Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Αυστραλίας ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς.


Συνάντηση με την Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα, κ.
AlisonDuncan

 
Την πρώτη συνάντηση με την Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα, κ. AlisonDuncan, είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Αυστραλίας. Ο Βουλευτής ήταν μέλος της Ομάδας Φιλίας από το 2019, ενώ το 2021 εισηγήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την Συμφωνία Πλαίσιο Αυστραλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων:
1.    Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και, ειδικότερα, των κοινοβουλίων: συζητήθηκαν οι επικείμενες επισκέψεις Ελληνοαυστραλών Βουλευτών, ενώ ο Βουλευτής δεσμεύθηκε να δρομολογήσει το προσεχές διάστημα την επίσκεψη της Πρέσβη στη Βουλή, προκειμένου να συναντηθεί με το Προεδρείο και τα Μέλη της Ομάδας Φιλίας από όλα τα κόμματα.
2.    Τα πεδία συνεργασίας σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών: ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τουρισμό, καθώς 288.000 Αυστραλοί επισκέφθηκαν πέρυσι τη χώρα μας, στις εμπορικές σχέσεις, όπου η Ελλάδα έχει θετικό ισοζύγιο με πάνω από 200 εκ. ευρώ σε εξαγωγές, και στις επενδύσεις, με τις αυστραλιανές επενδύσεις στη χώρα μας να φτάνουν τα 4 δις ευρώ. Συμφωνήθηκε επίσης να συζητηθούν πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων.
3.    Η Ελληνική Ομογένεια: οι Έλληνες της Αυστραλίας είναι πάνω από 400.000, ενώ τα ελληνικά να είναι η 6η περισσότερο ομιλούμενη γλώσσα. Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στους Λευκαδίτες που μετανάστευσαν κυρίως τη δεκαετία του ’50, αλλά και μετά το 2009, εργάστηκαν σκληρά, πρόκοψαν και δημιούργησαν οικογένειες, και ευχαρίστησε την Πρέσβη για τη διαχρονική φιλοξενία και βοήθεια που προσέφερε η χώρα της στους Έλληνες μετανάστες. Από την πλευρά της, η Πρέσβης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνεργασία των δύο χωρών στους δύο παγκοσμίους πολέμους, καθώς και σε σχετικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε ανάμνηση των ιστορικών γεγονότων.
Τέλος, ο κ. Καββαδάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Λευκάδα, στο φυσικό κάλος, την ιστορία και την πολιτισμό της, τα τοπικά προϊόντα, στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη και τους στόχους για περαιτέρω βελτίωση της θέσης της ως κέντρου θαλάσσιου τουρισμού. Εξέφρασε την πρόθεση να επιδιώξει την συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστραλίας για την οργάνωση διμερών πολιτιστικών δράσεων στο νησί, ενώ απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στην Πρέσβη να επισκεφθεί τη Λευκάδα, την οποία και απεδέχθη. 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο