Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Απάντηση της εκπροσώπου των εργαζομένων της κοινωφελούς επιχείρησης στον δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Παπαδόπουλο.


Κύριε Παπαδόπουλε

Καταρχάς να σας ενημερώσω αν και γνωρίζετε ήδη, διότι έχετε υπάρξει μέλος του διοικητικού Συμβουλίου, έχω οριστεί ως εκπρόσωπος εργαζομένων με όλες τις νόμιμες διαδικασίες όπως έχω εξηγήσει αρκετές φορές και σε κάποιο φιλαράκι σας που αμφισβήτησε στο παρελθόν την ιδιότητά μου αυτή. Και επειδή δεν θέλω να κουράζω και να αναφέρομαι ξανά και ξανά στη διαδικασία την οποία ακολουθήθηκε, ανατρέξτε σε παλαιότερες ανακοινώσεις μου να ενημερωθείτε......

Ως νόμιμη εκπρόσωπος λοιπόν δεν λέω τη δική μου γνώμη και άποψη, αλλά μεταφέρω τη γνώμη και την άποψη της πλειοψηφίας των εργαζομένων της κοινωφελούς επιχείρησης. Επομένως Κύριε Παπαδόπουλε αν είμαι όπως λέτε "παπαγαλάκι" είμαι μόνο και μόνο "παπαγαλάκι" των εργαζομένων και κανενός άλλου.

Να σας ενημερώσει λοιπόν το "παπαγαλάκι" οπως λέτε, για κάποια πράγματα που ή δεν γνωρίζετε ή κάνετε ότι δεν γνωρίζετε. Και μετά ας κρίνουν οι αναγνώστες για το ποιός ψεύδεται ή όχι.

Το πρόγραμμα ΚΔΑΠ τα τελευταία χρόνια λαμβάνει μη επαρκή χρηματοδότηση από την ΕΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν όλες οι λειτουργικές ανάγκες του, είτε αυτές αφορούν έξοδα είτε αμοιβές προσωπικού. Για αυτό το λόγο κάθε χρόνο, το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει μέσω του προγράμματος Φιλόδημος, ένα ποσό στους δήμους, οι οποίοι στη συνέχεια το διαθέτουν με τη μορφή επιχορήγησης στις αντίστοιχες επιχειρήσεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές. Για να μπορούν όμως Κύριε Παπαδόπουλε να φτάσουν τα χρήματα αυτά από το δήμο στην επιχείρηση, θα πρέπει να έχει εγκριθεί και ο προϋπολογισμός της και το ετήσιο σχέδιο δράσης της, ενώ παράλληλα να έχει Ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Άρα η ανεξάρτητη από την ψήφιση του προϋπολογισμού χρηματοδότηση που αναφέρετε εσείς για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφορά ένα κομμάτι του προγράμματος και όχι την κάλυψη ολόκληρου του κόστους λειτουργίας του.

Επίσης να σας ενημερώσω και για κάτι άλλο, καθώς αναφερθήκατε στον ένα μήνα που έλαβαν οι εργαζόμενοι των ΚΔΑΠ, ο οποίος σίγουρα δεν γνωρίζετε οτι καλύφθηκε από χρήματα τα οποία δόθηκαν στην κοινωφελή επιχείρηση όσο ήταν η ασφαλιστική ενημερότητα σε ισχύ και μάλιστα μετά από μεγάλο αγώνα που έδωσε ο Πρόεδρος αλλά και ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος. Και λέω αγώνα διότι επρόκειτο για χρήματα από το πρόγραμμα 55 - 67, xρήματα δηλαδή που δεν είχαν εισπραχθεί όλα αυτά τα χρόνια και που κατάφεραν με τη ρύθμιση την οποία έγινε στο ΕΦΚΑ, για πρώτη φορά μετά από τόσο καιρό, να δοθεί το συγκεκριμένο ποσό και στη συνέχεια να διατεθεί στους απλήρωτους εργαζόμενους των ΚΔΑΠ..

Το δε πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι χρηματοδοτείται και αυτό μέσω της ΕΕΤΑΑ όπως πολύ σωστά αναφέρετε, με τη διαφορά οτι αυτό ίσχυε μέχρι τα τέλη του 2022, γιατί εν αναμονή του διορισμού του προσωπικού του συγκεκριμένου προγράμματος, η χρηματοδότηση για το 2023 για το διάστημα από Ιανουάριο μέχρι και το μήνα διορισμού, θα καλυφθεί από έκτακτη επιχορήγηση που θα δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών όχι στη ΕΕΤΑΑ, αλλα απευθείας στο δήμο. Ο οποίος βέβαια στη συνέχεια θα πρέπει να το διαθέσει με τη μορφή επιχορήγησης στην κοινωφελή επιχείρηση. Εφόσον υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο δράσης, εγκεκριμένος προϋπολογισμός, Ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Όπως ακριβώς και για τα χρήματα του Φιλόδημος Κύριε Παπαδόπουλε.

Επίσης να σας ενημερώσω και για κάτι ακόμα που προφανώς δεν γνωρίζετε. Χθες από τα χρήματα που αφορούσαν τη Γ δόση βοήθεια στο σπίτι του 2022, ο Πρόεδρος κάλυψε ένα μήνα αποδοχών του προσωπικού, αφού μετά την προσφυγή σας δεν δύναται να γνωρίζουμε πότε θα είμαστε ξανά σε θέση να εισπράξουμε χρήματα.

Ποιό είναι λοιπόν το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε; Ότι παρόλο που και τα δύο προγράμματα χρηματοδοτούνταν μέχρι και τα τέλη του 2022 όντως ανεξάρτητα από την έγκριση του προϋπολογισμού, για το 2023 δυστυχώς για εσάς και ακόμα περισσότερο για εμάς, προαπαιτούμενο για να μπορέσουν να πληρωθούν είναι να υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός, εγκεκριμένο σχέδιο δράσης, Ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, που εξαιτίας σας δεν δύναται να υπάρξουν.

Άρα κυριε Παπαδόπουλε όντως μπήκατε εμπόδιο και βάλετε τρικλοποδιά στη ροή της χρηματοδότησης διότι αν δεν είχατε προσφύγει στην Αποκεντρωμένη θα είχαν εγκριθεί οι απαιτούμενες αποφάσεις, δεν θα είχε λήξει η ασφαλιστική, θα είχε εισπραχθεί η χρηματοδότηση από το δήμο, θα είχε δοθεί η δόση της ρύθμισης και θα είχαμε αυτή τη στιγμή Ασφαλιστική ενημερότητα σε ισχύ για τουλάχιστον δύο μήνες ακόμα.

Και σας ρωτώ τώρα Κύριε Παπαδόπουλε μπλοκάρατε ή δεν μπλοκάρατε την πληρωμή των εργαζομένων με την κίνησή σας αυτή; Ψεύδεστε ή όχι στην ανακοίνωση την οποία ανεβάσατε;

Μην ξεχνάτε ότι όταν ήσασταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου και δεν ανέβαιναν οι αποφάσεις οι οποίες ψηφίζονταν στη Διαύγεια, όταν δεν ανέβαιναν οι δαπάνες στη Διαύγεια και όταν οι προηγούμενες διοικήσεις δεν έμπαιναν καν στη διαδικασία να ενημερώσουν τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου ούτε για εκδηλώσεις, ούτε για έξοδα αλλά για τίποτα από όσα αφορούσαν τη λειτουργία της, δεν σας είδαμε να κάνετε την αντιπολίτευση που κάνετε σήμερα.

Κλείνοντας θα αναφερθώ και σε κάποιο άλλο κομμάτι της ανακοίνωσης σας, στα 41.503 ευρώ τα οποία αναφέρετε και μάλιστα ως αδιάθετα ποσά του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι. Επειδή ούτε και εμείς ως εργαζόμενοι του προγράμματος αλλά ούτε και η επιχείρηση γνωρίζουμε την ύπαρξη αυτού του αδιάθετου όπως λέτε ποσού, να μεσολαβήσετε εσείς Κύριε Παπαδόπουλε ή έστω να μας υποδείξετε τι πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να εισπράξουμε το ποσό προκειμένου να πληρωθούμε, αν και νομίζω ότι για ακόμα μία φορά κάπου μπερδεύεστε. Διότι το ποσό που αφορούσε το κλείσιμο του έτους 2022 δόθηκε και ήταν 26.469,24 ευρώ.

Σταματήστε πια στον βωμό του πολιτικού ρεβανσισμού και της μισαλλοδοξίας σας, να θυσιάζετε κάθε έννοια ευαισθησίας σε ζητήματα κοινωνικού χαρακτήρα και να γίνεστε στυγνός θύτης, με θύματα μακροχρόνια ταλαιπωρημένους εργαζόμενους.

Υ.γ Ως στέλεχος της αριστεράς σας περιμέναμε πιο συνδικαλιστή και δίπλα στον εργαζόμενο, τι έγινε ξαφνικά μήπως αλλάξετε πεποίθησεις;

Άννα Γενάρη Καπράλου

Εκπρόσωπος εργαζομένων ΔΚΕΚΑΠΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο