που όλοι η Αιτωλοακαρνάνες αλλά και χιλιάδες επισκέπτες χρησιμοποιούν για την καλοκαιρινή τους αναψυχή, θα καταστραφεί ανεπανόρθωτα.
Σε αυτό το θέμα μία μαζική σιωπή επικράτησε, σαν κάποιος να έδωσε εντολή το θέμα να μην αναδειχθεί στην επικαιρότητα και στη δημόσια συζήτηση σε επίπεδο νομού. Το τι έχει συμβεί και ποια τοπικά συμφέροντα επέβαλλαν αυτή τη γενική σιωπή το γνωρίζουμε και δεν τιμά κανέναν. Είναι μία από τις αιτίες που αυτός ο νομός είναι σήμερα εκεί που είναι.
Μάλιστα η λύση ήταν σχετικά απλή, με ικανοποίηση του λογικού αιτήματος της τοπικής κοινωνίας, για εξαίρεση του παράκτιου μετώπου Αστακός – Μύτικας και της νήσου Καλάμου από την Π.Ο.Α.Υ και η ίδρυση της Π.Ο.Α.Υ να γίνει συγκεντρωτικά στην εξωτερική πλευρά των Εχινάδων, με βάση την φέρουσα ικανότητα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα της συγκεκριμένης περιοχής.
Η Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας είναι από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας, συνολικής έκτασης 22.765,35 στρεμμάτων με 10 παραγωγικές ζώνες (Π1-Π10) και 7 ζώνες υδραναπαύσεων.
Τι προβλέπεται από την μελέτη της Π.Ο.Α.Υ.
ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.
Τα μισθωμένα είναι 1.080,94 θαλάσσια στρέμματα για παραγωγή και δεν υπάρχουν στρέμματα για υδρανάπαυση.
ΤΑ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΑΥ.
Τα μισθωμένα θα γίνουν 1.722,75 στρέμματα και θα δεσμεύσει 15263,67 θαλάσσια στρέμματα για παραγωγή και 7.501,68 για υδρανάπαυση.
ΣΥΝΟΛΟ: 22.765,35 στρέμματα. Αύξηση δέσμευσης χώρου 2.006%. Δηλαδή 20 φορές παραπάνω από την υπάρχουσα κατάσταση.
Η ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.
Σήμερα είναι 20.136,70 τόνοι ετησίως
Η ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΑΥ.
Θα είναι 52.694,21 τόνοι ετησίως. ΑΥΞΗΣΗ 161,68%
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτό είναι αναγκαίο να γίνει και προβλέπει μίσθωση εκτάσεων είτε κοινόχρηστων, είτε ιδιωτικών σε όλη την ακτογραμμή, εξαιρώντας τους οικισμούς Μύτικα και Αστακού, χωρίς να αναφέρει την ακριβή τοποθεσία και τον ακριβή αριθμό στρεμμάτων ο οποίος θα καθορισθεί στο μέλλον και ανάλογα το μέγεθος των μονάδων.
Αυτό σύμφωνα και με την εμπειρία με τις υπάρχουσες μονάδες, που όποια έκταση μίσθωσαν απαγόρευσαν κάθε παρουσία και χρήση από τρίτους, θα μεγεθύνει το πρόβλημα και σε μεγάλο μήκος και βάθος θα παγιωθεί απαγορευτικό για τον οποιοδήποτε δεν έχει εργασία στους χώρους. Έτσι η δημόσια ή η ιδιωτική έκταση θα ελέγχεται από τον όμιλο και δεν θα επιτρέπεται για κανέναν επισκέπτη η πρόσβαση στις ακτές και τις παραλίες για οποιαδήποτε χρήση.
Γη και Θάλασσα θα περάσει στα χέρια των ιχθυοκαλλιεργητών για ιδιωτική χρήση και εκμετάλλευση εις βάρος του συνόλου των πολιτών, τις οικονομίας της περιοχής και του περιβάλλοντος.
Καταργείται έτσι και το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και στις ακτογραμμές.
Με τα παραπάνω στοιχεία της ίδιας της μελέτης είναι φανερό ότι η περιοχή θα μετατραπεί σε ένα απέραντο ιχθυοκαλλιεργητικό πάρκο, σε μια βιομηχανική περιοχή με αποκλειστική χρήση για Υδατοκαλλιέργειες.
Ο ελεύθερος δημόσιος, θαλάσσιος και παράκτιος χώρος, περνά στα χέρια ενός γιγάντιου ομίλου που από δω και στο εξής θα το ελέγχει πλήρως, αποτρέποντας οποιαδήποτε και άλλου είδους ανάπτυξη και ανατρέπει κάθε σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για πολύπλευρη ανάπτυξη δίνοντας βάση στο θαλάσσιο τουρισμό με όλες τις εκφάνσεις του, σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και τα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
Έτσι δημιουργείτε καθεστώς πολύπλευρης ομηρίας σε όλο τον κοινωνικό ιστό της περιοχής και καθηλώνει το θαλάσσιο και παράκτιο φυσικό περιβάλλον, σε σημαντικότατη υποβάθμιση, μετατρέποντας το σε απαγορευμένη ζώνη.
Τα επιχειρήματα των προσφυγών.
Όλες οι προσφυγές εναντίον του Π.Δ. ίδρυσης της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, περιλαμβάνουν πλήθος τεκμηριωμένων επιχειρημάτων, συνοδευόμενα με ατράνταχτα επιστημονικά δεδομένα όσον αφορά:
Την χωροταξία και την απουσία του γενικού πλαισίου που είναι ο θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, τις υφιστάμενες ζώνες Natura, την έλλειψη απαραίτητων μελετών και της απαραίτητης μελέτης δέουσας εκτίμησης, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των παράκτιων χερσαίων εκτάσεων που ανήκουν στον Δήμο Ξηρομέρου, το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα του εσωτερικού Αρχιπελάγους του Ιονίου, την μη χαρτογράφηση της πλούσιας Ποσειδωνίας της περιοχής, που κάθε μέρα καταστρέφεται μπροστά στα μάτια των κατοίκων, του χαλαρού κανονιστικού πλαισίου, τη απουσία κάθε είδους διαβούλευσης και τη μη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον τους με δεσμευτική τη γνώμη τους, την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των οικονομικών επιδοτήσεων που λαμβάνουν, την χρησιμοποίηση μη επικαιροποιημένων περιβαλλοντικών δεδομένων 10ετίας, την απουσία προσδιορισμού των χερσαίων εκτάσεων της ΠΟΑΥ, τη λήξη του παρωχημένου από το μακρινό 2011 Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών, την υγεία, τους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.
Ευελπιστούμε ότι το ΣτΕ θα δικαιώσει τις τεκμηριωμένες θέσεις μας και θα ακυρώσει το Π.Δ της Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, έναν από κάθε άποψη λαθεμένο σχεδιασμό, που θα οδηγήσει την περιοχή μας σε μία ανεπανόρθωτη καταστροφή.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι: «Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας»….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο