Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Ψυχική Υγεία και Ποιότητα Ζωής της Κοινότητας: Η Σημασία της Υποστήριξης και της Ευαισθητοποίησης


Η ψυχική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής ευημερίας και της ποιότητας ζωής κάθε ανθρώπου. Ωστόσο, οι προκλήσεις της καθημερινότητας, οι αυξημένες κοινωνικές και επαγγελματικές απαιτήσεις, αλλά και η μοναξιά που συχνά συνοδεύει τον σύγχρονο τρόπο ζωής, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική μας κατάσταση......

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ τονίζει τη σημασία της ψυχικής υγείας ως θεμελιώδη παράγοντα για την ανάπτυξη και τη συνοχή της κοινωνίας.


Η υγεία του νου και της ψυχής δεν αφορά μόνο την απουσία ψυχικών ασθενειών, αλλά την εξασφάλιση μιας ισορροπημένης ζωής, γεμάτης νόημα και υποστήριξη από το περιβάλλον.


Η κοινωνική απομόνωση, το άγχος και η κατάθλιψη είναι μερικά από τα φαινόμενα που πλήττουν ολοένα και περισσότερο τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, οδηγώντας σε μείωση της ποιότητας ζωής. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ψυχική υγεία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προτεραιότητα, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Οι οικογένειες, οι εργοδότες και οι τοπικές κοινωνίες διαδραματίζουν έναν καίριο ρόλο στην παροχή ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος, όπου η ψυχική ευημερία θα είναι σεβαστή και προστατευμένη. Η καλλιέργεια ανοιχτής επικοινωνίας, η κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι γύρω μας και η αλληλεγγύη είναι κεντρικά στοιχεία στη βελτίωση της ψυχικής υγείας της κοινότητας.

Η Πρόεδρος του ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ  Dr.  Μαρία Σακουφάκη   δήλωσε:

“Η ψυχική υγεία δεν είναι απλώς ένα ζήτημα ατομικό, αλλά συλλογικό. Όταν στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας σε δύσκολες στιγμές, όταν καλλιεργούμε την αποδοχή και τη συμπόνια, χτίζουμε ένα πιο υγιές και ανθεκτικό κοινωνικό σύνολο.”

Ο ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ  καλεί όλους τους πολίτες να υιοθετήσουν μια στάση προσοχής και αλληλοϋποστήριξης, ενθαρρύνοντας την αποδοχή και την κατανόηση των προκλήσεων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Η απομάκρυνση από στερεότυπα και προκαταλήψεις είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της συνολικής ποιότητας ζωής τόνισε η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου κα Δέσποινα Τοπάλη.


Ο επισκέπτης υγείας είναι βασικός πυλώνας στην ψυχική και συναισθηματική ευημερία των οικογενειών των μικρών παιδιών και  είναι ένας επαγγελματίας υγείας με έναν πολυδύναμο ρόλο, καθώς μπορεί να αποτελέσει ενεργό μέλος μιας ομάδας υγείας που σκοπό έχει την παροχή φροντίδας υγείας στην κοινότητα, με έμφαση στην πρόληψη.



 


Ο ρόλος του Επισκέπτη Υγείας είναι σημαντικός και οι αρμοδιότητες είναι οι παρακάτω:


Ελέγχει την κατάσταση του ασθενούς σωματική και ψυχική είτε βρίσκεται στο σπίτι είτε στο κέντρο-μονάδα, αλλά και την συμμόρφωση του ασθενούς στη φαρμακευτική αγωγή δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση τυχόν παρενεργειών.

Είναι σε άμεση συνεργασία με τον ψυχίατρο και παρέχει συμβουλευτική στην οικογένεια, με σκοπό την σωστή ενημέρωσή τους καλλιεργώντας σχέσεις αποδοχής και εμπιστοσύνης.

Ελέγχει τις συνθήκες διαβίωσης με τις κατ’οίκον επισκέψεις όσον αφορά την καθαριότητα, ατομική υγιεινή, φωτεινότητα του χώρου και παρεμβαίνει με απόλυτο σεβασμό στη λειτουργία και τη δυναμική της οικογένειας.

Συμμετέχει στον προγραμματισμό της αποκατάστασης του πάσχοντος και επανατροφοδοτεί το προσωπικό των δομών σχετικά με την πορεία της κατάστασης του ψυχικά ασθενούς.

Συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές, τους φορείς και τις οργανώσεις στα προγράμματα κοινοτικής παρέμβασης και την επιτροπή ψυχικής υγείας, όπου γίνεται ο συνδυασμός του γνωστικού του αντικειμένου με την εξειδίκευση στη ψυχική υγεία πχ. προγράμματα παρέμβασης ψυχοκοινωνικής υγείας.

Αναγνωρίζει τους στρεσογόνους παράγοντες στους χώρους εργασίας και συμμετέχει στη σχεδίαση και την προώθηση προγραμμάτων ευεξίας εργαζομένων, ενώ παράλληλα ασκεί συμβουλευτική και αναλαμβάνει τη διασύνδεση με τις υπηρεσίες της κάθε κοινότητας.


iatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο