Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Οκτώβριος: Μήνας Ευαισθητοποίησης και Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού.

Γράφει η Σάλτη Μαρία
Τομεάρχης Υγείας ΟΝΝΕΔ
Αιτωλοακαρνανίας


     Οκτώβριος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ο μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού. Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα οργανώσεις, ιδρύματα υγείας και κοινότητες σε όλο τον κόσμο ενώνονται με κοινό σκοπό να υπενθυμίσουν στις γυναίκες τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και να στηρίξουν όσες μάχονται με τη νόσο.


Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, και η έγκαιρη διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή αντιμετώπισή του. Στον μήνα αυτό πολλές δράσεις λαμβάνουν χώρα με σκοπό να ενισχύσουν τη συνειδητοποίηση του προβλήματος. Εκστρατείες με τη γνωστή ροζ κορδέλα, συμβολικές πορείες, ενημερωτικές ημερίδες, αλλά και έρανοι για την υποστήριξη της έρευνας και της θεραπείας, φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για δράση.
Η πολιτεία με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο, έχει αναλάβει δράσεις για την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Οργανώθηκαν ενημερωτικές καμπάνιες σε συνεργασία με νοσοκομεία και ιδρύματα υγείας, προωθώντας τη σημασία των τακτικών μαστογραφιών, επιπλέον προσφέρθηκαν δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων, ενώ φωτίστηκαν δημόσια κτίρια με ροζ φως, ως ένδειξη στήριξης. Αυτές οι ενέργειες ενισχύουν την προσπάθεια για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου.
Η αφιέρωση του Οκτωβρίου σε αυτόν τον σκοπό δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, είναι μήνας ευαισθητοποίησης για όλους μας. Με την ενημέρωση την πρόληψη και την έρευνα, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη επιτυχία, αυτός ο μήνας μάς θυμίζει πως με την αλληλεγγύη και τη γνώση, μπορούμε να συμβάλουμε στη μείωση των επιπτώσεων αυτής της ασθένειας και να υποστηρίξουμε όσους το έχουν ανάγκη.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο