H NASA έδωσε στην δημοσιότητα μια εικόνα του drone που είναι πλέον μόνο του στην επιφάνεια του Άρη και κατάφερε να επιζήσει από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Αν όλα πάνε καλά σε λίγες μέρες θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση
Το drone που έστειλε η NASA στον Άρη μαζί με τον ρομποτικό εξερευνητή της αποσπάστηκε από αυτόν και έμεινε μόνο του εκτεθειμένο στις ακραίες συνθήκες του πλανήτη καταφέρνοντας να επιβιώσει γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να καταφέρει τελικά να πετάξει.
Στις 18 Φεβρουαρίου προσεδαφίστηκε στον Άρη το πιο προηγμένο ρομπότ που έχει φτάσει ποτέ στον Κόκκινο Πλανήτη για να πραγματοποιήσει σειρά ερευνών. Μαζί του το ρόβερ μετέφερε και ένα drone. Είναι η πρώτη φορά που ένα ιπτάμενο όχημα μεταφέρεται μακριά από την Γη για να πετάξει σε κάποιο άλλο πλανήτη. Είναι ευνόητο ότι η χρήση drones σε διαστημικές αποστολές θα ανοίξει νέους δρόμους στην εξερεύνηση άλλων κόσμων.
Το Ingenuity, που σημαίνει εφευρετικότητα, είναι ένα ελικοπτεράκι το οποίο βρισκόταν προστατευμένο «κολλημένο» στην κάτω πλευρά του ρόβερ. Πριν από λίγα 24ωρα το ρομπότ απελευθέρωσε το drone κατεβάζοντας στο έδαφος αλλά παρέμενε από πάνω του.
Για πρώτη φορά το ρόβερ έφυγε πάνω από το drone την περασμένη Κυριακή αφήνοντας το εκτεθειμένο στις ακραίες καιρικές συνθήκες του Κόκκινου Πλανήτη. Η μεγάλη πρόκληση ήταν τι θα συμβεί όταν δύσει ο Ήλιος όπου οι θερμοκρασίες που επικρατούν στον Άρη είναι μείον 90 βαθμοί Κελσίου.
Η NASA ανακοίνωσε ότι το drone κατάφερε να «βγάλει» την νύχτα. Με απλά λόγια συνεχίζει να λειτουργεί ομαλά χωρίς να φαίνεται ότι έχει υποστεί ζημιά κάποιο από τα συστήματα του από το ψύχος στο οποίο εκτέθηκε. Αυτό ήταν και το πρώτο επί της ουσίας σημαντικό τεστ για τις δυνατότητες και την λειτουργία του drone. Η επιτυχία αυτής της δοκιμής πανηγυρίστηκε όπως ήταν ευνόητο από τους τεχνικούς και τα μέλη της αποστολής.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το drone θα επιχειρήσει εντός του Απριλίου να πετάξει. Το Ingenuity θα πραγματοποιήσει πέντε πτήσεις σε ύψος 3-5 μέτρων. Κάθε πτήση θα διαρκέσει περίπου 90 δευτερόλεπτα με το drone να πετάει σε αποστάσεις περίπου 50 μέτρων από την βάση του.
Το σχέδιο κάθε πτήσης θα έχει γίνει από τους τεχνικούς της NASA αλλά από την στιγμή που θα απογειωθεί το drone θα κινείται και θα ενεργεί μόνο του χωρίς να υπάρχει τηλεχειρισμός. Τα στελέχη της NASA αναφέρουν ότι η πιο σημαντική στιγμή του εγχειρήματος είναι η στιγμή της πρώτης απογείωσης. Αν το Ingenuity απογειωθεί και πετάξει χωρίς προβλήματα θα έχει επιτελέσει την αποστολή του αφού το ζητούμενο δεν είναι η συλλογή δεδομένων από αυτό αλλά να διαπιστωθεί αν μπορεί να πετάξει κάποιο όχημα στον Κόκκινο Πλανήτη.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο