Η πρόθεση κάποιων δήμων να παράσχουν επίδομα γέννησης, προκειμένου να βοηθήσουν τους δημότες τους και να καταπολεμήσουν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας που μαστίζει πολλές περιοχές της χώρας μας, έχει “κολλήσει”, σύμφωνα με πληροφορίες του aftodioikisi.gr, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις......
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Αγράφων, όπου το εν λόγω επίδομα βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα και παρόλο που τα χρήματα αντλούνται από τους προϋπολογισμούς των δήμων δεν μπορούν να δοθούν, αφού πρέπει πρώτα να γίνει νομοθετική ρύθμιση για να είναι νόμιμη η καταβολή τους.
Το παράδοξο είναι ότι πέρυσι ο δήμος Αγράφων κατέβαλε κανονικά επίδομα γέννησης 1500 ευρώ σε δύο οικογένειες, ενώ φέτος που αυξήθηκε ο αριθμός των δικαιούχων οικογενειών (10) και το ύψος του επιδόματος (3000 ευρώ), το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κολλήσει στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, τώρα που το ποσό αυξήθηκε, αμφισβητείται το δικαίωμα των δήμων να παρέχουν τέτοιου είδους επιδόματα και ζητείται σαφής νομοθετική ρύθμιση.
Δήμαρχος Αγράφων: Αντί να μας στηρίζουν, βάζουν εμπόδια
“Ο Δήμος Αγράφων, έχοντας πλήρη επίγνωση του σοβαρού Δημογραφικού Προβλήματος που αντιμετωπίζει η περιοχή μας, ξεκίνησε από την προηγούμενη χρονιά να χορηγεί επίδομα 1.500 ευρώ για κάθε νέα γέννηση. Το μέτρο αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό, καθώς σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Hopegenesis, που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Δήμο μας τα τελευταία χρόνια, συνέβαλε στην αύξηση των γεννήσεων στον τόπο μας, ο οποίος είναι από τους γηραιότερους της χώρας”, εξηγεί στο aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξανδρος Καρδαμπίκης.
Και προσθέτει: “Διαπιστώνοντας τα θετικά αποτελέσματα, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις νέες οικογένειες, διπλασιάζοντας το επίδομα στις 3.000 ευρώ. Ωστόσο, τη στιγμή που προχωρήσαμε σε αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία, προέκυψαν εμπόδια που δεν μας επιτρέπουν να υλοποιήσουμε την απόφασή μας. Η κατάσταση στον Δήμο Αγράφων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι νέες οικογένειες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον κορμό της κοινωνίας μας, εγκαταλείπουν τα χωριά μας αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Η έλλειψη βασικών υποδομών, η απόσταση από τα αστικά κέντρα και η οικονομική ανασφάλεια καθιστούν την παραμονή τους όλο και πιο δύσκολη.
Αντί, λοιπόν, η Πολιτεία να στηρίζει έμπρακτα την οικογενειακή και δημογραφική πολιτική, βλέπουμε να μπαίνουν εμπόδια ακόμα και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε εμείς ως Δήμος, με δικούς μας πόρους, χωρίς να επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το επίδομα των 3.000 ευρώ είναι ένα μικρό αλλά ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση της οικογένειας στον τόπο μας. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Θα έπρεπε να δοθούν ακόμη περισσότερα κίνητρα: φορολογικές ελαφρύνσεις, ενίσχυση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, στήριξη της τοπικής οικονομίας και των υποδομών. Οι ορεινοί και απομακρυσμένοι Δήμοι, όπως ο δικός μας, χρειάζονται μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα ενθαρρύνει τις οικογένειες να μείνουν και να δημιουργήσουν κ εμείς ξεκινήσαμε με αυτό που είχαμε δυνατότητα. Ως Δήμος Αγράφων, μαζί με άλλους πέντε Δημάρχους αλλά και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), έχουμε εκφράσει τις ενστάσεις μας προς το αρμόδιο Υπουργείο και πιέζουμε ώστε να βρεθεί άμεσα λύση. Απαιτούμε να μας δοθεί το δικαίωμα να στηρίξουμε τις οικογένειες που επιλέγουν να παραμείνουν στον τόπο τους. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και βιωσιμότητα όταν οι πολιτικές αποφάσεις εμποδίζουν τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες να στηρίξουν το μέλλον τους. Ο αγώνας μας για τη στήριξη των νέων οικογενειών δεν σταματά εδώ. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, να διεκδικούμε και να απαιτούμε τα αυτονόητα: να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα και όχι εμπόδια σε όσους επιλέγουν να κρατήσουν ζωντανά τα Άγραφα”, καταλήγει ο κ. Καρδαμπίκης.
“Κολλάει” και του δήμου Καλλιθέας
Να σημειωθεί ότι παρόμοια αντιμετώπιση με τον δήμο Αγράφων τυγχάνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του aftodioikisi.gr και ο δήμος Καλλιθέας, ο οποίος παρότι έχει στείλει την σχετική απόφαση στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εδώ και περίπου δύο μήνες, μέχρι τώρα δεν έχει καμία απάντηση!
Όπως έχει αποκαλύψει το aftodioikisi.gr, τη θεσμοθέτηση επιδόματος γέννησης από τους δήμους ζητούν πέντε δήμαρχοι με επιστολή τους στους υπουργούς Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και Οικογένειας & Κοινωνικής Συνοχής Σ. Ζαχαράκη. Πρόκειται για τους δημάρχους Καλλιθέας,
Κ. Ασκούνη
, Αγράφων,
Α. Καρδαμπίκη,
Ηρακλείου Αττικής,
Ν. Μπάμπαλο,
Νοτίου Πηλίου,
Μ. Μιτζικό
και Κορίνθου,
Ν. Σταυρέλη,
οι οποίοι, επικαλούμενοι και σχετική απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών παραπέμπει τη λύση του προβλήματος γενικότερα για τα
επιδόματα των δήμων
, στο νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης.
Παρακάτω η Επιστολή των 5 Δήμων στα Υπουργεία
aftodioikisi.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο