Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Να δοθεί μια σαφής απάντηση για την τύχη των Ενεργειακών Κοινοτήτων


Αξιότιμε κ.Περιφερειάρχη, 

Πολλά είναι τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, που αφορούν την τύχη του μεγάλεπήβολου έργου των ενεργειακών κοινοτήτων στην Δυτική ΅Ελλάδα. ....

Ένα έργο που ανακοινώθηκε, διαφημίσθηκε, χειροκροτήθηκε, βραβεύτηκε πριν όμως ακόμη λάβει Οριστική Αδειοδότηση. 

Η αρχική ιδέα της εξοικονόμησης ενέργειας για τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, τα ΝΠΔΔ, τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ στην Δυτική Ελλάδα , που ξεκίνησε το 2018, όταν και πρωτοψηφίστηκε ο Νόμος ήταν στη σωστή βάση. 

Η πρωτοβουλία ήταν να Δημιουργηθεί ένας Φορέας με την συμμετοχή των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ όλης της περιφέρειας, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία. 

Αρκετές συσκέψεις, τόσο με τους εν δυνάμει συμμετέχοντες , όσο και με το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να βρεθεί η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομούσαμε το εγχείρημα. 

Μια πρωτοβουλία όμως, η οποία λόγω της ανωριμότητας του νεοσυσταθέντος πλαισίου των ΑΠΕ αλλά και των δικλείδων που εμπεριείχε, απέτρεψε την συμμετοχή της πλειοψηφίας των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, στην προσπάθεια αυτή. 

Με την πάροδο του χρόνου το πλαίσιο των ΑΠΕ διαφοροποιήθηκε και το εγχείρημα της δημιουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων στην Δυτική Ελλάδα ψηφίσθηκε το 2021 από το περιφερειακό Συμβούλιο από την πλειοψηφία των παρατάξεων στην λογική της ενεργειακής αυτονομίας. 

Τέσσερα χρόνια μετά, το έργο με την φιλοσοφία που είχε ξεκινήσει ως καθαρός ενεργειακός συμψηφισμός είναι μετέωρο και επικίνδυνο να μην λάβει την πολυπόθητη προσφορά σύνδεσης. 

Παρά τις διαβεβαιώσεις της περιφερειακής Αρχής για κατάθεση πλήρους φακέλου, την προτεραιότητα στην λήψη όρων, και την κατά γράμμα τήρηση της αδειοδοτικής διαδικασίας , το έργο καθυστέρησε να λάβει όρους σύνδεσης, την ίδια στιγμή μάλιστα που έργα πρωτοβουλίας ενώσεων στην Περιφέρεια ( παράλληλα χρονικά ) ολοκλήρωσαν το αδειοδοτικό τους κομμάτι. 

Έρχεται τώρα το αρμόδιο Υπουργείο μέσω της αρμόδιας Υπουργού και ανακοινώνει στην Πάτρα το νέο πλαίσιο του Virtual Net Billing ( ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός ), που επιβάλλει το πρόγραμμα «Απόλλων» και το οποίο είναι το μοναδικό στο οποίο υπάρχει πιθανότητα να ενταχθεί το εγχείρημα. 

Ένα Νομοσχέδιο σε διαφορετική τελείως φιλοσοφία, όσον αφορά τον συμψηφισμό της ενέργειας , το οποίο σε καμία περίπτωση δεν εμπεριέχει τα οφέλη προς τους δικαιούχους που παρείχε ο αρχικά προβλεφθέν σχεδιασμός. 

Εγείρονται λοιπόν τα εξής ερωτήματα: 

• Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ να λάβει όρους σύνδεσης ,το κατά πλήρης χρονική προτεραιότητα ( όσον αφορά την εξέταση του φακέλου διαχρονικά ) έργο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας; 

• Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες της περιφέρειας αυτά τα τέσσερα χρόνια με τις συνεχές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των έργων ΑΠΕ και πως έπραξε προκειμένου να διαφυλάξει την χρονική προτεραιότητα του έργου; 

• Ποια είναι η απάντηση της περιφερειακήςε αρχής στους οργανισμούς και τις ενώσεις που < θυσίασαν > το χρονικό διάστημα που πέρασε την αυτόνομη ένταξή τους στο καθεστώς < net metering > ,προκειμένου να πλαισιώσουν τον σχεδιασμό της περιφέρειας; 

• Ποιος θα τους < αποζημιώσει > για την καθυστέρηση στην ενεργειακή τους αυτονομία; 

Ο ΕΡΩΤΩΝ 

Μπαλαμπάνης Νικόλαος 

Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δυτική Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο